Par sievieti, kura dzied

© Kaspars Krafts F64

Starptautiska radošā komanda, kurā apvienojušies mākslinieki no Latvijas, Norvēģijas, Somijas un Itālijas, ir sākusi darbu pie video mākslas projekta Opera Heartbeats – par latviešu operdziedātāju Kristīni Opolais.

Projektu Opera Heartbeats plānots pabeigt līdz gada beigām, un tas būs skatāms Latvijā, galerijās Skandināvijas valstīs un ASV, kā arī tas tiks pielāgots izrādīšanai TV kanālos, lielformāta projekcijām un HD ekrāniem. Epizožu saturs tiks balstīts uz Kristīnes Opolais emocionālajām sajūtām izrāžu, profesionālo aktivitāšu un koncertceļojumu laikā. Tie būs dokumentāli kadri, kas stāstīs par operdziedātājas emocijām, kas rodas saskarsmē ar kolēģiem, izrāžu tēliem un dažādiem notikumiem viņas dzīvē.

"No manis nekas daudz netiek prasīts – tikai būt tādai, kāda es esmu. Dabiskai un nesamākslotai," tā par jauno projektu sarunā ar Neatkarīgo stāsta Kristīne Opolais. "Tā nebūs filma par uzlecošu operas zvaigzni vai, nedod, Dievs, – par operas dīvu. Nekas speciāli netiek gatavots, un es nekad nezinu, kurā brīdī man ko pajautās. Tas būs stāsts par vienkāršu cilvēku. Par sievieti, kura dzied. Un kurai nav svešas arī emocijas. Jā, es esmu pavisam normāls cilvēciņš, un es varu būt dusmīga, varu būt smieklīga, es varu būt priecīga, laimīga un arī nelaimīga. Un tas viss tiks filmēts, un to visu tajās sešās epizodēs varēs redzēt."

Kristīne Opolais atzīst, ka piedāvājums piedalīties šādā projektā viņai ir liels pagodinājums. "Jauks un negaidīts pārsteigums! Dažbrīd pat domāju, vai vispār esmu pelnījusi ko tādu..." viņa kautri piebilst, bet neslēpj, ka tas ir patīkami.

Opera Heartbeats ir tikai viens no projektiem, ko uzsākusi starptautiskā radošā grupa (režisore Inese Stade, producente Marika Priedīte, videomākslinieks Endre Tveitans no Norvēģijas, radošais direktors Māris Kalve, operators Aleksandrs Grebņevs un mūziķu grupas no Somijas un Itālijas), tapušas arī pirmās epizodes no dokumentālās filmas par Kristīni Opolais, kuras producents un pārstāvis ASV un Apvienotajā Karalistē ir Robins Dīns, un kas arī tiks realizēts kā augstas kvalitātes video projekts ar distribūciju Eiropā un ASV. "Viena epizode – kopā ar Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru – jau ir nofilmēta, un to var noskatīties YouTube," atklāj operdziedātāja.

Viņa izstāsta arī par saviem šā rudens radošajiem plāniem: "Tā dzīvē notiek, ka māksliniekiem plāni pēkšņi mainās, un tā noticis arī ar mani – mana plānotā debija Ņujorkas Metropolitēna operā laikam nenotiks. Jo esmu saņēmusi ļoti labu piedāvājumu no Bavārijas Valsts operas Minhenē – nodziedāt galveno lomu Dvoržāka operā Nāra. Protams, Metropolitēns man bija svarīgs, bet tur man nebija galvenā loma, tāpēc kopā ar manu aģentu izšķīrāmies par labu galvenajai lomai."

Jau septembra viducī Kristīne Opolais dodas strādāt uz Vāciju, bet Latvijā plāno atgriezties pēc diviem mēnešiem, jo no 14. novembra viņai sākas mēģinājumi Nacionālajā operā, kur Andrejs Žagars viņai uzticējis Tatjanas lomu P. Čaikovska operā Jevgeņijs Oņegins.

Izklaide

VEF Kultūras pilī 20. oktobrī ar īpašu koncertu viesosies savulaik megaslavenais dāņu elektroniskās mūzikas duets “Laid Back” – Tims Štāls (vokāls, taustiņi, bass, bungas) un Džons Guldbergs (vokāls, ģitāra, bass). Ja nu kādam šīs grupas vārds pagaisis no atmiņas, tad tādus gabalus kā “Bakerman” un it īpaši “Sunshine Reggae” laikam jau nu zinās visi.