Baltijā koncertēs Stings. Šoreiz pie viņiem...

© Scanpix/AFP

Šis gads skaudri iezīmējis latvju zemes nozīmi uz Baltijas mūzikas dzīves kartes: ja pie mums koncerti notiek aizvien retāk, tad Igaunijā gluži pretēji, kaimiņi piedāvā daudz labu pasākumu. Piemēram, pēc nedēļas, 11. septembrī, Tallinā uzstāsies leģendārais Stings.

Bijušā grupas The Police līdera, bet tagad veiksmīgas solokarjeras īpašnieka Stinga koncerts Igaunijas galvaspilsētā notiks Simphonicity tūres ietvaros kopā ar Karaliskās filharmonijas koncertorķestri, kuru vada Stīvens Merkurio. Plānots, ka koncerta laikā mūziķis izpildīs gan savas solokarjeras, gan The Police laikā radītus skaņdarbus jaunā aranžējumā.

Zinātāji stāsta, ka šī programma ir daudz kas vairāk, nekā nu jau ierastā "roka grupa + simfoniskais orķestris" formula – tas esot kaut kas krietni interesantāks. Speciāli šai tūrei ir radīti jauni aranžējumi un instrumentālo partiju apdares, kas daļēji pat rakstītas no jauna, lai rastu interesantāku populāro dziesmu skanējumu klasisko instrumentu pavadībā. Izklausās daudzsološi – ja tā padomā, nav jau tā Igaunija nemaz tik tālu...

Koķetē ar orķestriem

Ideja par šādas programmas radīšanu radusies 2008. gadā, kad Stingam izteikts uzaicinājums uzstāties kopā ar Čikāgas simfonisko orķestri. Sadarbība ar šo klasisko kolektīvu atstājusi uz Stingu un viņa mūziķiem tik lielu pozitīvu iespaidu, ka izraisījusi vēlmi turpināt eksperimentus šajā virzienā. Kā nākamais sekojis piedāvājums no ne mazāk pazīstamā Filadelfijas orķestra. Tad arī parādījusies koncepcija jaunajam albumam Simphonicities, kas klajā nāca jūlija vidū, bet pirmais singls Every Little Thing She Does Is Magic internetā bija pieejams jau maija beigās. Kā zināms, šajā albumā ietilpst labākās Stinga kompozīcijas ar Karaliskās filharmonijas orķestra aranžējumiem.

21. gadsimta Stings

Jāatzīst gan, ka 58 gadus vecais Stings nav viens no tiem, kurš principiāli latvju zemei mestu līkumu – pirmoreiz viņš faniem kā sniegs uz galvas uzkrita jau 2000. gadā, turklāt koncertēja Jūrmalas ūdens atrakciju parkā Nemo, kas nav tā pateicīgākā uzstāšanās vieta šāda kalibra zvaigznēm. Pirms četriem gadiem britu dzelonis bija skatāms jau daudz cienījamākā vietā – Arēnā Rīga.

Vienkāršu strādnieku ģimenē dzimušā Gordona Metjū Samnera (tāds ir šā mūziķa īstais vārds) biogrāfiju un visus karjeras panākumus minēt laikam nav vērts – par Stingu vismaz kaut pa ausu galam būs dzirdējis katrs sevi cienošs mūzikas interesents. Kāpēc Stings? Šāda iesauka (sting – angļu valodā dzelonis) mūziķim esot iedota jau skolas laikos, un par tās izcelsmi klīst dažādākās leģendas. Pēc vienas no šīm versijām šādu iesauku viņš guvis, jo bieži ironizējis par citiem grupas mūziķiem, kā arī bijis diezgan indīgs pēc dabas. Cita vēsta, ka šā vārda izcelsme radusies, kad Stings uz skatuves esot kāpis svītrainā melni dzeltenā džemperī un pārējiem atgādinājis milzu biti. Lai kā arī nebūtu, šī milzu bite joprojām ir viens no ietekmīgākajiem mūziķiem pasaulē, un došanās uz viņa koncertu būtu tikai apsveicama padarīšana.