Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Uz Eirovīziju ar Samantu un cerībām

BEIDZOT! Samantas Tīnas piektais mēģinājums izrādījies veiksmīgs – ceļš uz Eirovīziju ir vaļā. Jāpiebilst, ka šogad konkurence Supernovā bija īpaši sīva, jo vismaz piecas vai pat sešas dziesmas būtu tiesīgas doties pie Eiropas klausītājiem © Publicitātes foto: Lauris Vīksne

Ar Samantas Tīnas un dziesmas Still Breathing uzvaru sestdien īsi pirms pusnakts Latvijas Televīzijas (LTV) ēkā noslēdzās autoru un izpildītāju konkurss Supernova – dziedātāja tika uz Eirovīziju ar savu piekto mēģinājumu.

Ilgi briedināta dziesma

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šoreiz Supernovas uzvarētāju noteica skatītāju balsojums, savukārt žūrijas viedoklim bija tikai konsultatīva nozīme. Trāpījums desmitniekā bija žūrijas veidošana pēc formulas 3 + 1 (trīs ārzemnieki un viens mūsējais), jo tas deva svaigu skatījumu no malas uz izpildītājiem, kurus vērtējot paši bieži vien ietekmējamies no viņu vārdiem. Vai žūrijas vērtējuma saplusošana ar skatītāju balsojumu būtu mainījusi uzvarētāju - diez vai, taču LTV tehniskā ķibele balsošanas procedūrā gan, iespējams, noslēguma tabulu mazliet mainīja. Proti, bija paredzēts, ka skatītāji konkursa mājaslapā par vienu dalībnieku no vienas IP adreses varēs balsot piecas reizes, taču sistēma nestrādāja un balsošana noritēja pēc iepriekšējo gadu prakses, tas ir, skatītāji par vienu dalībnieku no viena sociālo tīklu profila konta varēja balsot vienu reizi (protams, arī veicot zvanu vai nosūtot īsziņu). Balsošanas nolikums gan paredzēja citu kārtību, bet nu labi…

Jau pirms konkursa kā favorīti izkristalizējās Samanta Tīna un Katrīna Dimanta (bukmeikeri nez kāpēc šim tandēmam vēl piebiedroja arī grupu Bad Habits), kas pierādījās arī realitātē. «Es visām šīm prognozēm diez ko neuzticos,» pēc ģenerālmēģinājuma prātoja Samanta. «Tas, ka es uzvarēšu - tas viss, protams, skan labi, bet zini, kas skan slikti? Tas, ka viņi prognozē, ka es uzvarēšu, bet Latvija atkal netiks Eirovīzijas finālā! Es ticu, ka mēs to varam izdarīt, esmu noklausījusies visas Eirovīzijas konkursantu dziesmas un nešaubos, ka šai dziesmai ir fināla potenciāls - pat uz iekļūšanu desmitniekā.» Samanta uzsvēra, ka šī viņai bijusi liela uzdrīkstēšanās startēt konkursā ar savu dziesmu (viņa ir Still Breathing mūzikas autore, savukārt teksta autore ir Aminata). «Turklāt tā marinējās ļoti ilgi - es to publicēju pērn 29. novembrī, bet vispār tā tapa vēl gadu iepriekš, man tā ļoti ilgi stāvēja mapītē, līdz atradu domubiedrus, ar ko to noproducēt un iespēlēt.» No vēstījuma viedokļa dziesma uz dažādām akcijām tendētajai Eiropai noteikti patiks - tā vērš uzmanību uz sabiedrībā valdošajiem stereotipiem par sievietēm. «Mums ir jābūt ideālām mātēm, sievām, saimniecēm un veiksmīgām karjeristēm ar lieliem nākotnes plāniem profesionālajā izaugsmē. Tāpat jāprot būt vīrišķīgām, lai pastāvētu par sevi, saviem tuvajiem un saviem sapņiem, jāsaglabā arī perfekts izskats un jāpaspēj aprūpēt arī visus apkārtējos sev līdzās. Tā ir liela sistēma ar pienākumu daudzumu, kas nedod nekādas atlaides,» komentē Samanta.

Eiropa palika bez panka un metālista

Par pārējiem. Mazliet žēl, ka uz Roterdamu netika dzīvespriecīgā Katrīna Dimanta ar lipīgo bum-bum dziesmu Heart Beats. Folkmūziķe (viņa pati), panks (Herberts Blumbergs jeb Herbe no grupas Rīta stienis), metālists (Edgars Rakovskis no Relicseed) u.c. - šādu raibu kompāniju Eirovīzija jau sen bija pelnījusi, tikai projekts izskatās tāds… viendziesmīgs. «Nē, nē, mums ir lieli plāni, pat līdz jaunas programmas veidošanai!» šim viedoklim nepiekrita Katrīna. «Mūsdienās mūzika ir ļoti mainījusies, tā ir zaudējusi savas žanru robežas, un praktiski viss, kas skan radio, jau ir popmūzika. Ir svarīgi attīstīties, un, kad sanāk kopā šādi tik dažādi žanri, veidojas kaut kas jauns. Mums ir ļoti laba komanda, ieskaitot dejotājus, un domāju, ka mēs šo projektu paturpināsim, mūs vēl varēs dzirdēt šādā sastāvā. Un arī kā soliste es nepazudīšu.»

Trešā palika starptautisko ekspertu apjūsmotā, Nīderlandē jau ilgstoši dzīvojošā saulkrastiete Annna - latviešu Billijas Eilišas (muzikāli) un Grētas Tūnbergas (ideoloģiski) krustojums, kuras dziesmai Polyster patiešām ir Eiropas līmeņa hita potenciāls. Tālāk - «matraču puika», Mr. Vienkāršība jeb Miks Dukurs ar skaisto I’m Falling For You un latviešu Mumford And Sons (ļoti precīza Toma Grēviņa piezīme!) jeb Bad Habits ar praktiski vienīgo konkursa atmiņā absolūti nepaliekošo dziesmu Sail With You. Augstajā sestajā vietā ierindojās šīs Supernovas patīkamākais atklājums, 17 gadus vecā Seleste ar pašas rakstīto dziesmu Like Me. Aiz viņas - uz skatuves kokainais Edgars Kreilis ar Tridymite, kurš noteikti vinnētu nominācijā Seksīgākās bekvokālistes, kā arī Katrīna Bindere ar I Will Break Your Heart, kuras jau tā niecīgās izredzes uz augstu vietu noraka stilists, kurš (vai kura) izdomāja nomainīt dziedātājas priekšatlasē redzēto glīto melno minikleitiņu uz kaut ko naktskreklam līdzīgu. Nu, bet pēdējais palika Driksna ar Stay - tās skanēšanas brīdis bija pārliecinoši labākais tam, lai dotos uz virtuvi uzvārīt sev tēju.

Par rivageitu - kāpēc tā sanāca?

Lai gan LTV šogad teorētiski ir nodrošinājusies, ka tikai un vienīgi paši balsotāji (tauta) ir atbildīgi par izvēli, kuru sūtīt uz Eirovīziju, iespējamās neveiksmes gadījumā vienalga izskanēs žēlabas «…mēs taču teicām, ka labākais bija Markus Riva...», Kā zināms, dziedātāja atstāšana aiz fināla borta bija izcēlusi veselu rivageitu ar parakstu vākšanu, pieprasot viņam wild card dalībai finālā ārpus kārtas. Izmēģinot uzvarētāja pasludināšanas brīdi, ģenerālmēģinājumā pat tika uzburts scenārijs ar iespējamo Markusa Rivas pasludināšanu par uzvarētāju. «Un otrajā vietā ir - Raimonds Pauls, bet tas nozīmē, ka uzvarējis Markus Riva ar dziesmu Stop Me!» - žetons šī jociņa autoram! Neoficiāla informācija vēsta, ka Markus fināla Top 8 (ar Selestes pieskaitīšanu sanāca Top 9) neticis gaužām vienkārša iemesla dēļ - priekšatlasē un interneta vietnē YouTube skatāmajā dziesmas video viņš nav spējis labi nodziedāt dzīvajā (starp citu, arī iepriekš pusfinālos un finālos viņam ar to ir bijušas problēmas), arī atsauksmes no Rietumu klausītājiem nav bijušas diez ko labas. Markusa komandas apelēšana pie dziesmas milzu skatījumu skaita nav līdzējusi, jo šiem YouTube datiem ir tikai informatīva nozīme.

Tam daļēji piekrīt arī pats Markus Riva - viņš savus galvenos trumpjus bija gatavojis finālam. «Protams, savu darbu varēju izdarīt arī labāk - arī no uzstāšanās viedokļa, bet tomēr tas ir dziesmu konkurss, kurā vajadzētu vērtēt dziesmas. Manuprāt, cilvēkiem ir svarīgs pirmais iespaids, bet to labāk radīt, jau esot uz lielās skatuves, kad ir izstrādāts šovs. Esmu citos gados jau pierādījis, ka spēju izstrādāt konceptuālu priekšnesumu,» pauda dziedātājs. «Nebija tā, ka es šiem dziesmu kastingiem nebūtu gatavojies - biju to izdarījis un satraucies pat vēl vairāk nekā citkārt, uzstājoties tūkstošiem cilvēku lielas auditorijas priekšā. Iespējams, ka netiku galā ar saviem nerviem, ko droši vien varēja manīt arī manā dziedājumā, tomēr negribētu teikt, ka tas bija tik traģiski. Pie visa varēja piestrādāt, turklāt man būtu bijis laiks sagatavoties un nodemonstrēt pavisam citas raudzes un formas performanci. Mēs dzīvojam vizuālā laikmetā, un Eirovīzija ir viens no šī laikmeta augļiem - neesmu tāds mākslinieks, kuram, lai viņu ievērotu, pietiktu tikai ar dziesmu.» Ko nākamgad? «Negribas teikt ne jā, ne nē, taču savu ieceri aizbraukt [uz Eirovīzijas finālu] neesmu atmetis,» savus fanus mierina Markus.

Uz Roterdamu ar pārliecību

Eirovīzijā esam piedalījušies jau 20 gadus, šajā konkursā tikai vienu reizi uzvarot (Marija Naumova 2002. gadā) un vēl reizi esot trijniekā (Prāta vētra 2000. gadā), toties finālā neiekļūstot nepieklājīgi bieži, tostarp arī pēdējos trīs gadus. Kā būs šogad? Still Breathing ir liels potenciāls, taču eiropiešus nāksies uzstājīgi iepazīstināt ar šo dziesmu - tajā ir ārkārtīgi daudz šova elementu un žanru sajaukuma (pops, hiphops, dabsteps, EDM u.c.), tātad ar vienu tās noklausīšanās reizi nevienam nekas nepielēks. Bet, ja nepielēks, tad rezultāts var būt arī tāds pats kā tikpat jaudīgajai un tikpat juceklīgajai Triānas parka dziesmai Line.

LTV nomaksās dalības maksu konkursā (tā nav maza), arī ceļa u.tml. izdevumus, bet dziesmas promotēšanai naudas nebūs - tas jau tagad ir skaidrs. «Uzskatu, ka tas ir pilnīgi normāli!» pārliecinoši pauda Samanta. «Izeju starptautiskajā apritē ar savu vārdu, es to apzinos un saprotu, kas šajā gadījumā būs jādara, un to arī darīšu: meklēsim finansējumu, man ir pietiekami liela atbalstītāju komanda - es par to pilnīgi nesatraucos! Šodien visu ko var sarunāt, ir tikai skaidri jāzina, ko vēlies izdarīt, un es to zinu. Ir jābrauc uz konkursa prepārtijām (dziesmu prezentācijas pasākumiem - aut.), jo šīs trīs minūtes Eirovīzijā, visticamāk, būs manas pirmās un pēdējās trīs minūtes uz šīs konkrētās skatuves, un pats lielākais darbs ir jāpaveic vēl pirms nokļūšanas uz tās. Kā es uzvelkos no visām šīm sarunām - o, Latvija, atkal nekā, jums jāņem pauze, viss ir tik boring (garlaicīgi - aut.) utt., u.t.jpr.!» patiešām uzvelkas Samanta. «Tā nav! Es gribu šo pieņēmumu lauzt, aizbraukt ar jaudu un pierādīt, ka Latvijai šajā konkursā ir paliekoša vieta! Pie mums viss ir līmenī, te ir ļoti talantīgi cilvēki.»

Samantas mērķtiecība, pārliecība un ambiciozums nevar nepārliecināt, un atliek secināt, ka rezultāts būs. Eirovīzijas dziesmu konkursā Roterdamā Nīderlandē piedalīsies 41 dalībvalsts. Samanta uzstāsies otrajā pusfinālā, kas notiks 14. maijā, un par vietu finālā spēkosies ar Igaunijas, Dānijas, Austrijas, Šveices, Somijas, Moldovas, Sanmarīno, Serbijas, Islandes, Čehijas, Grieķijas, Bulgārijas, Armēnijas, Gruzijas, Portugāles un Albānijas pārstāvjiem. Visas minētās valstis, kā arī Francija, Lielbritānija un Spānija no tā saucamā lielā piecnieka varēs balsot par Latvijas dziesmu, panākuma gadījumā ļaujot tai startēt Eirovīzijas finālā. Pirmais mērķis būs pārliecināt tieši šajās valstīs dzīvojošos par Still Breathing potenciālu - lai Samantai veicas!

Publicitātes foto: Lauris Vīksne

UZZIŅAI

Samanta Tīna (īstajā vārdā Samanta Tīna Poļakova) dzimusi 1989. gada 31. martā Tukumā. Līdz šim divreiz bijusi ļoti tuvu uzvarai Latvijas nacionālajā atlasē, ieņemot otro vietu konkursos Eirodziesma 2012 (kopā ar Dāvidu Kalandiju) un Dziesma 2013, kā arī trešo konkursa Dziesma 2014 superfinālā. Pērn Supernovas finālā bija septītā, bet 2016. gadā pēc uzstāšanās pusfinālā atteicās no tālākas dalības konkursā. «Supernova ir vienīgais konkurss Latvijā, kas mūsu mūziķiem piedāvā starptautisku platformu un iespēju būt pamanītiem Eiropas līmenī,» norāda dziedātāja. Vaicāta par savu lielāko līdzšinējo sasniegumu mūzikā, viņa joko - nesajukt prātā un uzvarēt, trīs mēnešus dzīvojot nepārtrauktā TV kameru ielenkumā realitātes šovā O!Kartes akadēmija kopā ar 11 citiem dalībniekiem. Šobrīd dzīvo Mārupē, tomēr karjerā lielāko uzsvaru liek uz Lietuvu.