Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Piešķirtas Metālmūzikas Gada balvas, dominē “Druun”

Jau trešo gadu par “Gada balsi” latvju metālmūzikā tika atzīta daiļā dzimuma pārstāve – iepriekšējos gados šo balvu saņēma Laima Krīgere (“Oceanpath”) un Māra Lisenko (“Māra”), bet šogad Jevgēņija Korkina (“Lureaway”). © No personīgā arhīva

Ar skaļu pasākumu klubā “Melnā piektdiena” piektdienas novakarē tika sumināti pagājušā gada metālmūzikas izcilnieki, pašiem labākajiem no tiem pasniedzot Latvijas Metālmūzikas Gada balvas.

Par 2019. gada metālmūzikas labāko ierakstu tika atzīta strauji progresējošās “doom metal” apvienības “Druun” albums “Veļu laiks”. Šai grupai tika vēl viena Gada balva - debitantu kategorijā. Kopumā uz gada labākā albuma “ripzāģi” pretendēja 11 ieraksti, vēl Top 3 tika nominētas simfoniskā metāla grupa “Lureaway” ar albumu “Unchained And Soaring” un postmetāla blice “Nostra” ar “Nemoralis”.

Ļoti skarba konkurence valdīja kategorijā “Gada grupa”, kur pierēm saskrējās vairāki latvju metālmūzikas varenie. Par labāko tika atzīta grupa “Skyforger”, kuras kontā pērn bija satriecoša atrādīšanās tūkstošiem klausītāju Lucavsalā ar rokoperu “Kurbads”, uzstāšanās “Arēnā Rīga” notikušajā koncertuzvedumā “Laika vārti” par godu Lāčplēša dienai, kā arī 23 koncerti 12 dažādās valstīs. Cīņā par gada grupas titulu “debesukalēji” apsteidza “death ‘n’roll” meistarus “Sanctimony”, kuri pērn vērienīgi svinēja 25 gadu jubileju, kā arī daugavpiliešu folkmetālistus “Varang Nord”, kuri toties vinnēja nominācijā “Gada metālmūzikas notikums” - par to tika atzīta Latgales vikingu uzvara prestižā festivāla “Wacken Open Air” konkursā “Wacken Metal Battle”, kurā piedalījās vairāk nekā 30 grupas no Eiropas, Ziemeļ- un Dienvidamerikas, Āzijas un pat Āfrikas. Jāpiebilst, ka līdz šim tas vēl nebija izdevies nevienai grupai no Latvijas.

Bez balvas nepalika arī “Sanctimony” - grupas vokālists Jānis Boļšaks tika gratulēts kategorijā “Gada mūziķis”, apsteidzot Jāni Krivānu (“Druun”) un Mārtiņu Plato (“Ursus Armatus”). Šāds novērtējums Boļšakam tika par virkni publisko aktivitāšu, kas tika veiktas grupas jubilejas gaidās (ieskaitot vareno LTV skatītāju modināšanu “Rīta Panorāmas” tiešraidē), kā arī par parādīto varonību pašā “Sanctimony” jubilejas koncertā - viņš uzstājās ar lauztu kāju, kruķus nometot malā jau pirmās dziesmas laikā un arī uz krēsla piesēžot tikai epizodiski. “Gada balss” kategorijas Top 3 gan tika citi viņa kolēģi, bet “zāģi” jau trešo gadu pēc kārtas saņēma daiļā dzimuma pārstāve - šoreiz operbalss Jevgēņija Korkina no grupas “Lureaway”, kura apsteidza Ervīnu Francu (“Druun”, “Catalepsia”) un Niku Velmeri (“Fools On Parade”). Atgriežoties pie debijas kategorijas, tad bez “Druun” vēl pirmajā trijniekā tika nominēti “Fools On Parade” un “Eremus”.

Latvijas Metālmūzikas Gada balvas tika pasniegtas jau vienpadsmito reizi. Pirmoreiz to pasniegšanas ceremonijā uzstājās ārzemnieki - somu graindkora grupa “Cadaveric Incubator”. Tomēr ne jau viņiem bija lemts kļūt par šī vakara naglām - klausītāju lielākās simpātijas nenoliedzami ieguva galvenie triumfatori “Druun”, kuri gan uzstājās ar visai īsu programmu, kas sastāvēja tikai no četrām kompozīcijām - toties katra no tām stiepās teju astoņu minūšu garumā.