RECENZIJA: Eminem "Music To Be Murdered By"

© Publicitātes foto

Amerikāņu reperis Eminems ir fenomens, turklāt visās jomās – arī noslēpumainības ziņā. Nav saprotams, kā var šajos laikos izdarīt kaut ko nemanāmi, ja pat dziļā mežā un vienatnē pačurājot pie koka jau pēc pāris minūtēm to varēsi skatīt interneta vietnē “YouTube”, taču Eminemam tas ir izdevies, turklāt divreiz.

Jau 2008. gada augusta beigās izdotais albums “Kamikaze” uzgāzās klausītājiem uz galvas negaidīti kā sniegs Jāņos, un šo pašu joku Eminems izspēlēja janvārī, kad bez jebkādas iepriekšējās reklāmas un pieteikšanas laida klajā jaunu studijas albumu "Music To Be Murdered By". Protams, ka tas uzreiz nokļuva “Billboard” topa pirmajā vietā (tāpat arī Apvienotajā Karalistē un virknē citu valstu), un arī šis ir vērā ņemams sasniegums, jo šis ir jau vienpadsmitais Eminema albums (ieskaitot divas izlases), kurš Amerikā bijis Nr.1 - lielāki panākumi šajā jomā bijuši tikai "The Beatles" (19 pirmās vietas), Jay-Z (14), Brūsam Springstīnam un Bārbrai Streizandei (pa 11). Mūzikas kritiķi gan nav šo albumu saudzējuši - lielākoties tikai trīs zvaigznes no piecām, taču Eminemam viņu viedoklis jau nu pilnīgi noteikti nerūp. Kopumā divi desmiti (!) kompozīciju, to ierakstā piedalījusies virkne slavenību, bet albumu producējis pats Eminems kopā ar Dr. Dre.

PAR. Eminems atkal “iedevis iekšās” visiem un ikvienam, liekot ņemt rokās angļu valodas vārdnīcu vai konsultēties ar hiphopa kultūru labāk pārzinošiem cilvēkiem (ar Hugo pakalpojumiem nepietiks), lai varētu precīzāk saprast, par ko stāsts. No albumā iekļautajiem gabaliem visai negaidīti kā pirmais ausīs aizķeras jokainais “Yah Yah”, kurā Eminems sadarbojies ar repa brālības pārstāvjiem Royce da 5’9’, Black Thought, Q-Tip un Mr. Porter. Protams, nevar palaist garām arī singlu “Godzilla”, kas ieskaņots kopā ar pērn decembrī narkotikas un/vai medikamentus pārdozējušo kolēģi Juice Wrld, un kurā Eminems esot pārspējis pats savu ātrrunāšanas rekordu, spējot nobērt vairāk nekā septiņus vārdus sekundē. Plašākai auditorijai saprotamākās droši vien būs “Those Kinda Nights” (kopā ar Edu Šīranu) un “Leaving Heaven” (ar Skaileri Greju), kā arī “Darkness”, kas bāzēts uz dueta “Simon & Garfunkel” hita “The Sound Of Silence” sempla. Vēl - elegantā un ritmiski melodiskā “Never Love Again”.

PRET. Eminems abus pēdējos albumus sagatavojis sasteigti, un tas ir jūtams dziesmu idejiskajā kvalitātē. Bet varbūt tā tikai liekas.

Izklaide

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.