Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Dīdžejs [Ex] da Bass. Deju diriģents aiz dīdžeja pults

© No privātā arhīva

Ar pasākumu Siguldas klubā Kaķis sestdien dots starts EHR ēterā skanošā radio šova Party Service klubu tūrei, kuras ietvaros kopumā paredzēts paviesoties 16 Latvijas pilsētu atzītākajās un arī pavisam jaunās izklaides vietās.

Katru nedēļas nogali radiostacijas European Hit Radio ēterā skan populārais radio šovs Party Service, kas sniedz informāciju par izklaides iespējām deju klubos, festivālos un citur, izklāsta jaunākās klubu kultūras ziņas, kā arī pozitīvi uzlādē klausītājus pirms mešanās nedēļas nogales burziņos. Taču reizi gadā Party Service ne tikai uzlādē ēterā, bet arī paši dodas uzlādēt klātienē - ekskluzīvā klubu tūrē, kas šoreiz ilgs no janvāra beigām līdz pat maija vidum. Šīs tūres galvgalī būs pazīstamais dīdžejs [Ex] da Bass, īstajā vārdā Mareks Dainis.

Astoto gadu tūrē

Party Service On Tour apmeklētājus arī šoreiz priecēs Eiropā atzītākie hiti un to remiksi, stilīgas dekorācijas, LED un skatuves specefekti, kā arī daudz kas cits, kas šos pasākumus kvalitatīvi atšķir no ierindas vakariem deju klubā. «Šis būs jau astotais gads, kad mans EHR radio šovs dosies klubu tūrē,» informē dīdžejs [Ex] da Bass. «Tiem, kuri nezina - Party Service ir radio šovs par un ap ballītēm, kas EHR ēterā ir dzirdams katru piektdienas un sestdienas vakaru. Īsumā šo raidījumu varētu dēvēt par ballīšu gidu radio ēterā. Vai vēlies zināt, kur notiks skaļākie, stilīgākie un lielākie pasākumi? Tad klausies Party Service! Un kāpēc gan mēs paši nevarētu kļūt par mūsu valsts klubu kultūras sastāvdaļu? Tieši tāpēc pirms astoņiem gadiem nolēmu doties pie saviem klausītājiem klubu tūrē, līdzi ņemot dekorācijas, skatuves specefektus, dāvanas ar tūres simboliku, kā arī pieaicinot viesmāksliniekus.» Protams, šo astoņu gadu laikā daudz kas ir mainījies - daļa klubu ir aizvērušies, daži turpina darboties, daudzi ir nākuši klāt. «Intereses pēc paskatījos, cik klubu no pirmās tūres būs arī 2020. gada tūrē. Atbilde ir - tikai viens, un tas būs Multiklubs, Valmierā!» ar diezgan pārsteidzošu atklājumu nāk klajā dīdžejs. «Latvijā klubu ir tik, cik ir, bet es katrā pilsētā piedāvāju uzņemt tūri tiem klubiem, kas atbilst tās ideoloģijai, ir pretimnākoši un pozitīvi noskaņoti. Ja sākumā tūrei bija sevi jāpierāda, tad tagad klubi jau laikus rezervē sev datumu un piesakās paši, vēl pirms esmu sācis plānot nākamo tūri. Tātad - viss notiek pareizi, un savulaik būvētais pamats ir stingrs.»

Lielākajai daļai cilvēku vecuma kategorijā 25+ par deju klubos notiekošo ir diezgan tumšs priekšstats - protams, katram atmiņā ir savi diskotēku un deju vakaru laiki, taču katram tie bijuši citādāki. Par pašreizējo eksistē pat tāds pieņēmums, ka klubos izklaidējas jaunieši, kas uztur sevi tonusā ar dažādu pulverīšu un ripu palīdzību... «Tās ir muļķības!» kategoriski to noraida dīdžejs. «Mūsdienās apmeklēt klubu nozīmē doties izvēdināt galvu, padejot, satikties ar draugiem jeb socializēties klātienē. Domāju, ka aizliegto vielu lietošana vairs nav tik aktuāla un stilīga, kā tas kādreiz varbūt kādam likās.»

Dzīves skolnieks

Pirmoreiz aiz dīdžeja pults Mareks Dainis stājās jau 13 gadu vecumā skolā, pēc tam piedaloties arī dažādos dīdžeju konkursos. Atzīmēšanas vērts ir arī darbs dzimto Cēsu radiostacijā Saules iela (no 2000. līdz 2004. gadam), kur Mareks vadīja savu pirmo elektroniskās deju mūzikas šovu. «Domāju, spēja izprast un mīlēt mūziku man ielikta šūpulī no mammas - savulaik viņa kopā ar vairākiem slaveniem pašmāju dziedātājiem, tostarp Ingu Ulmani un Zigfrīdu Muktupāvelu, mācījās Cēsu mūzikas skolā. Kad biju maziņš, priecājos, kā mamma spēlēja klavieres. Ar dīdžejošanu sāku aizrauties septītajā klasē. Tas bija Mākslas dienu noslēguma pasākums, kurā kā dīdžejs darbojās klasesbiedrs. Palūdzu dot iespēju pamēģināt uzspēlēt pāris dziesmas, iepatikās, un tā sākās mans ceļš mūzikā. Jā, 23 gadi ir aizlidojuši vēja spārniem...» prāto Mareks. Nekādu izglītošanos mūzikā speciāli viņš nav veicis. «Baumo, ka man ir čujs, ņuhs un poņa,» smejas [Ex] da Bass. «Esmu absolvējis dzīves skolu, un man ir bijis labs skolotājs Mārtiņš Kreilis, kurš pazīstams kā dīdžejs Trakais Mārtiņš, bet tas arī ir viss. Mūzikas skolā neesmu gājis un arī mūzikas instrumentus profesionāli nespēlēju.»

Savas karjeras laikā [Ex] da Bass izspēlējies visos ievērojamākajos latvju deju klubos, no Essential un Nautilus līdz Tonuss un Pulsē, viesojies arī tuvāko kaimiņzemju klubos un spēlējis elektroniskās deju mūzikas stilu ballītēs visā Baltijā. «Līdz šim, manuprāt, mans lielākais panākums ir dalība 2006. gada elektroniskās mūzikas festivālā Loveparade Berlīnē. Būt daļiņai no 2,4 miljoniem tusētāju Berlīnes vienā no zīmīgākajām vietām - tas bija kaut kas neaizmirstams un fantastisks! Turklāt uzstāties, pārstāvot Baltiju, - tas, iespējams, ir katra dīdžeja sapnis,» atminas Mareks un ātri piebilst: «Taču domāju, ka mani lielākie panākumi [dīdžeja gaitās] vēl ir priekšā.»

Gangnam Style nedzirdēsiet!

Protams, dīdžeja darbs nav tikai «likt mūziku», stāvot aiz pults ar gudru seju un austiņām, - nākas analizēt publikas noskaņojumu, lai saprastu, ko un kurā brīdī spēlēt, ar kādām frāzēm uzkurināt vai tieši otrādi - nomierināt publiku utt. «Dīdžejs, manuprāt, ir kā psihologs,» piekrīt [Ex] da Bass. «Mans uzdevums ir spēlēt enerģisku un baudāmu deju mūziku, veidojot tādas dziesmu kombinācijas, kas liktu aizmirst par visu visapkārt un laisties dejā. Protams, katram ir savs rokraksts, sava muzikālā gaume un miksēšanas tehnika. Gribētos ticēt, ka man ir sava unikālā pieeja, kas mani atšķir no simtiem manu kolēģu. Dīdžeja sets ir kā stāsts ar savu ievadu, iztirzājumu un nobeigumu. Ir jāmāk to pareizi un kvalitatīvi iznest publikā.»

Pats dīdžejs ikdienā mūziku daudz neklausās, un, ja to dara, tad lielākoties pie auto stūres. «Tiesa, setiem gatavojos un jaunās mūzikas atlasei veltu daudz enerģijas un laika. To, ko es spēlēju, kopumā varētu definēt kā elektronisko deju mūziku, bet, ja padziļinātāk - pamatā tā ir house mūzika, labi hitu remiksi un klubu klasika. Kādreiz tas bija techno, bet, kad nācās izšķirties, vai dīdžejošana būs mans hobijs vai kļūs par darbu, izvēlējos otro un atradu vidusceļu starp to, kas patīk man, un to, ko gribētu dzirdēt publika. Skaidrs ir viens - tie, kuri zina, ko un kā spēlēju, visticamāk, nākot uz maniem pasākumiem, neprasīs man spēlēt to, kā nav manā repertuārā. Piemēram, Despacito, Gangnam Style, Waka Waka un citas līdzīgas šo žanru dziesmas manā repertuārā nedzirdēsiet. Foršu klubu mūziku gan.»

Nakts darbs uzliek slodzi arī organismam, taču dīdžejs par to nesūdzas - galvenais esot kvalitatīvs miegs un būt kustībā. Mareka Daiņa vārds ir pazīstams arī autokrosa cienītājiem - viņš ar brāli Rihardu piedalījies pat Eiropas čempionāta posmos Latvijā un arī Lietuvā. «Ar autosportu uz tu esmu jau kopš agras bērnības, kad tētis brauca autokrosā, autotrekā. Mani ņēma līdzi uz sacensībām, baigi patika. Ar autosportu sāku nodarboties 2009. gadā - vispirms folkreisā, bet pēc laika nonācu lielajā autokrosā, kur esmu līdz pat šai dienai. Pēdējo trīs gadu laikā pilnu sezonu gan nav sanācis aizvadīt, bet labi nostartēt FIA Eiropas autokrosa čempionāta Latvijas un Lietuvas posmos gan: 2018. gadā biju otrais Bauskā, bet 2019. gadā finišēju trešais nacionālajā klasē Vilkīču trasē Lietuvā. Kad būs vairāk brīvu līdzekļu, būšu uz starta arī visos Latvijas čempionāta posmos,» sola dīdžejs.

Mareks Dainis

  • Dīdžejs [Ex] da Bass, pazīstamākie singli Riga Nights (2009, 2016) un No More Lonely Nights (2010)

  • Dzimis 1984. gada 22. maijā Cēsīs

  • Izglītība: Cēsu pilsētas ģimnāzija; Ekonomikas un kultūras augstskola programmā Uzņēmējdarbība un administratīvais darbs (nepabeigta augstākā)

  • Nodarbošanās: profesionāls dīdžejs kopš 1997. gada, pasākumu organizators, mūzikas producents, radio balss, sacensību komentētājs

  • No 2004. gada aprīļa strādā European Hit Radio, no 2006. gada 1. marta producē un vada radio šovu Party Service, kas ēterā skan katru piektdienas un sestdienas vakaru no pulksten 19

  • Party Service On Tour 2020: 1. februārī The Blow (Jelgava), 8. februārī Multiklubs (Valmiera), 15. februārī Barbados (Madona), 22. februārī Fontaine Palace (Liepāja), 29. februārī Hot Club (Saldus), 7. martā Empire (Jūrmala), 14. martā Luiize (Jēkabpils), 21. martā Radio Bar (Rīga), 28. martā Cita Opera (Alūksne), 4. aprīlī Rubīns (Ogre), 11. aprīlī Dūzis (Gulbene), 18. aprīlī Klondaika (Ventspils), 2. maijā Lemon (Tukums), 9. maijā Klondaika (Kuldīga), 16. maijā Fonoklubs (Cēsīs)

  • Ģimenes stāvoklis: aizņemts

  • Hobiji: makšķerēšana, autosports.