Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Mayhem "Daemon"

© Publicitātes foto

Pirms pāris gadiem klubā “Melnā piektdiena” melno balzamu melnā metāla cienītāju sirdīs lēja norvēģu “black metal” grupa un vieni no šī žanra pamatlicējiem “Mayhem” – šo uzstāšanos joprojām daudzi savos kalendāros atzīmē ar sarkanu.

Uz jauno šīs blices studijas albumu nācās gaidīt piecus gadus - nav šaubu, ka tas jau atradis savus pielūdzējus arī pie mums. Grupa “Mayhem” ir izveidota 1984. gadā, taču tās kontā ir tikai septiņi studijas albumi.

Tas nav nekas pārsteidzošs, ja ņem vērā to, ka tās kriminālhronika ir daudz garāka… Ja īsumā, tad viens no tās sākotnējiem vokālistiem Pērs Ingve Ūlins jeb Dead nošāvās, savukārt grupas līderi, ģitāristu Oistenu Ārsetu jeb Euronymous ar 23 dūrieniem galvā, kaklā un mugurā piežmiedza cits grupas biedrs Vargs Vikerness jeb Count Grishnackh, kurš uz pārdesmit gadiem tika iespundēts cietumā, jo pirms tam vēl bija pamanījies nosvilināt gūzmu dievnamu… Taču tā ir pagātne. Pašlaik grupā no sākotnējā sastāva ir tikai basģitārists Jorns Stuberūds jeb Necrobutcher, bet vēl tajā darbojas arī bundzinieks Jans Aksels Blombergs jeb Hellhammer (sastāvā kopš 1988. gada), kā arī ungāru izcelsmes vokālists Atila Čihars keb Attila (no 2004. gada), bet ģitāristu tandēms Teloch (Mortens Bergetons Īversens) un Ghul (Čārlzs Hedžers) grupas rindās iesaistījušies pēdējā desmitgadē. Jaunajā albumā ir desmit kompozīcijas, kuras rakstītas Oslo, Stokholmā un mazliet arī holandiešu pilsētā Hillegomā. Tāpat kā iepriekšējā albumā “Esoteric Warfare”, arī šajā ripulī visus skaņdarbus radījuši abi ģitāristi, turklāt Teloch vēl pamanījies arī to producēt.

PAR. Ja savulaik “Mayhem” izcēlās ar ekstremāli ātru zibenritmu, kas bieži pārvērtās pilnīgā skaņu “bardakā”, tad vismaz abi pēdējie albumi šajā ziņā ir krietni piezemētāki, un tas ir tikai pluss. Labākā dziesma - “Bad Blood”, vēl varētu izcelt “Agenda Ignis” (uh, kāda basa partija!) un “Falsified And Hated”, varbūt arī “Worthless Abominations Destroyed”. Kopumā - perfekts blekmetāla albums.

PRET. Kāda velna pēc dažās dziesmās iestarpināts pseidooperveidīgais vokāls?! Ja dziesmā “The Dying False King” tas vēl sevi kaut kā attaisno, tad “Malum” gan tikai visu sačakarē.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.