Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Mārtiņš Ruskis “Piparmētru tēja”

© Publicitātes foto

Nupat Raimonds Pauls nosvinēja savu 84. dzimšanas dienu, kas, kā jau vienmēr, tika pavadīta radošā gaisotnē. Muzikālā spēka komponistam nekad nav trūcis - gada nogalē klausītāju vērtējumam tika nodots kārtējais Maestro albums – atkal ar Guntara Rača vārdiem, tikai šoreiz tajā iekļautās dziesmas iedziedājis Mārtiņš Ruskis.

Lielākā daļa jauno dziesmu ir rakstītas speciāli šim projektam un Mārtiņa balsij. “Nesen kāds man uzdeva jautājumu - vai es kādreiz varēju iedomāties, ka ierakstīšu albumu kopā ar Raimondu Paulu?! Patiesībā par to jau sen biju sapņojis un man prieks, ka šis vairs nav tikai sapnis, bet realitāte. Manuprāt, albums izdevies ļoti veiksmīgs, pateicoties Maestro skanīgajām melodijām, Guntara talantam īstajā brīdī atrast īstos vārdus, un, protams, [producenta] Ginta Stankeviča muzikālajam redzējumam. Manī ir sajūta, ka visi bijām pareizajā laikā un pareizajā vietā,” prāto Ruskis. Ierakstā piedalījies arī pats Maestro (klavieres), bet vēl - ģitāristi Artūrs Jauntēvs, Uģis Tirzītis un Ivans Zmitrovičs, kā arī trombonists Alfonso Pineda Graterols. Piebalsis iedziedājis vesels mūsu labāko dāmu “dream team”: Dināra Rudāne, Inta Gudovska, Anita Levša un Olga Stupiņa, kā arī Gabriēla Zvaigznīte, Madara Dzintara-Pluša un Katrīna Anna Vīgante no “Radio Trio”. Jāpiebilst, ka albuma prezentācijas koncerts ar Maestro piedalīšanos notiks 15. februārī VEF Kultūras pilī. “Man šķiet, ka viss izdevās pieklājīgi. Mārtiņam ir patiešām patīkams balss tembrs. Arī Gints ir labi padarījis savu darbu. Skatīsimies, kā tās dziesmas uztvers klausītāji, jo tagad daudz kas būs atkarīgs no viņu reakcijas un no koncertu panākumiem,” tā Maestro.

PAR. Vieglas un klausāmas melodijas ar domāt neprasošiem tekstiem plus pie mikrofona labi dziedošs puisis - šī Raimonda Paula veiksmes formula strādājusi jau gadiem, strādā joprojām un strādās arī turpmāk. Šīs dziesmas tikpat labi varēja iedziedāt Normunds Rutulis - noskaņa tādā dziesmā kā “Te es biju, te palikšu” un vēl dažās pēc savas līdzības ir satriecoša -, bet pagājušā gadsimta 80. gados, piemēram, Viktors Lapčenoks (piemēram, dziesmas “Galdiņ, klājies!” un “Divi varavīksnes loki”). Albuma vidējais rādītājs ir tituldziesma “Piparmētru tēja”. Kamēr Rutulis ar savu jaunāko albumu “Man nav žēl” ar Maestro komponētajām dziesmām iekāpis popa un mazliet pat “dance” lauciņā, viņa nišā iekārtojies Ruskis.

PRET. Pat grūti pateikt, kā pietrūkst patiešām labās balss īpašniekam Ruskim, lai ieņemtu paliekošu vietu uz latvju mūzikas skatuves. Harizmas? Iespējams. No šova “OKartes skatuve 2” (2012) laikiem šobrīd pazīstamākie dziedātāji ir Antra Stafecka, Jānis Buķelis un Marta Ritova, sava vieta ir arī Sabīnei Berezinai un Madarai Grēgerei, taču nav daudz tādu, kas atminēsies, ka šo šovu taču vinnēja tieši Ruskis! Tāpat grūti pateikt, kāda argumentācija ir tikai 27 gadus jaunam dziedātājam, kurš mācās akadēmisko dziedāšanu Latvijas Mūzikas akadēmijā, izpildīt tādus gabalus kā, piemēram, “Ko nevar nest, to nevar celt” un vēl veselu kaudzi tam līdzīgu šaušalšlāgeru. Kas attiecas uz šo albumu, tad pašās, pašās tā beigās kautrīgi pieslēptas divas patiešām skaistas, liriskas un Ruskim piemērotas melodijas - “Neatskaties, neatvadies” un “Tu esi ceļš”. Nu jā, tās gan nav nekāds “lecam pa vecam”, zaļumballēs tauta uz tām nepavilksies…