Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Opus Pro "Būsim kopā arvien"

© Publicitātes foto

Kad Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” žūrijas sapulcē tika izdalītas anketas ar vērtējamajiem ierakstiem, kuru vidū cita starpā bija arī smagā roka veterānu “Opus Pro” albums, sanākušie neticīgi saskatījās – kā, “Opus Pro” albums, pa kuru laiku?!

Izrādās, ka leģendārā rokgrupa tiešām laidusi klajā jaunu studijas albumu, par kura izdošanas datumu ir minēts 21. novembris, tātad - gluži svaigs! Jāuzsver, ka kopš iepriekšējā studijas albuma izdošanas pagājusi teju mūžība - 14 (!) gadi, turklāt šajā gadījumā ir runa par Aishas un “Opus Pro” kopdarbu “Tu un Es”.

Kā zināms, šī hārdroka grupa dibināta 1986. gadā, tās pamatkodolu veidoja vokālists Alex (Oļegs Andrejevs) un ģitārists, arī dziesmu autors, Harijs Zariņš. Pēdējais šobrīd ļoti labi jūtas savā grupā “Colt”, bet Alex joprojām ir “Opus Pro” rindās - beigu galā taču tieši viņš ir tās vizītkarte. Pārējie - ģitārists Artūrs Zemnieks, basists Uldis Krūmiņš, taustiņnieks Jānis Valters un bundzinieks Juris Veremejs. Darbs pie jaunā albuma studijā “Sound Division” sākās jau 2017. gada vasarā, kad tika ierakstītas deviņas dziesmas, taču publiski neafišētu iemeslu dēļ to palaišana dzīvē kaut kur iestrēga, un albums pie klausītājiem nonācis tikai tagad. Tās pašas deviņas dziesmas, pie kuru mūzikas sacerēšanas roku pielikuši gandrīz visi “Opus Pro” dalībnieki, savukārt teksti smelti latvju dzejas druvā.

PAR. Jau no albuma pirmās dziesmas “Vienalga viss” pirmajām taktīm top skaidrs, ka “man šodien dzimene”, tas ir, ka gaidāms pilnīgs, absolūts un līdz pašam kaulam esošs “Opus Pro”. Tā arī ir. No albumā iekļautā skaņu materiāla ausīs iekrīt lipīgā un līdzi dungojamā “Sirds”, tāpat arī hārdroka paraugstunda “Būsim kopā arvien” ar Džona Lorda cienīgiem taustiņiem Valtera izpildījumā, uzmanību noteikti vērts pievērst arī dziesmai “Siena” ar bagātīgo dāmu bekvokālu, varbūt arī melodiskajai “Pieskāriens”. Uzslavas arī ģitāristam. Apsveicami, ka veterāni strādā pie jauniem gabaliem, nevis cenšas izbraukt uz veciem lauriem.

PRET. Kopumā albums tomēr nav pelnījis vairāk par spēcīgām trim ballēm piecu punktu sistēmā. Nav neviena superiebliezoša hita, ar ko tik slavens kādreiz bija “Opus Pro”, bet no trim piedāvātajām rokbalādēm divas ir pieņemamas (un tikai pieņemamas), bet rokšlāgeris “Neaiziet” ir garām kasei.