Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Dārdi "Stipri vārdi"

© Publicitātes foto

Lai gan folkgrupa “Dārdi” dārd jau astoņus gadus – tā izveidota 2011. gada vasarā, “Stipri vārdi” ir šīs apvienības debijas albums. Tajā iekļautas arī tādas jau pazīstamas dziesmas kā “Austošās saules dziesma”, “Rāmi, rāmi” un “Sajāja bramaņi”.

“Daudzas melodijas, kas iekļautas albumā, mums pazīstamas un mīļas no bērnības. Pieaugot uztveres dziļumam, pamazām esam sev atklājuši arī šo dainu daudzslāņainību. Tādējādi caur tautas mūzikas žanru mēs aktualizējam sev personīgi svarīgas tēmas, sev nozīmīgus procesus cilvēka mūžā, darbā un iekšējās pasaules attīstībā. Ar šo mūziku dalāmies dziļi personiskā pieredzē un pārdzīvojumos,” tā paši mūziķi.

Jāpiebilst, ka teju visi grupas dalībnieki latviešu folkloras kustībā iesaistīti jau no mazotnes - auguši ģimenēs, kas kopj tautas tradīcijas un līdzdarbojas dažādās folkloras un danču kopās, un viņu vārdi folkmūziķu aprindās ir diezgan pazīstami: Aisma Valtera, Iluta Zvaigznekalne, Pēteris Narubins, Ansis Jansons, Jānis Ausmints Vītols, Toms Valmiers, Rihards Valters un Kalvis Vītols. “Esam auguši kā pupu ziedi pret debesīm, tiekdamies pēc gaismas, nemitīgas attīstības un piepildījuma. Liekas, nupat nobriedušas pirmās pākstis un beidzot arī paši varam ko zemē sēt,” skaistas frāzes bārsta mūziķi. Kopumā ducis dziesmu plus “Šūpuļdziesma cilvēkam” bonusā - gan pašu gabali, gan tautasdziesmu apdares.

PAR. Aismas Valteras un Ilutas Zvaigznekalnes vokālais tandēms ir gana efektīgs, dziesmas - dzīvespriecīgas, savu individuālo piesitienu dod čells un kontrabass. “Dzīvajā” šī grupa izklausās pavisam interesanti un ļauj ar citām acīm palūkoties pat uz tādu mūziķi kā Pēteris Narubins no pajolīgās grupas “Rahu The Fool”. Pati labākā grupas kompozīcija tomēr joprojām ir superīgā “Austošās Saules dziesma”, kas jau pirms septiņiem gadiem tika iekļauta izlasē “Spēka dziesmas”, taču, par laimi, nav atstāta arī aiz pašu “Dārdu” debijas albuma borta.

PRET. Ar ko “Dārdi” savās noskaņās atšķiras no citām etnomūzikas kopām? Ne ar ko. Labi, ka albumā ir visai maz latviešiem tipiskās “vaimanoloģijas”, piemēram, tādas dziesmas kā “Gauži raud saulīte” vai “Rāmi, rāmi”, bet slikti, ka ir virkne garlaicīgu un pat apnicīgu dziesmu (“Tautumeita purvu brida” u.c.).