RECENZIJA. Andris Kivičs un Liene Skulme “Incidents”

© Publicitātes foto

Par grupas “Z-Scars” līderi Andri Kiviču un kādreizējo skaistumkaralieni Lieni Skulmi kaut ko, kaut vai pa ausu galam, šā gada laikā noteikti būs dzirdējuši pat tādi indivīdi, kas nupat gluži kā Robinsons Krūzo nocelti no neapdzīvotas salas, kur mucā auguši un pa spundi baroti.

Pa starpu plašam, apjomīgam, nepārtrauktam, visaptverošam un daudzus pat apgrūtinošam savu gaitu atspoguļojumam sociālajos tīklos un citos medijos, latvju “kardašjani” ir pamanījušies izdot arī savu dziesmu apkopojumu. Tas pat bija iesniegts Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai “Zelta mikrofons” debitantu (!) kategorijā, kurai gan īsti neatbilda, tāpēc no tās tika svītrots. Bet albums tiešām ir, ja precīzāk - EP ar astoņām dziesmām, tostarp divām “Vannas” versijām. Starp citu, ja kāds vēlas ar Kiviču un Skulmi (un “Vannu”) sagaidīt 2020. gadu, tad 31. decembra vakarā duets uzstājas Hospitāļu ielas “ezītī”.

Par albumu. Lūk, izvilkumi no paša skandalozā pāra “Zelta mikrofonam” iesniegtajā anketā rakstītā: “Dziesma “Tā mēs mirdzam, tā mēs gaistam” STV kanālā tika apstiprināta par 2019. gada skatītākā TV realitātes seriāla “Kivičs. Pavisam privāti” tituldziesmu”; “Dziesma ar humora ievirzi “Vanna” 2019. gadā kļuvusi par interneta hitu”; “Duetam izdevies sev pievērst, iespējams, lielāko mediju uzmanību Latvijā šogad, kļūstot par apspriestāko notikumu LV šovbiznesā - 400 000 klikšķu dienā “TVNet” grupas portālos, kas, protams, ir saistīts arī ar pāra šova “Kivičs. Pavisam privāti” aktivitātēm, taču visas dueta aktivitātes tiek pavadītas ar pašu sacerētu mūziku, kuras satura pamatā ir pašu dzīves spilgtākie notikumi” utt., u.t.jpr. Un vēl: “Duets uzskata, ka mūzika ir jādāvina, bet jāpelna koncertos, tāpēc albums “Incidents” tika piedāvāts klausītājiem bez maksas vietnē failiem.lv”; “Dziesmas “Vanna”, “Tā mēs mirdzam, tā mēs gaistam”, “Incidents” interneta vietnē “Facebook” skatītas vairāk kā 100 000 reizes, kas arī ir dueta lielākā platforma.” Slinkums pārbaudīt, vai nosauktie skaitļi atbilst patiesībai, taču nav iemesla tos apšaubīt - ja jau Kivičs & Skulme visa gada garumā nav pazuduši no dažādu interneta portālu centrālo ziņu vietnēm, gan jau ir interese arī par dueta dziesmām. Saprotams, ka kaut kur meklēt albuma “Incidents” apskatu ir bezcerīgi, jo kuram gan gribas pēc tam mobilā tālruņa otrā pusē dzirdēt jautājumu “eu, vecīt, kas tā par h***u, ko tu esi sarakstījis?!” (vai ko tamlīdzīgu), turklāt “pareizie cilvēki” šajos laikos drīzāk atzīsies bulciņu zādzībā no skolas ēdnīcas un speršanā ar kāju pavārtē pamestam kucēnam nekā tajā, ka savulaik sarokojušies vai, nedod die’s, dzēruši alu kopā ar Kiviču, bet nu - tas katra paša ziņā...

PAR. Abstrahējoties no Andra Kiviča - kā lai tā smalkjūtīgāk izsakās - ārpusmuzikālajām aktivitātēm, jāatzīst, ka spēju sacerēt lipīgas un atmiņā paliekošas melodijas viņš joprojām nav zaudējis. Un saikni ar īstenību arī ne, ko pierāda kaut vai teksti “Kad jūs esat divatā / Pret visu pasauli / Jo izdarījāt jūs / Savu izvēli” (no dziesmas “Tu esi mana jēga”) un “Mums jau vienam bez otra / Nav vairs gandrīz nekā” (“Tenerife”) - tā tiešām ir skaudra realitāte. No melodiju viedokļa tādi gabali kā “Tu esi mana jēga” un “Draugam (Lakijs)” droši ievietojami Kiviča mūzikas zelta fondā un teicami izklausītos arī grupas “Z-Scars” repertuārā, tāpat lielu iebildumu nav arī pret “Mirdzam gaistam”. Kaut kas varētu sanākt arī no dziesmā “Grāvējs” izmantotajiem roka ritmiem, ja vien tos nedaudz apdarinātu, taču diemžēl visu neglābjami sačakarē teksts, kurā mūziķis atkal aizrijies ar savu žulti pret dzelteno presi. “Incidents” un “Vanna” - uz faktiem balstīti muzikāli stāstiņi tiem, kas tajos apdziedātos notikumus vēl nav lasījuši sociālajos tīklos, - paglupi gabali, taču mūsdienu realitātes šovu laikmetam tie ir pat vairāk nekā derīgi un attiecīgajam kontingentam līdzi dungojami. Vēl - labi padevušās fotoilustrācijas.

PRET. Žēl, ka Andris Kivičs nav gribējis pacensties un izdot albumu ar savām spējām atbilstošu repertuāru, turklāt tam nemaz daudz pūļu nebija nepieciešams - vienkārši turpināt tādā pat garā, kā minētajās divās vai trīs dziesmās. Taču viņš izvēlējies izdot kaut ko tikai izdošanas un droši vien arī koncertu dēļ, noslīcinot visu jēdzīgo prastā vannā. Vēlreiz - žēl, taču, kā jau teikts dziesmā, “jo izdarījāt jūs / savu izvēli”…

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.