Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Vokālā grupa "Framest". Džezā tikai meitenes

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

«Visas domas, ko sev noformulējam un aizsūtām kosmosā, agrāk vai vēlāk piepildās. Tāpēc mans vēlējums sev un arī Neatkarīgās lasītājiem Ziemassvētkos – būsim ļoti precīzi savās domās,» saka dziedātāja, džeza vokāliste un vokālās grupas Framest dalībniece Beāte Zviedre.

Viņai aizejošais gads bijis pilns jaunu izaicinājumu, un dziedātāja ir pateicīga par viņai dotajām ļoti dažādajām iespējām sevi parādīt un reizē pilnveidot. «Man bija soloprogramma Džezs dzied Aspaziju, manā repertuārā bija Imanta Kalniņa rokopera Ei, jūs tur!, Kārļa Lāča mūzikls Pūt, vējiņi!. Tik daudz dažādu notikumu. Savukārt šis decembris, kurā daudzi muzikāli notikumi jau ir aiz muguras, man pavisam netīšām sanācis bigbendu mēnesis - Otrajā adventē bija brīnišķīgs koncerts ar Jelgavas bigbendu, pagājušajā svētdienā - Eiroradio tiešraide Latvijas radio 3 Klasika, ko tiešraidē klausījās 15 Eiroradio dalībvalstis un kas mums visiem, kas pārstāvējām Latviju, bija milzīgs notikums.»

Savukārt sestdien, 21. decembrī, un ceturtdien, 26. decembrī, Lielajā ģildē orķestra Rīga bigbends diriģenta Valda Butāna vadībā aicina uz Ziemassvētku džeza koncertiem Džezā tikai meitenes, kur īpaša loma uzticēta solistēm Beātei Zviedrei, Artai Jēkabsonei un Rūtai Dūdumai-Ķirsei, kuras atskaņos dāmu vokālajam trio sacerētu mūziku.

Koncertā skanēs 20. gadsimta svinga ēras zelta laika mūzika no ikonisko aktrišu Merilinas Monro, Pegijas Lī un bugi-vugi žanra populārākā vokālā trio māsu Endrūsu (The Andrews Sisters) repertuāra, kas skanējušas komēdijās Džezā tikai meitenes un Džentlmeņi izvēlas blondīnes.

Koncertprogrammu Džezā tikai meitenes orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns lolojis jau sen. Koncertu caurvīs ASV retro džeza mūzika no 20. gadsimta pirmās puses, kas arvien ieņem būtisku lomu džeza mūzikas kultūrā. Orķestra Rīga bigbenda sniegumā skanēs svinga ēras mūziķu, džeza leģendu Glena Millera un Benija Gudmena populāra orķestra mūzika, turklāt ļoti liela daļa skanēs oriģinālos nošu aranžējumos - klausītājiem būs iespēja šo mūziku dzirdēt tādu, kāda tā skanēja pagājušajā gadsimtā. Neizpaliks arī Ziemassvētku noskaņu mūzika. «Šis projekts tika plānots jau ļoti agri. Ja nemaldos, jau janvārī vai februārī man zvanīja Valdis Butāns, vaicājot, kuras varētu būs tās īstās meitenes džezā - kurām ir līdzīga enerģētika un kuras labi skan kopā. Un šī satikšanās mums visām trim tiešām ir ļoti skanīga,» saka Beāte Zviedre, uzsverot, ka jaunā koncertprogramma ļauj iejusties laikā, kad sieviete bija dīva, ļoti skaista un sievišķīga. «Manuprāt, mūsdienās sievišķība, ja ikdienā par to īpaši nedomā, nedaudz izzūd. Bet šajā koncertprogrammā mēs varam atļauties būt skaistas, mirdzošas un svinēt svētkus krāšņi un dzirkstoši.»

Taujāta, kāpēc, viņasprāt, šo koncertu būtu vērts apmeklēt, Beāte Zviedre atteic: «Tādēļ, ka ar savu dzirkstošo enerģiju tas būs ļoti atšķirīgs no klasiskajiem Ziemassvētku koncertiem, kuros pamatā tiek atskaņotas maigas un mierīgas melodijas.»

Bet vēl pirms koncertiem Lielajā ģildē šarmantā skatuves māksliniece būs uz Dzintaru koncertzāles skatuves, kur jau rīt, 20. decembrī, pulksten 19.30 Ziemassvētku festivāla ietvaros gaidāms vokālās grupas Framest un Latvijas Radio bigbenda ziemīgs džeza koncerts. Programmā: Leonarda Bernsteina, Džordža Gēršvina, Raimonda Paula, Jāņa Ķirša skaņdarbi un Ziemassvētku džeza melodijas.

Savukārt orķestris Rīga šogad piedāvā arī Vecgada mūzikas koncertu Vecgada koncerts Vīnes noskaņās - 30. decembrī pulksten 16 VEF Kultūras pilī, kurā solistu Ingas Šļubovskas-Kancēvičas, Lauras Greckas, Mihaila Čuļpajeva un Riharda Mačanovska un diriģenta Kaspara Ādamsona sniegumā skanēs Johana Štrausa, Žaka Ofenbaha un Franča fon Supē mūzika.