Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Stricka villā uzstāsies populāra Krievijas indīpopa grupa

© Publicitātes foto

Šo ceturtdien, 5. decembrī, K. K. fon Stricka villā festivāla “Botānika” ietvaros notiks populārās Maskavas indīpopa grupas “OQJAV” (“Okujav”) koncerts. Programmā būs jau pazīstamie hiti un kompozīcijas no oktobrī klajā laistā jaunā albuma “Ķeģelbāns”

Šis būs ceturtais festivāla “Botānika” pasākums. Tā ietvaros šogad notikuši jau vairāki veiksmīgi Krievijas mūziķu koncerti - Rīgā pabijusi grupa “AloeVera”, kā arī dziedātājas Žeņa Ļubiča un Varvara Vizbora.

Neparastās grupas “OQJAV” uzstāšanās organizēšana pilnā mērā iemieso festivāla “Botānika” misiju - jaunu vārdu, aktuālu formātu un intelektuāla konteksta meklējumi. “Šī kolektīva stilu ir patiešām grūti aprakstīt dažos vārdos - klausītāji atklās neskaitāmu žanru, ideju, muzikālu un poētisku ritmu sasaisti,” vilina koncerta organizatori. Grupa dibināta 2013. gadā, tā ieguvusi vairākas prestižas mūzikas balvas un to nominācijas - “MTV Europe Music Awards”, “Jagermeister Indie Awards”, Artēmija Troicka “Stepes vilku” u.c. Par mūziku un harmoniju atbild pianists Jaroslavs Timofejevs, bet par visu pārējo - grupas līderis Vadims Koroļovs un basģitārists Dmitrijs Šugaikins. Vispirms viņi saucās “Okudžav”, bet pēc slavenā barda ģimenes locekļu paustās neapmierinātības nomainīja vārda rakstību, tas kļuva izsmalcinātāks. “OQJAV” var saistīt ar krievvalodīgās mūzikas pēdējās desmitgades jauno vilni, nosacīti intelektuālu indīpopu. Grupas dziesmās var saklausīt gan noslīpētu sintīpopu, kas ir veidots pēc Rietumu standartiem, gan 20. gadsimta inteliģentās estrādes nostalģiskās skaņas, gan aktuālo elektroniku, kas miksēta ar rečitatīviem un alūzijām par Borisa Grebenščikova daiļradi. “Šis dažādo skaņu kaleidoskops ir pārdomāts un izveidots tā, ka nekad nekļūst par tīšu eklektiku. “OQJAV” piemīt īpašs humors  - absurds, maigs un uzmanīgs pret vārdiem, precīzi žesti un intonācijas, skaistums it visā. Veidojas viegls, smalks un skaists muzikālais audums, kas, šķiet, būs saprotams arī Rietumu klausītājam. Arī tādēļ, ka vispār jau “Okudžav” skan tikpat spēcīgi kā britu indīpopa skatuves zvaigznes “The XX” vai “Metronomy”,” arī tas, protams, ir no organizatoru atziņu apcirkņiem.