Baltajā naktī notiks Jura Ābola kompaktoperas pirmizrāde

© F64

Jau pavisam drīz, naktī no 4. uz 5. septembri, Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2010", kas galvaspilsētā norisināsies jau piekto reizi un tradicionāli pulcēs līdz pat 45 tūkstošiem apmeklētāju.

Visi "Baltās nakts", pasākumi Rīgas iedzīvotājiem un viesiem ir atvērti bez maksas.4.septembrī Baltajā naktī Koncertzālē "Ave Sol" pirmizrādi piedzīvos komponista Jura Ābola kompaktopera Mūsu cilvēks Beiczinā, kas iecerēta kā kā viena no performances ar četriem pamatelementiem.

Dada ir viss!; Viss ir Dada! - sludina dadaisma klasiķi: Hilzenbeks, Šviterss, Arps un citi, kas mākslā noliedz visu tradicionālo.

"Esmu vienisprātis: dadaisks piesitiens mūsdienu bezgaljautrajās kolīzijās spējīgs kādam nest pat prāta atskurbumu un ieviest vispārējā haosā zināmu kārtību. Dzīve neaprobežojas tikai ar lēkāšanu, baumu laišanu un naudas skaitīšanu," saka komponists Juris Ābols.

Dada ir protests pret tradicionālo mākslā, mūzikā, literatūrā un teātrī, rosinot ieklausīties vārdu fonētiskajā poēzijā, šķietami nesaderīgos skaņu salikumos, nepieradinātās bilžu ainās un absurdās domu spēlēs, rosinot radīt jauno. Vai koku nevarētu saukt par puplušu vai pluplubašu? Dadas manifests uzdod kārtējo provokatorisko jautājumu un atbilde skan "Īstenībā jau koks patiesi IR pluplušs".

Baltajā naktī Pluplušs plusnaktī ļaus skatītājiem pašiem piedalīties dzīvi apliecinošā, spilgtā dadas vārdu un skaņu izrādē.

Komponists Juris Ābols, kas šogad svin savu sešdesmito dzimšanas dienu atzīst, Cilvēka desmittūkstošgadīgo kultūrvēsturisko pieredzi apcerēt ir neiespējami, bet skaisti. Lai gan es skaistuma nealkstu…

Savā jaundarbā komponists ir uzticīgs dadaisma idejām.

Kompaktoperas iestudējusi režisore Zane Kreicberga. Diriģents Sigvards Kļava. Lomās iejutīsies Ieva Parša, Mikus Abaroniņš, Ivars Cinkuss, Elīna Libauere,Ārijs Šķepasts, Jānis Strazdiņš,Kristīne Barkovska, Inga Martinsone, Ilze Bērziņa un Uldis Leiškalns.Pianisti Dace Kļava un Aldis Liepiņš.Kustību konsultante Santa Grīnfelde. Scenogrāfiju un tērpus veidojusi Baiba Grīna.

Performanci turpinās trīs pamatelementi:

Verbālas etīdes par dadas vēsturi un iespaidu uz vēlāku laiku mākslu (sirreālisms, popārts, fluxus, pankroks), kurās piedalīsies dadas atdzejotāja Jana Vērdiņa, mūzikas žurnālisti Orests Silabriedis un Jegors Jerohomovičs, komponists Juris Ābols u. c.

Muzikālas etīdes par erotikas un asāku sociālpolitisku problēmu atspoguļojumu Latvijas mūzikas vēsturē Baumaņu Kārļa, J. Vītola, J. Mediņa, M. Zariņa, J. Ozoliņa, M. Brauna, E. Raginska, O. Silabrieža, K. Pētersona mūzika. Etīdēs piedalīsies: Ieva Parša, Ivars Cinkuss, pianists Aldis Liepiņš, u. c.

Kā arī jaunveidotas dadas operas "Pluplušs plusnaktī" iestudēšana ar publikas visaktīvāko radošo un praktisko līdzdalību.

Krāšņo pasākumu vakara gaitā papildinās divi muzikāli piedzīvojumi - mobilais projekts Raudu koris un dadas dīdžeja Roberta Gobziņa uzstāšanās.

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2010" šogad notiks naktī no 4. uz 5. septembri. Šī gada forums balstīsies uz diviem pamatprincipiem – Dari pats! un Piedalies! Forumu "Baltā nakts" organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru (LMC), bet par projektiem un norisēm ir atbildīgas aktīvākās Latvijas kultūras organizācijas, iesaistot virkni Latvijas un starptautiskos māksliniekus.

"Baltās nakts 2010"pamatprogrammā ir iekļauti vairāk kā 12 dažāda mēroga un satura projekti.

Svarīgākais