Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Kas ir Katō, un ko ēd viņas putni

© Publicitātes foto/ Kristīne Madjare

Viena no pagājušās nedēļas novitātēm – dziedātājas Katō debijas minialbums "Ko mani putni ēd".

Lai gan dziedātāja Katō lielākajai daļai mūzikas cienītāju varētu būt pasveša, ar savu īsto vārdu Anna Zankovska viņa pazīstama pēc dalības šovā X faktors un konkursā Supernova, turklāt mūziķe piedalījusies pat divos starptautiskās Eirovīzijas finālos - gan kā Aminatas, gan kā Justa fona vokāliste. «Gribējās, lai man pašai padzied bekvokālu,» savulaik jokoja Anna. Pagaidām viņa iztiek bez piedziedātājiem, taču vismaz ir tikusi līdz vadošajai lomai pie mikrofona. EP Ko mani putni ēd iekļautas sešas dziesmas latviešu valodā, tostarp grupas Raadio savulaik izdotās dziesmas Automāts kaverversija. Oriģināldziesmas tapušas sadarbībā ar producentu Kasparu Ansonu, mūziku un tekstus abi radījuši kopīgiem spēkiem. «50:50,» vaicāts par līdzautorības proporcijām, teica Kaspars un smaidot piebilda: «[Katō] pati visā aktīvi iesaistījās un līdzdarbojās - viņa nav kā dažas labas mūsu dīvas, kuras tikai gaida, lai viņām visu pienes uz paplātes…».

Annai ir 27 gadi, viņa ir no Skrundas. Iesākusi dziedāt ar tēvu un viņa ģitāru, pēc tam - šīs pilsētas bērnu vokālajā ansamblī, četru gadu vecumā debitējot konkursā Cālis. Apguvusi klavierspēli un iesaistījusies Saldus vokālajā grupā Andante, vēlāk sākusi skoloties meistarklasēs pie Maijas Lūsēnas Rīgā. Pēdējos vidusskolas gadus Anna jau mācījusies Rīgā un paralēli dziedājusi korī Kamēr. Viņas vokālo pedagogu saraksts ir bijis itin garš un cienījams - Jolanta Gulbe-Paškeviča, Ginta Krievkalna, Ieva Kerēvica, Madara Celma, Linda Dinsberga.

Nav brīnums, ka ar šādu vokālo bagāžu Anna aicināta stiprināt Aminatas un arī Justa komandu starptautiskajos Eirovīzijas dziesmu konkursos. Braukājot pa tiem un dzīvojot viesnīcā ar dažādiem mūziķiem, dziedātāja sapazinusies ar producentu Ansonu un tieši viņam sadūšojusies piedāvāt savas dziesmas - ilgu laiku dziedātāja esot baidījusies tās kādam atrādīt. «Un Ansons teica, ka nav nemaz tik draņķīgi!» jokoja Katō. Tā nu astoņu mēnešu kopdarba rezultātā tapis šis minialbums, kura pirmais pieteikums bija itin spilgtā dziesma Es gāju par tālu. Kas sanācis? Kopumā rezultāts ir ļoti labs - jaukas un draiskas dziesmas, nepretenciozas un neuzbāzīgas. Lai gan to tekstuālais vēstījums ir latvju dziedātājām ierastā mīlestības tēma, tā tiek apspēlēta itin rotaļīgi, ne vēsts no mūsu ierastā cietēju tēla. Labākā dziesma ir aplam lipīgā Ko mani putni ēd, tālu no tās neatpaliek arī Tu sit ārā man korķus un Es gāju par tālu, nav ne vainas arī pārējiem gabaliem. Piesieties varētu tikai pie dziesmas Automāts kaverversijas - nav saprotams, kam tā te bija vajadzīga. «Kādi mani tālākie plāni? Būs koncerti, diemžēl es par tiem pagaidām nedrīkstu neko stāstīt. Varu tikai pateikt, ka nākamgad man būs divi diezgan lieli pasākumi,» priekškaru tikai nedaudz pavēra Anna. «Bet šogad mani satikt varēs Rīgas Kongresu namā notiekošajā pasākumā Gadumijas priedīte [29. decembrī], kurā es uzstāšos kā viesmāksliniece.»

Simpātiski, ka Katō dzied latviski - lielākā daļa jaunās paaudzes mūziķu tomēr izpaužas angļu mēlē. «Man kaut kā dziesmas rodas latviski, es angliski laikam nemaz nevarētu uzrakstīt,» atzina Anna. «Jau no bērnības man ir patikusi latviešu mūzika - neklausījos Britniju Spīrsu, bet gan Līvus, jo tie ļoti patika manam tētim. Četru gadu jubilejā televīzijas apsveikumu koncertā man pat tika pasūtīta Līvu dziesma Dzelzsgriezējs!» smejoties atminējās mūziķe. Angliski viņa gan dziedājusi Supernovā, un sapnis par Eirovīzijas konkursu neesot atmests, bet - ne šogad. «Katō repertuārs balstīsies uz latviešu mūziku, bet, ja piedalītos Supernovā, droši vien dziedātu angliski, jo to prasa šī konkursa formāts.» Mulsinošs ir Annas skatuviskais vārds, kas esot radies no angļu vārda cut (griezt - tulk.), simboliski iezīmējot jauna ceļa sākumu mākslinieciskajā daiļradē, bet vairāk gan asociējas ar… autoceltni. «Jā, bet esmu dzirdējusi, ka tas esot visspēcīgākais autoceltnis!» jautājumu par šo tēmu padzirdot, tikai uz pavisam īsu mirkli apjuka Anna. «Es gan to [pirms skatuves vārda izvēles] nezināju, bet tas ir forši!» Garumzīme uz burta o gan pielikta tikai smukumam. «Lai neizskatās pēc mēbeļu firmas,» jokoja dziedātāja.

Ikdienā viņa strādā Rīgas 88. pirmsskolas izglītības iestādē par muzikālo audzinātāju, tāpat pasniedz vokālās nodarbības arī vokālajā studijā Rasa un privāti. Izglītība Annai to ļauj, jo viņa ir pabeigusi Latvijas Mūzikas akadēmiju kā džeza un populārās mūzikas vokālā pedagoģe. Starp citu, dziedātāja mācījusies arī Rīgas 1. medicīnas koledžā. «Es to nepabeidzu,» ar nožēlu balsī teica Anna. «Ja es nebūtu mūziķe, noteikti būtu mediķe. Mācījos par ārsta palīgu, pusgadu nostrādāju arī operāciju zālē - domāju, ka varētu strādāt par māsiņu, man tas patiktu.» .