Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: “Skalbe. Dzirnavās”

© publicitātes

Atzīmējot Kārļa Skalbes 140. dzimšanas dienu, tapis jauns, interesants un novatorisks mūzikas albums "Skalbe. Dzirnavās", kura iedvesmas avots ir visiem zināmā pasaka "Kaķīša dzirnavas".

Šī darba saturu dziesminieks Imants Daksis pārlicis dzejā, cenšoties klausītājiem radīt vienotu stāstu vienotās noskaņās. “Pasaka šajā albumā iegūst jaunu veidolu, kas ar mūsdienīgu izteiksmes līdzekļu palīdzību atgriež mūsu apziņā tēlus, kas vairo spēku un ticību labajam,” teikts šī albuma anotācijā, ar “šizīgām” ilustrācijām bagātinātajā CD bukletā. Šim stāstam savas muzikālās interpretācijas radījuši 13 pašmāju mākslinieki: "The Bubble Gum ExpLotion", Evija Vēbere, "Plenērs", "Inokentijs Mārpls", Juris Kaukulis, Elizabete Balčus, MNTHA, "Difūzija", "Baložu Pilni Pagalmi", "Gas Of Latvia", "Oranžās brīvdienas", "Zig Zag" un, protams, pats Daksis. Jāpiebilst, ka šis apkopojums tapis Radio NABA sagatavotajā mūzikas un mākslas albumu ciklā, kas veltīts nozīmīgām personām latvju kultūras vēsturē. Līdz šim tajā jau izdoti albumi "Veidenbaums. Vaidi un gaidi" (2017), "Rozentāls. Bez vārdiem" (2017) un "Aspazijas. Pretējības" (2015).

PAR. Ja albumā iekļautās dziesmas vērtē nevis no “Kaķīša dzirnavu” konceptuālā viedokļa, bet muzikālā aspekta, tad pats labākais gabals ir padevies “Oranžajām brīvdienām” - varen jaudīgās “Rozā ķepiņas (ar tikko nojaušamiem nagiem)”, kuru prasās atkārtot vēl un vēl. Patīkams pārsteigums ir Elizabetes Balčus “Kaila bagātība” - šai multimāksliniecei visai netipiska dziesma, kas ir interesanta kaut vai ar to, ka ir… vienkārši laba dziesma! Konceptā vislabāk ieturas “Inokentijs Mārpls” ar dziesmu “Izdzītais”: melodija labi piestāv tekstam, tas - pasakas kontekstam, bet pasaka - Dambja muzikālajai iecerei. No šāda pat viedokļa uzteicama ir arī grupas “Baložu pilni pagalmi” izpildītā “Kādas draudzības sākums”, bet te gan lielākie nopelni tajā pienākas Daksim. Un vēl - “Plenērs”, šī grupa jau sen pelnījusi lielāku uzmanību, ko šajā izlasē tā atkal pierāda ar dziesmu “Kādas dzīves bojāeja”.

PRET. Pats lielākais un laikam pat vienīgais šīs izlases mīnuss - Dakša tekstuālās fantāzijas par “Kaķīša dzirnavām” nenolasās. Lai uzķertu viņa ideju, jābūt pašam Daksim. Vai vismaz jānoklausās Imanta stāstījums, kā tas bija šīs izlases prezentācijas pasākumā klubā “Aleponija”.

Sandris Vanzovičs