Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Citādāks Mārtiņš Liepa

NEVIS VAŅA NO UGUNSGRĒKA. «Es esmu ne tikai aktieris, bet arī cilvēks – ar saviem plusiem un mīnusiem, ar saviem untumiem, ar savu emocionālo pasauli, kurā mēdz satikties arī dzeja un mūzika,» saka Mārtiņš Liepa un aicina uz savu autorkoncertu Citādāks © Foto no Mārtiņa LIEPAS personiskā arhīva

«Nav ko turēt sveci zem pūra! Man ir 13 dziesmas, kas sakrājušās pēdējo 15 gadu laikā – kopš sāku mācīties spēlēt ģitāru,» saka Valmieras drāmas teātra (VDT) aktieris Mārtiņš Liepa (41). Rītvakar, 15. novembrī, pulksten 19 Cēsu pils omulīgākajā telpā – verandā – viņš ielūdz uz savu autorkoncertu Citādāks.

Koncertā - sarunā, ko organizē Cēsu mazais teātris, pirmoreiz plašākai publikai skanēs aktiera Mārtiņa Liepas radītās dziesmas, kuru pamatā ir Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša un Ingas Gailes dzeja. «Šī dzeja pati mani atrada, es tikai piekomponēju mūziku, ja to tā var nosaukt, jo - es jau neesmu komponists,» aktieris paskaidro, uzsverot, ka šīs dziesmas radušās pašas no sevis, viņš tikai kā vidutājs tās pierakstījis.

«Ja parasti, veidojot šādus koncertus, aktieris ir uz skatuves, viņš deklamē un smuki dzied, bet skatītājs ir zālē, un pa vidu ir sava veida robeža, tad man gribas nojaukt šo robežu un veidot to kā sarunu ar skatītāju. Un es esmu iedomājies, ka šie koncerti, kas iespējams, notiks vēl (sekojiet informācijai Cēsu mazā teātra Facebook lapā), nekur nebūs uz skatuves, bet vietās, kur varu būt vienā līmenī ar skatītāju,» mirkli pirms rītvakar gaidāmā autorkoncerta saka Mārtiņš Liepa.

Sarunā ar skatītāju viņš pastāstīs, kādos apstākļos radušās visas šīs dziesmas, jo tās katra viņam ir ļoti personīga. Un ar to aktieris šai vakarā būs citādāks, nekā līdz šim viņu bija ierasts redzēt uz teātra skatuves, kino vai TV seriālā. «Respektīvi, es atklāšu, kā notikusi šī sastapšanās - dzejai ar melodiju. Jo tas man saistīts tikai ar personīgiem notikumiem - vai tas bijis kādas izrādes mēģinājumu procesā vai kādu privātās dzīves peripetiju rezultātā. Man liekas, ka komponisti raksta savādāk, ka viņi arī no avīžraksta var dziesmu uzrakstīt,» Mārtiņš pasmaida un izstāsta, ka, piemēram, grupai Suņa stunda ir dziesma Pļaviņas, kas radusies no teksta avīzē, ka «pagaidām mīklainos apstākļos pagājušajā nedēļā Pļaviņās no baznīcas ziedojumu kastes nozagti aptuveni 250 latu». «Kruta. Es uzskatu, ka tā ir šīs grupas labākā dziesma. Es tā nevaru,» viņš apzinās.

Gan paša, gan kolēģu pieredze liek domāt, ka daudzi skatītāji personificē aktieri ar viņa atveidotajām lomām, lai gan patiesībā viņš kā cilvēks nereti ir pavisam citādāks. Tāpēc šai autorprogrammai dots tāds nosaukums, jo arī Mārtiņš Liepa nav ne Vaņa no UgunsGrēka, ne Alfrēds Dūlitls no Pigmaliona, ne Gūpers no Tenesija Viljamsa drāmas Kaķis uz nokaitēta skārda jumta. «Es esmu ne tikai aktieris, bet arī cilvēks - ar saviem plusiem un mīnusiem, ar saviem untumiem, ar savu emocionālo pasauli, kurā mēdz satikties arī dzeja un mūzika...»

Savukārt aktieris Mārtiņš Liepa uz VDT skatuves joprojām ir gan Alfrēds Dūlitls, gan Gūpers, gan slaucējs/kāzu viesis/Sausnors R. Blaumaņa/J. Kļavas Vidzemniekos, gan Fileass Fogs Ž. Verna ceļojumā 80 dienās apkārt zemeslodei. Un 29. novembrī viņam pirmizrāde - E. Hemingveja drāmā Ardievas ieročiem, ko iestudē režisors Varis Brasla. «Tur gan man ir pavisam neliela loma. Šīs sezonas sākums man ir varen mierīgs, rūpīgākais darbs sāksies vēlāk - pie režisora Jāņa Znotiņa, kurš veidos izrādi pēc Regīnas Ezeras stāstu grāmatas Cilvēkam vajag suni (pirmizrāde 7. februārī), un pie Mārtiņa Eihes, kurš nākamgad iestudēs īru dramaturga Mārtina Makdonas melno komēdiju Inišmoras leitnants (pirmizrāde plānota 17. aprīlī).»