Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Auļi "Senču balsis"

© Publicitātes foto

Dūdu un bungu grupas “Auļi” sestā studijas albuma iznākšana septembrī tika atzīmēta ar nelielu tūrīti, kas guva ļoti atzinīgas atsauksmes, tātad arī par jauno albumu vajadzētu būt interesei. “”Auļi” ir devušies pasaulē, lai iepazītos ar dziedātājiem, kuri pārstāv senas un neparastas dziedāšanas tradīcijas un tehnikas.

Šoreiz uzmanība pievērsta jaudīgām vīriešu balsīm, kas raksturo kādu reģionu. Skaņdarbos pazīstamu izpildītāju dziedājums no ģeogrāfiski atšķirīgām vietām ir sapludināts ar “Auļu” latviešu muzikālajās tradīcijās balstīto instrumentālo mūziku, radot iespaidīgu pasaules mūzikas programmu,” tā tiek pieteiktas “Senču balsis”. Albumā dūdu un bungu instrumentālā mūzika miksēta ar rīkles dziedāšanu, sāmu joikošanu un jodelēšanu, protams, nepiemirstot latviešu tautas dziesmas. Par šīm jaudīgajām vīriešu balsīm: Batzorigs Vānčigs no Mongolijas pārstāv rīkles dziedāšanu, Kajs Sombijs no Norvēģijas - sāmu joikošanu, Albīns Pauluss no Austrijas - jodelēšanu, bet mūsu pašu Edgars Lipors, vīru kopas “Vilki” vadītājs - tradicionālo dziedāšanu. Kopumā albumā iekļauts ducis skaņdarbu.

PAR. Ārkārtīgi veiksmīga ideja, uzslavas “Auļiem”! Pašas jaudīgākās no šīm jaudīgajām dziesmām jaudīgu vīru izpildījumā ir “Eallin” un it īpaši “Orbina”, kur galvenajā lomā ir Kajs Sombijs: var just, ka šis puisis ir pazīstams arī ar rokmūziku, savulaik viņam bija grupa “Intrigue”, kuras izpildīto stilu mēdza dēvēt par “heavyjoik”. Ļoti labi gabali ir mongolim - gan “Hunnu guren”, gan “Chinggis Khaan”, kuros Vānčigs izmanto arī savas tautas nacionālos instrumentus. Ko jodelētājs? Piedodiet, kaut kā ne īpaši… Efektīgs ir arī albuma noslēgums - “Dzelzs vārdi”, kurā dalību ņēmuši visi šajos ierakstos iesaistītie dziedātāji. Šis albums ar tā bukletu der arī kā informatīvais materiāls - gan par trim ārzemju dziedātājiem, gan par grupu “Auļi”, gan par pašām dziesmām, kurā pieejams angliskais tulkojums un arī īss satura izskaidrojums.

PRET. Gribētos vēl plašāku reģionu pārstāvniecību, turklāt, noklausoties šo disku, rodas jautājums - kāpēc tieši šie trīs dziedātāji, kāpēc ne citi trīs vai kāpēc to nav vairāk? Bet tā, protams, jau ir subjektīva piekasīšanās. Lipora iedziedātās “Tēva bites” gan te ir liekas, šī dziesma totāli krīt ārā no kopējās albuma noskaņas un arī koncepta.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.