RECENZIJA: M83 "DSVII"

© Publicitātes foto

Franču elektroniskās mūzikas projekts “M83” pie mums sabija pirms trīs gadiem, kad piedalījās “Positivus” jubilejas festivālā. Šis projekts veidots 2001. gadā Francijas pilsētā Antibā, taču šobrīd bāzējas Losandželosā. Šīs grupas galvenais un nu jau arī vienīgais dalībnieks (sākotnēji “M83” tika veidots kā duets) ir vokālists, multiinstrumentālists, dziesmu autors un producents Entonijs Gonzaless.

Tā laidusi klajā astoņus studijas albumus un trīs soundtrekus, labākais no diskiem acīmredzot ir “Grammy” balvai nominētais “HurryUp, We’re Dreaming” (2011), kas tika arī Amerikas Top 20. Pārējie “M83” garadarbi lielākoties atzīmējušies tikai Francijas topos, bet “DSVII” panākumi tajā ir, maigi izsakoties, uzjautrinoši - 98. vieta…

To radot, Gonzaless esot iedvesmojies no 80. gadu videospēlēm, kuru skaņas nodēvējis par “naivām un aizkustinošām” un “vienkāršām un nevainojamām”. Tāpat mūziķi iedvesmojuši šīs desmitgades zinātnisko un fantastikas filmu skaņu celiņi, kā arī Suzannes Ciani, Morta Garsona, Braiena Īno un Džona Kārpentera mūzika. Albuma nosaukums atšifrējas kā “Digital Shades Vol. II” un tiek pieteikts kā 2007. gadā izdotā albuma “Digital Shades Vol. I” turpinājums. Kopumā 15 skaņdarbu.

PAR. No elektronikas un „lounge” līdz pat pianisma stundām un pat akadēmiskajai mūzikai - relaksējošas un pie viena aizdomāties liekošas mūzikas piekritējiem „M83” varētu šķist gana uzrunājošs projekts. Ar kaut ko uzmanību pievērš „A Bit Of Sweetness”, ar kaut ko mundrā „A Word Of Wisdom”, paklausīties var vēl dažas kompozīcijas.

PRET. Pat grūti iedomāties, kam ieteikt šo te noklausīties, kā paskaidrot, kāpēc to darīt, un, ja nu kāds potenciālais klausītājs tomēr tiek izķerts, ko tieši viņam likt priekšā. Rezumējot: izmantojiet savu laiku lietderīgāk par šī CD klausīšanos.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais