Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Triānas Parks "11"

© Publicitātes foto

Šā brīža latvju mūzikas CD tirgus aktualitāte – grupas “Triānas Parks” jaunākais studijas albums, kas seko izdevumiem “EnterTainment” (2010), “Triana Park” (2014, EP) un “Alive” (2018). Kopumā albumā “11” ir 11 dziesmas, jo grupa pastāv 11 gadus. Ja “Alive” ducis dziesmu bija angliski un tikai viena latviski, tad jaunajā darbā visas ir latviešu valodā.

Pēc dziesmu “Kā gaisa balonā” un “Stars” veiksmes stāstiem sapratām, ka dziesmas latviešu valodā mūsu klausītājus uzrunā pavisam jaunā līmenī. Rakstīt dziesmas latviešu valodā jau sen ir bijis mans mērķis un joprojām lielākais izaicinājums,“ tā grupas līdere Agnese Rakovska.

“Savu darbību sākām kā alternatīva roka grupa un 11 darbības gados ir izmēģināts daudz - albuma “11” kontekstā esam nonākuši līdz popmūzikai un mērķtiecīgi attīstām šī žanra kvalitātes. Manuprāt, katra “11" dziesma pati par sevi ir spēcīgs stāsts, un man visas ir vienlīdz mīļas. Godprātīgi turpinām dziesmu “Kā gaisa balonā” un “Stars” uzņemto kursu, kas brīžiem ir dinamiskāks, te atkal liriskāks, lai albumā katrs varētu atrast kaut ko sev atbilstošu,“ saka Agnese. Ar albuma iznākšanu “triāņi” pieteikuši arī savu lielkoncertu - tas notiks nākamgad, 27. martā, “Hanzas Peronā”. “Joprojām saglabājot savu dinamiskumu, skatuvisko spožumu un drosmi, grupa klausītājiem piedāvās tēmu un noskaņu daudzkrāsainību - stāstus par mīlestību, piederību, draudzību un Latviju, turklāt koncertā uzstāsies ar īpašiem viesiem - Jāni Aišpuru un citiem iemīļotiem mūziķiem,” uz koncertu vilina “TP” sabiedrisko attiecību pārstāvji.

PAR. Jau “Alive” bija ieturēts daudzmaz vienotā stilā un gandrīz vienā valodā, bet šoreiz “hameleonu parks” nostabilizējies pavisam precīzā nišā un dzied tikai vienā valodā - jāatgādina, ka debijas albumā bija dziesmas četrās (!) valodās un teju visos iespējamajos mūzikas stilos. Kā pirmā ausīs iekrīt un uzreiz atmiņā nogruntējas superīgā “Lavīna”, dejojams un popsīgs gabals, kas gan stilistiski būtu ievietojams kaut kur starp Markusa Rivas un “Astro’n’out” repertuāru. Kā otra atzīmējama lēnīgā, ļoti smeldzīgā un ļoti skaistā dziesma “Lai notiek”, kurai ir arī teicams teksts - pilnīgi noteikti tā ir ar hita potenciālu. Noteikti plus zīme pievelkama arī pie gandrīz vienīgās enerģiskās un ar dzenošu ritmu apveltītās dziesmas “Visu vai neko”, kopdarba ar Ozolu, kurā dominējošā loma uzticēta tieši Rozentāla kungam - interesants risinājums! Kas vēl? Dziesmā “Viss ir izdarīts” ir interesants ģitāras motīvs, arī lipīgo piedziedājumu grūti palaist garām (tai labi klājas arī “Muzikālajā bankā”), tāpat kaut ko var atrast dziesmās “Ieliec mani savā teikumā” (uzslavas trompetistam Oskaram Ozoliņam!) un “Nejautā”. Dzejas pārzinātāji atzinīgi izsakās par Agneses pārdomātajiem tekstiem, tāpat nevar noliegt profesionālo pieeju dziesmu sagatavošanas un to savietošanas albumā jomā. Bonusa punkts par skaisto CD grāmatu ar tekstiem un fotogrāfijām.

PRET. Par “Triānas Parku” kā rokgrupu var aizmirst, acīmredzot viņi prāto nostiprināties elektronizētas popmūzikas nišā. It kā jau apsveicams ir mēģinājums apvienot “TP” hipsteru auditoriju ar pieaugušāku klausītāju loku, tikai šis mēģinājums izskatās slābans. Dziesmām trūkst jaudas un enerģijas, bet vietā būtībā nekas netiek piedāvāts. Jauno albumu vislabāk raksturo tādas dziesmas kā to ievadošā “Ar mani runā rīts” un “Mosties”, arī “Nejautā”: sarežģīti un dažkārt lauzti ritmi ar nez cik reizes monotonā tonī atkārtotu piedziedājumu, bez kompozīcijas loģiska risinājuma un pat muzikālā vēstījuma. Atskaitot jau minētās “Lavīnas”, neviena potenciālā grāvēja, dažas labas dziesmas un virkne ierindas gabalu. Ko šajā ripulī dara tādi gabali kā “Tiekas divatā”, “Mosties” un it īpaši jau “Ķīvīte” vispār nav skaidrs. Ak, pareizi, viens grāvējs tomēr ir gan - kopā ar dažnedažādiem projektiem atsaucīgo Intaru Busuli ieskaņotā “Kamēr” (nupat nācis klajā arī tās klips), ar ko pēc tās noskaņas un stilistikas droši varētu piedalīties šovā “Golos”, ja vien to pārtulkotu krieviski. Nez, latvju mūziķiem neviens nav pateicis, ka bez Busuļa šajā zemītē ir arī citi dziedātāji? Protams, gan klausītāji par to sajūsmā sitīs plaukstas, koncertu arī harizmātiskā Agnese pilnīgi noteikti pavilks, taču… Žēl, savulaik “Triānas Parkam” bija milzīgs potenciāls, bet tā diemžēl laikam jau ir pagātne. Ir sperts nākamais solis, bet - kurp?