Mīlestībai ir sievietes vārds

JAUNAJĀ PROGRAMMĀ "Sievietes vārds" populāru latviešu komponistu dziesmas jaunās skaņās izdziedās četri dažādu paaudžu mākslinieki, katrs nesot savas paaudzes dziesmu pieredzi. Vecāko paaudzi pārstāves Latvijas estrādes leģenda Viktors Lapčenoks © Vladislavs Proškins/F64

«Vasara pagāja vienā mirklī, un tā jau ir – kad ir daudz darba, laiks skrien. Bet rudens, godīgi sakot, ir pienācis par ātru. Man nepatīk, ka ir drēgns, lietains, ka jau jāsāk domāt par ziemas riepām. Šādā laikā patīkamāk ir sēdēt pie kamīna,» smaidot saka dziedātājs Viktors Lapčenoks (72).

Šīs nedēļas nogalē dziedātājam pie kamīna sēdēt nesanāks, jo piektdien, 11. oktobrī, viņš būs Alūksnes Kultūras centrā, sestdien, 12. oktobrī, - Vidzemes koncertzālē Cēsis un otrdien, 15. oktobrī, - VEF Kultūras pilī Rīgā, kur izskanēs koncertuzvedums Sievietes vārds. Populāru latviešu komponistu dziesmas jaunās skaņās tajā izdziedās četri dažādu paaudžu mākslinieki, katrs nesot savas paaudzes dziesmu pieredzi, - kopā ar Viktoru Lapčenoku uz skatuves kāps arī Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs, dziedātāji Dainis Skutelis un Mārtiņš Ruskis, kā arī no Oranžā kora laikiem slavenais trio - Olga Stupiņa, Inta Gudovska un Anita Levša - un muzikālā grupa Jura Kristona vadībā. Režisors - Valdis Pavlovskis.

Kamēr vien pastāv pasaule un tajā mājo mīlestība, dzejnieki, rakstnieki, komponisti un mākslinieki, radot savus mākslas darbus, iedvesmojas no sievietes. Un mīlestības vārds bieži vien ir sievietes vārds, un, kamēr pastāv mīlestība, par to tiek un tiks sacerētas dziesmas. Ir daudz brīnišķīgu sieviešu, kurām komponisti un dzejnieki ir veltījuši dziesmas: Lana, Genoveva, Inese, Dženija, Margarita, Laima, Alise, Ieva, Līga, Marija, Anita, Laila, Indra, Gundega, Leonora, Elizabete, Jana, arī senās leģendās apdziedātā Sulamīte un daudzas citas. Iespējams, mums katram, dzirdot šīs dažādos laikos tapušās Maestro Raimonda Paula, Ulda Stabulnieka, Aļņa Zaķa, Grigorija Zilberta, Aleksandra Kublinska un citu komponistu dziesmas, kurām mīlestības vārdus rakstījuši Imants Ziedonis, Jānis Peters, Leons Briedis, Jānis Jurkāns un arī citi dzejnieki, iztēlē rodas arī kāds personisks, skaists un emocijām bagāts stāsts.

«Kad producents Jānis Kļaviņš piedāvāja veidot šādu programmu, man uzreiz iepatikās šī ideja, jo kaut kas tāds nekad nav bijis - ka programmā visas dziesmas ir ar sieviešu vārdiem. Un, lai arī pamatā šīs dziesmas ir liriskas un sentimentālas, šī programma ir īpaša ar to, ka tajā ir arī jautras un asprātīgas dziesmas un visas noaranžētas tā, lai ieskanētos jaunās skaņās,» stāsta Viktors Lapčenoks.

Viņš neslēpj, ka gaida tikšanos ar saviem klausītājiem, jo, līdz ar vasaras un jaunā mācību gada sākšanos, mūziķim darba kļuvis krietni mazāk. «Vasarā praktiski visas nedēļas nogales man bija aizņemtas, arī cilvēki ļoti aktīvi apmeklēja dažādus koncertus, pasākumus, pilsētas svētkus - visi bija pārpildīti. Godīgi sakot, sen nebiju sajutis tādu atsaucību no mūsu publikas. Bet tagad viss nogriezts kā ar nazi, un šāda problēma jau nav tikai man, daudziem mūziķiem tagad ir klusāks laiks un tāds būs līdz Ziemassvētkiem,» stāsta Viktors Lapčenoks.

Taujāts, kā viņš pavada savas brīvās dienas, dziedātājs atteic, ka rudens drēgnums viņam nepatīk. «Kaut ko padaru mājās, kam vasarā nepietika laika, bet īpaši ārā negribas iet. Gribas tikai iekurināt kamīnu un neko nedarīt, bet nu tagad aktīvi gatavojamies šiem trim koncertiem, un tas atkal rada dzīvesprieku.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais