Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Edvīns Zariņš atkal gatavojas jubilejas koncertiem

© Nora Krevņeva/F64

Dzeltenie aizkari, Kurtizāņu ugunskurs utt. – kurš gan nezina šos gabalus?! 9. novembrī Bauskas Kultūras centrā un 3. decembrī VEF Kultūras pilī izskanēs grupas Dakota līdera Edvīna Zariņa 65 gadu jubilejas koncerti.

Kā atzīst pats jubilārs, koncertu programma vēl tikai top, taču abos koncertos noteikti skanēs gan vecās un labi zināmās dziesmas, gan jauni skaņdarbi no topošā albuma, un ļoti iespējams, ka tas uz jubilejas koncertiem jau būs gatavs. «Ar tām jubilejām ir tā dīvaini. Piemēram, vai esat ievērojuši, ka Dakotai šogad būs 22 gadi? Man patīk šādi cipari, kas vienādi lasāmi no abiem galiem, tāda īsta pilngadība,» smej Edvīns Zariņš. Viņš arī piebilst, ka koncertos tiks svinēta grupas Dālderi četrdesmit gadu jubileja (tā dibināta 1979. gadā), tātad pavisam noteikti Bauskā un Rīgā skanēs populārākās Dālderu dziesmas.

Ja nedaudz no pagātnes, tad mūziķis Edvīns Zariņš dzimis Rīgā, mācījies Rīgas 1. bērnu mūzikas skolā, bet, kā jau visi puikas, aizrāvies arī ar hokeju, futbolu un cīņas sportu. Edvīns ģitāru sāka spēlēt vispirms skolas ansamblī, tad mācības skolā pārtrauca, strādāja rūpnīcā un spēlēja ģitāru Gunāra Freidenfelda vadītajā Tramvaju un trolejbusu pārvaldes (TTP) kluba ansamblī (neoficiāli sauktu par Prauliem), viņš uzstājās 1972. gada festivālā Liepājas dzintars. Neilgu laiku muzicēja kopā Kasparu Dimiteru un Ivaru Godmani, lielākoties atskaņojot grupas Creedence Clearwater Revival dziesmas.

***

Edvīns Zariņš

Pēc dienesta armijā Edvīns Zariņš pievienojās Bauskas kultūras nama ansamblim, kas 1979. gadā Skaistkalnes zaļumballē pirmo reizi uzstājās ar nosaukumu Dālderi. Grupa veiksmīgi uzstājās leģendārajā Alda Ermanbrika LTV raidījumā Varavīksne, kļuva populāra ar dziesmu Dzeltenie aizkari, kas 1981. gadā piedalījās Mikrofona aptaujā. 1982. gadā Dālderi aranžēja un ieskaņoja dziesmas Raimonda Paula un Jāņa Petera izrādei Nāc pie puikām (Verakoko, Anno Domini, Nepareizā dziesma u.c.). 1983. gadā grupa Dālderi pajuka, savukārt 1996. gadā Edvīns Zariņš izveidoja kantrimūzikas grupu Dakota, kur muzicē joprojām, piedaloties dažādos muzikālos pasākumos un festivālos. Par Dakotas dzimšanas dienu var uzskatīt 1996. gada 29. novembri, kad grupa ar šo nosaukumu uzstājās Viļņas muzikālajā naktsklubā Langas. 2002. gada vasarā klajā nāca Dakotas albums Klaidoņa pasakas, kas 2003. gada Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas vērtējumā ierindojās pirmajā piecniekā nominācijā Gada labākais rokmūzikas albums. Grupas kontā ir arī albumi Vakariņas 5atā (2003), Viss vēl būs… (2009), Mana spēle (2015), bet par lielāko hitu laikam uzskatāma dziesma Kurtizāņu ugunskurs (2002). Pirms sešiem gadiem - 2013. gadā - Edvīnu Zariņu uzņēma Latvijas mūziķu Slavas alejā Liepājā. Pašlaik grupā Dakota muzicē dziedātājs, ģitārists un dziesmu autors Edvīns Zariņš (balss, ģitāra), Raitis Keišs (balss, basģitāra), Ilvars Manfelds (sitamie instrumenti), Aleksandrs Šlujevs (piebalss, mutes harmonikas), Artūrs Palkevičs (taustiņinstrumenti, piebalss) un Vīgants Murelis (ģitāra).