Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Taylor Swift “Lover”

© Publicitātes foto

Pirms dažām nedēļām amerikāņu popdziedātāja Teilore Svifta triumfēja MTV ikgadējā Mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā, un šī uzvara bija īsti laikā viņas septītā studijas albuma klajā nākšanas priekšvakarā.

Lai gan - Teilorei Sviftai jau sen nav nepieciešama papildu reklāma, viņas iepriekšējie pieci albumi tāpat bija stabilas Amerikas topa Nr.1 vērtības, turklāt visi ar satriecošiem komerciālajiem rādītājiem. Kopumā Sviftai savas karjeras laikā izdevies pārdot vairāk nekā 50 miljonus albumu kopiju, turklāt neviens no izdevumiem atzīmējies ar mazāk kā pieciem miljoniem kopiju.

Arī ar “Lover” viss ir labākajā kārtībā - pirmā vieta topos abpus okeānam. Pēc respektablā izdevuma “Forbes” datiem Svifta ir vispelnošākā slavenība pasaulē. Piemēram, atskaites posmā no 2018. gada jūnija līdz šā gada jūnijam viņa bija nopelnījusi 185 miljonus dolāru (tiesa gan, pirms nodokļu nomaksas), apsteidzot Kailiju Dženeri, Kanje Vestu, Lionelu Mesi, Edu Šīranu un visus pārējos. Absolūts dominances laiks, tāpēc nav brīnums, ka uz jaunu studijas darbu izdošanu Svifta nav skubināma. “Lover” tiek pieteikts kā “mīlestības vēstule mīlestībai” - tas piedāvājot krāsainākus un jautrākus toņus nekā šī albuma priekštecis “Reputation”, kas tika izdots 2017. gada nogalē. Pavisam 18 skaņdarbu, tostarp divi, kas tapuši kopdarbos ar Brendonu Uriju no “Panic! At The Disco” un grupu “Dixie Chicks”. Kritiķu vērtējumā - visai stabilas četras zvaigznes.

PAR. Rietumu kritiķi slavē Teilores jaunā albuma briedumu un emocionālo gudrību, raksturo to kā “nomierinoši spēcīgu” un tajā pašā laikā izceļ dziesmās ietverto dzīvesprieku, kā arī ceļ debesīs aizkustinošos tekstus. Papildus tam vēl vajadzētu pieminēt, ka albums ir ļoti kvalitatīvi nostrādāts (kas nepārsteidz) un izcelt Sviftas vokālās dotības (kas arī nav nekas jauns). No dziesmām grūti palaist garām radiostacijās, šķiet, līdz bezgalībai izskanējušo “Me!” (kopdarbs ar Brendonu Uriju), tāpat droši vien daudziem būs prātā palikusi MTV balvu pasniegšanas ceremonijā izskanējusī seksuālo minoritāšu atbalsta dziesma “You Need To Calm Down”. No pārējiem gabaliem vēl var izcelt arī radiostacijām draudzīgo “London Boy”, elektronizēto “Cruel Summer”, kā arī tīneidžeriski spriganos “Miss Americana & The Heartbreak Prince” un “Paper Rings”. Vai jebkuru citu.

PRET. Jau klausoties “Reputation” šķita, ka albumā iekļauts pārāk daudz dziesmu un visām spēka idejiskā ziņā nav pieticis, bet minētajā ripulī tās bija “tikai” 15, bet nu ir par trim vairāk, turklāt jaunu gabalu ierakstīšanai Svifta atvēlējusi mazāk par diviem gadiem. Iepriekšējais albums teicami parādīja, kāpēc šī dziedātāja ir Nr.1, jo tas bija graujošs spēks, bet jaunais disks ir… Hmmm, kāds tad tas ir? Nekāds. Patiesībā pieminētās dziesmas izcelšanai bija “aiz matiem pievilktas”, jo albumā ir daudzi kvalitatīvi un skaisti gabali, taču tie absolūti ne ar ko neaizrauj. Šāda vai līdzīga stila dziesmas izpilda tik daudzas, ka, klausoties šo albumu, jau piemirstas, ka šeit taču dzied pati… Pag, kas tā bija? Jāpaskatās uz CD vāciņa.


Sandris Vanzovičs

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.