Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Friendly Fires “Inflorescent”

© Publicitātes foto

Angļu indīmūzikas trio “Friendly Fires” karjerā bijuši kāpumi un kritumi – no 2008. gadā izdotā debijas albuma nominācijas “Mercury” balvai līdz pat pajukšanai pirms pieciem gadiem, taču kaut kā šī grupa tomēr spējusi atgūties un atkal piedāvā novitātes no ierakstu studiju apcirkņiem.

Lūk, viņu trešais studijas albums, kurš Apvienotās Karalistes topā bija iekļuvis Top 20 - pietiekams iemesls, lai par to painteresētos tuvāk. Šis darbs līdz saviem faniem pēc tā priekšteča “Pala” izdošanas ceļojis ilgus astoņus gadus, jo grupas līderis Eds Makferleins bija aizņemts darbā pie citiem projektiem, turklāt kopā ar “Friendly Fires” ģitāristu Edu Gibsonu (un vēl “elektroniķi” Jonu Brūksu) kā apvienība “The Pattern Forms” 2016. gada oktobrī pat pamanījās izdot albumu “Peel Away The Ivy”. Nebija nekāda pamata domāt, ka “Friendly Fires” atgriezīsies, taču pērn parādījās singls “Love Like Waves”, kas bija tapis, iedvesmojoties no grupas dalībnieku iepriekšējiem sānsoļiem elektroniskās mūzikas lauciņā. Papildinot singlu bagāžu līdz četriem un izziņojot koncerttūri pa Eiropu ar dažām pieturām arī Austrālijā un Ziemeļamerikā, “Friendly Fires” beidzot lika galdā arī pilnu albumu. Kopumā 11 dziesmas, kurām tuvākā varētu būt indīpopa vai pat popa niša.

No Rietumu kritiķu vērtējuma par šo albumu nekas skaidrāks netop, jo, piemēram, prestižie izdevumi “NME” un “The Independent” tam “iepogājuši” tikai divas zvaigznes, bet ne mazāk prestižie “Q” un “The Times” - četras zvaigznes no piecām. Jāklausās pašiem.

PAR. Viegla un dzīvespriecīga mūzika plus vokālists, kurš mistiskā kārtā pamanās izklausīties pēc reinkarnēta Džordža Maikla - tie laikam ir paši galvenie “Friendly Fires” trumpji. No albumā iekļautā skaņu materiāla varētu izcelt “Sleeptalking” un “Lack Of Love”, kuras uzskatāmi parāda, kāpēc raksturojot šo grupu bieži vien tiek piesaukti tādi muzikālie termini kā “dance” un “indietronica”. Un vēl - vasarīgā un kaut kur radio apritē jau dzirdētā “Love Like Waves”.

PRET. Nekā īpaša. Grūti iedomāties, kam jānotiek, lai ierindas mūzikas cienītājs šo ripuli noklausītos vairāk par divām reizēm - būs labi, ja viņš tiks galā ar to pašu vienu…