Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Mācību aplikācija kopā ar "Tautumeitas" rada jaunu saturu mūzikas stundām

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijā radītā mūzikas mācību lietotne "Solfeg.io" piedāvā skolēniem ar tehnoloģiju palīdzību apgūt mūziku latviešu tautasdziesmas etnogrupu "Tautumeitas", "Auļi" un "Raxtu Raxti" pavadībā, kuru paredzēts izmantot gan skolas mācību stundām, gan ikvienam muzicēt gribošajam bez vecuma ierobežojuma, sacīja "Solfeg.io" autore Lauma Kazaka.

Viņa skaidroja, ka "Solfeg.io" lietotne sniedz iespēju mācīties muzicēt ikvienam, neatkarīgi no priekšzināšanām mūzikā. Līdzās populārās mūzikas skaņdarbiem lietotne piedāvās apgūt arī "Tautumeitu", "Auļu" un "Raxtu Raxtu" tautasdziesmu aranžijas.

"Tautumeitas" līdere Asnate Rancāne priecājas, ka lietotne ļauj skolēniem uzskatāmi parādīt, kā top muzikāls skaņdarbs. "Tā ir brīnišķīga inovācija. Tas ir liels palīgs arī skolotājam - nav jāmeklē dziesmas notis vai jāizraksta uz tāfeles - lietotnē var redzēt gan ritmu, gan melodiju, gan atsevišķi dzirdēt visus instrumentus," stāstīja Rancāne.

Šī gada pavasarī projekta ietvaros lietotni izmēģināja 19 Cēsu pilsētas un tuvējo novadu skolās, gūstot atzinību gan skolotāju, gan skolēnu vidū. Šobrīd "Solfeg.io" izmanto vairāk nekā 200 skolās Latvijā, tomēr kopumā digitālo mūzikas mācību platformu jau lieto 2500 skolās 96 pasaules valstīs, lielāko popularitāti iemantojot Latvijā, ASV un Zviedrijā.

Lietotnes veidotāja Kazaka atzīst, ka galvenā "Solfeg.io" misija ir palīdzēt sasaistīt mūzikas teorētisko un praktisko pusi, kopā dziedot un spēlējot skolēnu iemīļotas dziesmas.

Uzsākot jauno mācību gadu "Solfeg.io" veidotāji īpaši vēlas izcelt latviešu tautas mūzikas vērtību un turpmāk plāno papildināt dziesmu bibliotēku ar dažādiem mūzikas žanriem.