Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: The Raconteurs “Help Us Stranger”

© Publicitātes foto

Amerikāņu supergrupas “The Raconteurs” pazīstamākais vārds ir komentārus neprasošais vokālists un ģitārists Džeks Vaits (ex”The White Stripes”), taču arī pārējie trīs vīri nav nekādi pienapuikas – vokālists un ģitārists Brendans Bensons, kā arī basists Džeks Lourenss un bundzinieks Patriks Kīlers, kuri abi darbojas arī grupā “The Greenhornes”. Jāatgādina, ka šīs apvienības gaitas sākās ar improvizētu dziesmu “Steady, As She Goes”, kura guva milzīgus panākumus, un pat tika atzīta par 2006. gada labāko dziesmu žurnāla “Rolling Stone” vērtējumā.

Skaidrs, ka mūziķu aizņemtības pamatdarbā (tas ir, savās grupās un projektos) dēļ “The Raconteurs” nevarēja būt lemts pastāvīgs mūžs - pēc diviem izdotajiem albumiem “Broken Boy Soldiers” (2006) un “Consolers Oh The Lonely” (2008) projekta nometnē iestājās klusums. 2010. gada februārī Bensons kādā intervijā pat pauda šaubas, vai šī četrotne vēl kādreiz kaut ko kopā darīs un/vai radīs: “Domāju, ka mēs visi šobrīd esam fokusējušies uz citām lietām. Pienāks laiks, un mēs atkal sanāksim kopā, varbūt kaut ko ierakstīsim, bet varbūt arī ne.”

Taču nelielais brīnums ir noticis, “The Raconteurs” tomēr ierakstījuši jaunu albumu, kas ieņēma pirmo vietu Amerikas topā - starp citu, abi iepriekšējie tika tikai līdz septītajai pozīcijai. Kopumā ducis enerģisku un spraigu dziesmu, tostarp skotu dziesminieka Donovana “Hey Gyp (Dig The Slowness)” kaverversija. Kritiķu vērtējums - četras zvaigznes.

PAR. Albums tiem, kuri ir sajūsmā par vismaz 40 gadus senu rokmūziku mūsdienīgās skaņās un Džeka Vaita faniem, taču ne tikai viņiem. “The Raconteurs” skanējums ir pārsteidzoši svaigs, “garāžniecisks” un ar milzu spēku apveltīts. Piemēram, tāda dziesma kā ar teicamām ģitāras partijām apveltītā “Help Me Stranger” vienkārši ir jādzird - tā ir šedevrs! No tās tālu neatpaliek arī “Don’t Bother Me”, “Now That You’re Gone” un “Bored And Razed”, ieskaitāma ir arī rokbalāde “Somedays (I Don’t Feel Like Trying)”. Ā, un vēl - atmiņā uzreiz paliekošā “Sunday Driver”, pie kura rokkoncertos varētu uzsaukt “uzlūdz dāmas!”.

PRET. Protams, ne visas albumā iekļautās dziesmas saucamas par izcilām, it īpaši tās, kurās “The Raconteurs” lien Fredija Merkūrija un “Queen” lauciņā (piemērs - “Shine The Light On Me”). Pārāk daudz atsauču uz 70. gadu slavenībām, turklāt brišana šajā lauciņā sen vairs nav nekas jauns - tas jāsaprot pat tajos gadījumos, ja esi Džeks Vaits.