Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Nātre "Atmoda"

© Publicitātes foto

Latvju reperis Nātre (īstajā vārdā Jānis Līcītis) pieskaitāms pie šī žanra veterāniem, jo aktīvi darbojas jau vairāk nekā desmit gadus – savulaik pielicis roku pie apvienības “Kreisais Krasts” pirmsākumiem, darbojies arī projektā “Savs i savs” u.c. Pirmais miksteips "Streetshop Mixtape Vol. 1", kas radies kopdarbā ar Ozolu, datējams ar 2008. gada maiju, pēc tam sekojuši vēl vairāki ieraksti.

“Savas tiešās attieksmes un rīcības dēļ tiek salīdzināts ar hiphopa panku,” šāds droši vien jebkura repera sirdi sildošs ieraksts parādās iepretim Nātres vārdam vikipēdijā. Pēdējais viņa ieraksts bijis 2017. gada janvārī kopā ar Šipi izdotais mini albums jeb EP "Atmiņu ietvari", bet nu - “Nātre ir atpakaļ,” ziņo pats mūziķis, kas šogad piesaka pat divus albumus, no kuriem pirmais nāca klajā jūlija beigās. “Pēc divu gadu pauzes atgriežamies ar jaunu mūziku. Visiem, kuri ir sekojuši latviešu hiphopam, nenožēlos atnākšanu [uz prezentācijas koncertu], jo šobrīd esmu savā labākajā formā,” izteicās Nātre pirms kāda pasākuma Liepājā. Nav iemesla neticēt. Viņa jaunajā CD, kas laikam gan dēvējams par EP, ir astoņas kompozīcijas, kurās dalību ņēmuši arī tādi reperi kā Sudrabu Sirds, KZR, Raymoha, Bārda un Šips. No vizuālā viedokļa gan albums izskatās visai dīvaini, tāda veida CD kastītēs parasti ir pieņemts iepakot demoierakstus, taču kāda starpība - CD ir veikalu plauktos, tātad tas ir pilnvērtīgs izdevums!

PAR. Nātre teicami “liek vārdus” uz mūzikas, līdz ar to kompozīcijas sanāk kā plūsmā, tās var klausīties bez traucējošiem pārsitieniem. Teksti sociāli aktīvi un trāpīgi - kā jau tas repam piedienas. Labākās dziesmas - ar “dance” bītu apveltītā “Bezmiegs” (kopdarbs ar Bārdu, atmiņā iesēžas

piedziedājums par krātiņā iesprostoto dzīvnieku) un “ritmiskā “Ierastajās sliedēs” (kopdarbs ar Raymohu, te parādās arī krievu valodas plašums un izteiksmīgums). Albums noslēdzas ar dziesmu “Klusums pirms vētras”, kuras piedziedājums varētu kalpot par visa šī darba kopīgo vēstījumu: “Bez brīdinājuma esam ieradušies ciemos/ Ceram dienas beigās tā būs dziesma, kas mūs vienos”. OK, lai būtu.

PRET. Nekā īpaši iebilstama nav, taču nekā īpaši slavējama arī ne. Jādomā, ka hiphopa aprindās Nātres albums tiks uzņemts atzinīgi, un diez vai Līcīša kungu īpaši interesē, ko par to domā pārējie.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.