Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Carnival Youth "Good Luck"

© Publicitātes foto

Šā brīža karstākais latvju mūzikas jaunums – grupas “Carnival Youth” pēc skaita ceturtais studijas albums, kas seko iepriekš izdotajiem “No Clouds Allowed” (2014), “Propeller” (2016) un “Vienā vilcienā” (2017).

Lai gan oficiāli jaunais ripulis pārdošanā nonāca piektdien, prezentācijas koncerts plānots 29. augustā K. K. fon Stricka villas dārzā (ieeja bez maksas), bet tā veicināšanas tūre vēl vēlāk: septembrī “karnivāļi” pabraukās pa Eiropu un koncertēs Vācijā, Šveicē, Austrijā, Lietuvā, Polijā, Slovākijā, Čehijā, Lielbritānijā un Igaunijā, bet latvju zemei pievērsīsies novembrī. Koncertu datumi - 15. novembrī Aizkrauklē, 16. novembrī Līvānos, 17. novembrī Valmierā, 20. novembrī Madonā, 23. novembrī Rīgā, “Hanzas Peronā” un 30. novembrī - Liepājā.

Par albumu. Tajā iekļauto divpadsmit dziesmu idejas esot krātas pāris gadu garumā, dodoties koncertturnejās un pieredzot pasaules un cilvēku dažādību, taču tajā pašā laikā “saprotot, ka mūs vieno viens un tas pats: tās ir ilgas pēc cilvēcības un atklātības, alkas pēc brīvības un mīlestības,” vēsta mūziķu nometne. “Arī mēs, rakstot jaunā albuma materiālu, centāmies būt ļoti atklāti un pat intīmi, ļaujot brīvībai izpausties caur dažādiem skaņu eksperimentiem. Izmēģinājām dažādas dziesmu rakstīšanas pieejas un dažreiz ļāvām arī vaļu ironijai, kas kā sāls un pipari paspilgtināja mūsu domu graudus.” Dziesmas fiziski lielākoties tapušas grupas radošajos izbraukumos Latvijā, bet pats ieraksts - “Red Bull Studios” Sanpaulu, Brazīlijā kopā ar producentu Gati Zaķi. “Ieraksta laikā ļāvām Brazīlijas gaisam ietekmēt mūsu mūziku un tās rakstīšanas metodes. Ļāvāmies dažādiem ekspresīvākiem un karstasinīgākiem ritmiem, izmantojot lokālās perkusijas, kas rezultātā veido labu balansu ar dažiem melanholiskākiem un mierīgāka rakstura skaņdarbiem,” stāsta “Carnival Youth”. Jāpiebilst, ka albums pieejams digitālajās platformās, CD un vinila formātā, turklāt platei būs pieejama arī limitētas tirāžas versija.

PAR. Apskatniekam izdevās izvairīties no “Carnival Youth” piekoptā singlu presinga - grūti pat saskaitīt, cik dziesmas pirms albuma izlaišanas viņi jau laiduši tautās -, līdz ar to bija iespējams uz “Good Luck” skatīties ar relatīvi svaigu aci. Kāds rezumējums? Vairāku dienu garumā kādas padsmit reizes nonstopā virpinot šo albumu uz CD atskaņotāja, beidzot izdodas sevi piespiest “mīlēt Raini”, tas ir, atzīt šo darbu par gana labu esam. Puiši auguši (atkal), kļuvuši profesionālāki (atkal) un spēj piedāvāt aizvien kvalitatīvāku produktu (joprojām), kas īpaši attiecas uz aranžijām. Labākā dziesma šķiet “Desktop”, taču uzreiz nākas sev uzdot jautājumu, vai tā šķistu arī pirms saturiski trāpīgā videoklipa noskatīšanās? Laikam nē. Līdz ar to par labākajām tiek kronētas interesantā taustiņu benefice dziesmā “Only The Moon Can See The Sun” un monumentāli lipīgā “Landlord (Die Alone)”, kurām šajā topā varētu pievienot mazliet senilo un ar sintīpopa atblāzmu bagātināto, taču melodisko un līdzi dungojamo “Birthday”. Varbūt arī “Boys Do Cry”. Jā, un vēl - “Phantom Planet”, kurā uzspīd basģitārists, kurš laikam ir Matīss Kļaviņš. Bet varbūt arī nē, to no CD neesošā bukleta informācijas pagrūti izlobīt…

PRET. Šo albumu vislabāk raksturo tā pirmā un pēdējā dziesma - “Two Monkeys”, kas ir ļoti kvalitatīva, taču pilnīgi ne ar ko neaizrauj, un “Side By Side”, kas vispār nepaliek atmiņā. Kur tādi grāvēji kā “Seagulls On Bicycles”, “Never Have Enough” vai “Brown Eyes And All The Rest”? Tādu te nav. Kļūstot kvalitatīvākām un/vai pieredzējušākām, dažas grupas kļūst arī interesantākas (piemērs - “Instrumenti”), bet “Carnival Youth” diemžēl nav šis gadījums. Ja salīdzina šo albumu ar “Propeller”, tad… Nemaz nevar salīdzināt. Lielākajai daļai dziesmu iepretim nākas ievilkt jautājuma vai bezgalības zīmi, bet pie albuma noslēdzošās daļas (“Baby”, “Coral Castle”, “Side By Side”) vispār aptrūkstas raksturojamo epitetu un gribas, lai tas viss ātrāk beidzas. Kvalitatīvi un pārgudri, taču bez dvēseles. Iespējams, ka Rietumos šis albums ieinteresēs daudzus, bet šeit, piedodiet par tiešumu, tas notiks gandrīz tikai tāpēc, ka šajā grupā spēlē Kauperi, un tāpēc, ka medijos un sociālajos tīklos tiks stāstīts, cik “Carnival Youth” ir “kruti”. No šīs grupas tika gaidīts daudz vairāk. Nu ko, “Sudden Lights” - niša ir kļuvusi brīvāka, jūsu iznāciens!