Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Harta "Timeline"

© Publicitātes foto

Alternatīvā metāla apvienība “Harta” pastāv no 2015. gada, radusies uz citas ļoti cerīgas metālbrigādes “Burned In Blizzard” drupām. Uz kādu brītiņu paņēmuši pauzi, pērn vasarā grupa atsāka darbību un nu izdevusi debijas albumu. Jāsaka, ka šis kvartets strādā ļoti mērķtiecīgi un saprot, kas ir PR: singla prezentācija, darbs ar medijiem, teicama “Facebook” lapa, savi T-krekliņi un atribūtika utt. – par to cepuri nost! Kas attiecas uz albumu, tad tajā iekļautas astoņas dziesmas, kas sakārtotas hronoloģiskā secībā, sākot ar grupas pašu pirmo singlu “Sky Is The Limit” un beidzot ar dziesmu latviešu valodā "Atrunas".

"Pirms gada kāpām uz skatuves pēc ilgākas pauzes, bija laba atsaucība un sajūta, ka vajag pacensties sevi attīstīt mazliet aktīvāk. Soli pa solim ierakstījām albumu, uzfilmējām pāris klipus, nospēlējām vairāk kā desmit koncertus, atguvām Matīsu ģitārista pozīcijā un nostabilizējāmies - vairāk esam sapratuši savas lomas grupā," tā basģitārists Rolands Ignatjevs, kurš daļēji uzņēmies arī grupas menedžmenta pienākumus.

Dziesmu ieraksts un pēcapstrāde veikta “MK-Studio” Matīsa Klaviniusa vadībā, bet bungas ierakstītas “Sound Division Studios” sadarbībā ar “KS Records” un Kārli Šteinmani. Albumu digitālā formātā var iegādāties “Bandcamp”, bet noklausīties to var visās populārākajās straumēšanas vietnēs. “Hartas” tuvākā uzstāšanās paredzēta 24. augustā Rūjienas rokfestivālā “Vērte”, bet rudenī grupa plāno atsākt arī aktīvāku koncertēšanu.

PAR. Profesionāli nostrādāts ieraksts - visās jomās. Šo albumu var izmantot kā alternatīvā metāla evolūcijas vēsturi: vispirms kaut kas starp “power metal” un metālkoru (dziesma “Sky In The Line”), pēc tam nāk klāt “korniskas” ģitāras (“Choice Of Voice”), tad modē nāk “Tool” un viņiem līdzīgie (“Rinse And Repeat”), palēnām atdzimst arī repmetāls (“The Optimist”), līdz beigu galā topā ir roka radiostacijām draudzīgs formāts un materiāls dzimtajā valodā (“Kas kalpo Tev?” un “Atrunas”). Brīnums, ka kaut kur nav iepīti folka motīvi… No visiem šiem periodiem “Hartas” izpildījumā simpātiskākās ir tādas dziesmas kā “The Optimist”. Kārlis Kalvišs spēj noklāt ļoti plašo vokālo spektru, bet ģitāristu tandēms Toms Krēsliņš un Matīss (hm, kāds ir viņa uzvārds?) spējīgi izdrebināt ne vienu zarnu vien.

PRET. Hronoloģiskā secībā - tā nu gan neviens debijas albumu kopā neliek, tas piedien tikai labāko dziesmu izlasēm. Lielākās bažas rada šā brīža “Harta”, kas, cik noprotams, ir tāda, kāda šī albuma noslēgumā. Ja dziesma “Atrunas” ir melodiska un atmiņā paliekoša, taču arī ar kārtīgām ģitārām un ritma bāzi, tad “Kas kalpo Tev?” - lai dieviņš un/vai astainais nogrābstās, to var droši uzreiz vest uz Getliņiem… Redzēsim, uz kuru pusi tuvākajā laikā stūrēs “Harta”, varbūt viss būs labi.