Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. 80+20. "Imantdienas" jubileju zīmē

SVINOT SAVU 20. JUBILEJU, grupa Autobuss debesīs spēlēs gan Imantdienās Cēsīs, gan dosies pie saviem klausītājiem citās Latvijas pilsētās. Ar sen zināmām un iemīļotām dziesmām mūziķi aicinās gan atcerēties laiku gadsimtu mijā, gan kopā skatīties nākotnē © Publicitātes foto

Sestdien, 13. jūlijā, pulksten 20 Cēsu Pils parka estrādē notiks gadskārtējie un vairāku paaudžu klausītāju allaž gaidītie komponista Imanta Kalniņa (78) mūzikas svētki Imantdienas. Šogad tiek piedāvāta īpaša programma, kas veidota divu nozīmīgu jubileju zīmē.

Tradīcijām bagātajā muzikālajā notikumā trīs koncerta daļās būs iespēja izbaudīt Imanta Kalniņa mūzikas noskaņu un daudzveidību, ko šoreiz iespaidos komponista brāļa - dzejnieka Vika jeb Viktora Kalniņa - 80 gadu jubileja, kas nosvinēta šogad 1. aprīlī, un grupas Autobuss debesīs pastāvēšanas 20. gadskārta. Ņemot vērā, ka Imantdienu koncerta pirmā daļa bieži vien tiek veltīta kāda konkrēta dzejnieka daiļradei, Vika jubilejas gadā grupa Turaidas roze kopā ar solistiem Olgu Rajecku un Uģi Rozi atskaņos speciāli izveidotu programmu, kurā visas dziesmas būs tikai Vika vārdiem. Kopā ar grupu kā soliste muzicēs arī Zane Gudrā.

Pilnīgi atšķirīgā noskaņā gaidāma koncerta otrā daļa, kurā komponista dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā izpildīs klausītāju jau iemīļotā muzikālā apvienība Raxtu Raxti. Pēdējo gadu gaitā grupas pieeja komponista daiļradei, skanējums un aizrautīgais izpildījums ir guvis plašu klausītāju atsaucību. Savukārt koncerta noslēdzošajā daļā, svinot savu 20 gadu jubileju, muzicēs grupa Autobuss debesīs. Šajā koncerta daļā pēc ilga pārtraukuma varēs dzirdēt grupas pirmā albuma Viņa pastarā diena dziesmas, kuru vārdu autors ir Viks - šīs dziesmas par godu dzejnieka 80 gadu jubilejai šogad iestudētas no jauna. Šīs koncerta daļas īpašais viesis būs Latvijas Nacionālā teātra skatītāju mīlētā aktrise Dita Lūriņa. Savukārt koncerta noslēgumā izskanēs pašas populārākās Imanta Kalniņa dziesmas, aicinot publiku uz tradicionālo sadziedāšanos.

Grupas Autobuss debesīs 20 gadu jubilejas turneja iesākās jau pavasarī, un tā turpināsies arī pēc Imantdienām - ar koncertiem Liepājas koncertzālē Lielais dzintars (15. septembrī), Rīgā, VEF Kultūras pilī (23. oktobrī) un Rēzeknē, Latgales vēstniecībā GORS (2. novembrī). Koncertos klausītāji varēs dzirdēt gan jau iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas, gan vairākus pašu grupas dalībnieku komponētus skaņdarbus no karjeras laikā tapušā grupas repertuāra.

Grupas Autobuss debesīs 20 gadu krātā repertuāra klāstā ir septiņi mūzikas albumi: Viņa pastarā diena (1999), Logs puspavērts (2001), Domā par mani un angliskā versija Think of Me (2002), ...taureņiem, kaijām un spārēm (2004), Par tavām kurpju šņorēm (2007) un Imanta Kalniņa Dziesmu spēles (2007), kuros iekļautās dziesmas šo gadu laikā kļuvušas ne vien par plaši pazīstamām melodijām, bet arī zīmīgu sava laika simbolu, īpaši akcentējot Imanta Kalniņa 90. gadu un mūsu gadsimta pirmās desmitgades radošo posmu. Pēc ilgāka pārtraukuma grupa šobrīd strādā pie jauna albuma, un tajā tikšot ietvertas tikai koncertos atskaņotās dziesmas. Būtiski, ka tas būs nevis studijas, bet dzīvais ieraksts.