Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Ed Sheeran "No. 6 Collaborations Project"

© Publicitātes foto

Tā stunda ir situsi – jau piektdien, 12. jūlijā, Lucavsalā notiks pasaulē patlaban pieprasītākā popmūzikas izpildītāja Eda Šīrana koncerts! Par šo pasākumu viss it kā jau būtu aprakstīts un izlasīts, tomēr ir viena neliela nianse: akurāt 12. jūlijā Šīrans laiž klajā savu jaunāko studijas albumu (mūzikas veikalā “Randoms” tas gan bija pieejams jau nedēļas sākumā), līdz ar to interesanti, vai tas koncertā dienā būs nopērkams arī dziedātāja T-kreklu un citu nieku tirgotavās Lucavsalā. Pieņemsim, ka būs, ja ne, tad nākamajā dienā pēc koncerta uz veikalu!

Jāatgādina, ka Eda Šīrana debijas albums ar vienkāršo nosaukumu “+” tika izdots 2011. gadā, un tā pārdošanas dati pārsniedza 10 miljonus kopiju. Nākamā diska“x” (2014) tirāža jau pārstiepās 16 miljonu kopiju atzīmei, savukārt 2017. gada pavasarī iznākušais trešais studijas albums “-“ pārliecinoši kļuva par 2018. gada pārdotāko ierakstu pasaulē, iegūstot multiplatīna statusu 36 valstīs un tā radītājam dāvājot prestižo “Grammy” balvu.Taču tie ir tikai sausi cipari, kas neko neliecina par Eda Šīrana popularitāti, kas pašlaik ir teju kaut kas ārpus šīs civilizācijas. Pēc skaita ceturtais mūziķa albums gan ir pilnīgi atšķirīgs no iepriekšējiem - visas 15 tajā iekļautās dziesmas tapušas sadarbībā ar kādu populāru mūziķi, kuru sarakstā ir tādi vārdi kā Džastins Bībers, Treviss Skots, Bruno Marss, Kamila Kaveljo, Chance The Rapper, Khalid, Cardi B, Stromzy, Yebba, Skrillexun daudzi citi, pat Eminems un 50 Cent! Līdzīgu sānsoli Šīrans spēra jau pirms astoņiem gadiem, tikai toreiz tas bija minialbums jeb EP ar astoņām dziesmiņām, saucās “No. 5 Collaborations Project” un nebija apveltīts ar skaļiem viesmūziķu vārdiem. “Jau kopš šī EP klajā laišanas 2011. gadā es gribēju ierakstīt vēl vienu šādu pat albumu, līdz beidzot sāku to darīt uz sava datora, kad pērn biju tūrē. Esmu milzīgs fans šiem māksliniekiem, ar kuriem sadarbojos, tāpēc man bija ļoti jautri kopā ar viņiem strādāt,” stāsta Šīrans.

PAR. Lai gan par potenciālo hitu tiek virzīts, bīdīts, stumts un visādi citādi klausītāju ausīs bāzts kopdarbs ar Džastinu Bīberu dziesmā „I Don’t Care”, tas nemaz nešķiet tik veiksmīgs gabals. Pavisam cita lieta „Remember The Name”, kur kauliņus kopā metuši Šīrans, Eminems un savulaik perspektīvais gangsteris 50 Cent - šis triecientrio neliek vilties! Albumā ir vēl virkne ļoti izdevušos dziesmu, piemēram, „South Of The Border” (ar Kamilu Kaveljo un reperi Cardi B), „Pull It All On Me” (ar jauniņo Ellu Mei) un „Antisocial” (ar Trevisu Skotu), taču no atmiņā paliekošu melodiju viedokļa labākā ir „Take Me Back To London” (britu reperi Stormzy gan no šejienes vajadzētu aizvākt). Absolūts pārsteigums ir pašās albuma beigās noslēptā „Blow”, kas ieskaņota kopā ar Bruno Marsu un ģitāristu Krisu Stepltonu - kārtīgs un pamatīgs (un pat diezgan labs!) rokgabals.

PRET. Grūti iedomāties, kā uz šo albumu reaģēs Šīrana fani, jo šeit iekļautais skaņu materiāls ir diezgan „anti-šīranisks” (atskaitot „Best Part Of Me”). Protams, tik raiba kompānija arī stilistiski diez ko neturas kopā, taču tas nav tik uzkrītoši, lai uz to nevarētu pievērt acis. Sliktāk, ka te iezagušies arī daži šaubīgi gabali, kas labākajā gadījumā liek neizpratnē paraustīt plecus, piemēram, „Nothing On You” (ar argentīniešu reperi Paulo Londru un viņa angļu kolēģi Deivu) vai „1000 Nights” (ar reperiem Meek Mill un A Boogie Wit Da Hoodie). Starp citu, reperu albumā vispār ir daudz par daudz, teju katrā dziesmā vismaz pa vienam.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.