Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

KONCERTS. Šīranomānija piestāj Rīgā

© F64 Photo Agency

Šo piektdien, 12. jūlijā, Latvijas un arī kaimiņvalstu mūzikas mīļotāju ceļi vedīs uz Lucavsalu – tur notiks vienīgais patlaban pieprasītākā popmūzikas izpildītāja Eda Šīrana koncerts Baltijas valstīs.

Gaidām 50 000 klausītāju

Lai gan Eds Šīrans pie mums jau ir bijis - 2015. gada februārī viņš uzstājās Arēnā Rīga, uzreiz pēc koncerta izziņošanas nebija šaubu, ka arī itin apjomīgā Lucavsala (virs 60 000 apmeklētāju) tiks apdzīvota ļoti ātri. Tā arī bija - klausītāju atsaucība pārsniedza teju visu iepriekš Rīgā manīto Rietumu mākslinieku koncertu pārdošanas rezultātus: pagājušajā nedēļā bija pārdots 48 000 biļešu, bet koncerta dienā droši vien būs visi 50 000, bet varbūt pat 55 000 cilvēku.

Jau nedēļu pēc biļešu pārdošanas sākuma, kam starts tika dots pērn septembra beigās, vairs nebija pieejamas ne pašas dārgākās biļetes A zonā pie skatuves, nedz lētākās B zonā, kur varēja tikt vien pie ierobežota biļešu skaita (par 69 eiro). Ņemot vērā milzīgo pieprasījumu, pasākuma rīkotājiem no koncertaģentūras L. Tips izdevās vienoties ar mākslinieka menedžmentu par ierobežota skaita papildu biļešu nonākšanu pārdošanā: maija vidū uz letes tika izliktas vēl 1000 biļetes A zonā un 3000 biļetes B zonā, bet arī tās nozuda kā sniegs tuksnesī. Nav brīnums, ka organizatori, jau koncertu izsludinot, sita paši sev uz pleca, ka, «pateicoties ilgstošiem pūliņiem, mūsu valsts galvaspilsētu izdevās iekļaut mūziķa vērienīgās 2019. gada Eiropas koncertturnejas (Divide) sarakstā.»

Pārspēj Rolling Stones

Nekāds pārsteigums gan tas nav - citur klājies vēl trakāk, tāpēc mediji to nodēvējuši par «globālu Šīranomāniju». Piemēram, Īrijā 300 000 biļešu uz septiņiem koncertiem tika pārdots stundas laikā. Polijā divi stadiona koncerti tika izpārdoti dažu stundu laikā, turklāt vairāk nekā gadu iepriekš. Austrijā 30 000 skatītāju ietilpības stadions tika izpārdots trīs (!) minūtēs un arī biļetes papildu datumam tika izpirktas pusstundā. Šīrana dzimtās Safolkas grāfistes pilsētā Ipsvičā divi koncerti tika izpirkti ātrāk nekā pusstundā, un šiem diviem nācās pievienot trešo, kas, saprotams, arī tika izpirkts. Taču fenomenālākais rezultāts tika fiksēts Islandē, kur vairāk nekā 30 000 biļešu tika nopirkts divās stundās: ņemot vērā oficiālo šīs valsts iedzīvotāju skaitu (334 252 cilvēki) sanāk, ka 10% visas valsts iedzīvotāju apmeklēs Šīrana koncertu… Šādu uzskaiti varētu turpināt vēl un vēl. Jau skaidrs, ka rudmatainais dziedātājs un ģitārists būs pārspējis visus iespējamos rekordus. Pēc dažiem datiem, Šīrana turneja nopelnījusi 429 miljonus dolāru, pēc citiem - pat 432 miljonus dolāru, kas jebkurā gadījumā ir vairāk nekā iepriekšējiem rekordistiem Rolling Stones, kuru 2006. gada koncertturneja A Bigger Bang spēja savākt tikai 425 miljonus dolāru.

Vienkāršs, bet talantīgs

Britu dziesminieks Eds Šīrans ir ne tikai viens no veiksmīgākajiem mūsdienu dziesmu autoriem, bet arī ārkārtīgi pieprasīts izpildītājs - bez pārspīlējuma var teikt, ka patlaban Šīrans ir pasaules mūzikas industrijas Nr.1. Perfect, Shape Of You, Thinking Out Loud, Photograph, Happier, The A Team, Dive, Castle On The Hill, Don’t, Galway Girl un citi viņa hiti kļuvuši par iemīļotiem miljoniem klausītāju. Kur slēpjas šī visnotaļ parastā zeļļa fenomens? Populārais žurnāls GQ Magazine nosaucis Šīranu par de facto mūsdienu paaudzes balsi ar mūziku, kas atspoguļo viņa personību un iezīmē arī viņa auditorijas raksturojumu - autentiskumu, īstenību, nopietnību, atklātību. Eda noslēpums ir tajā, ka viņš ir tāds pats kā visi un vienlaikus vienpatis: faniem viņš ir viens no viņiem, taču viņa talants ir unikāls - kā nevienam citam.

Nedaudz no vēstures. Edvardam Kristoferam Šīranam ir 28 gadi, karjeru sācis 2004. gadā. Viņa debijas albums ar vienkāršo nosaukumu + tika izdots 2011. gadā, tā pārdošanas dati pārsniedza 10 miljonus kopiju. Tajā iekļautais singls The A Team kļuva par Lielbritānijas vispārdotāko tā gada megahitu. Nākamā albuma x (2014) tirāža jau pārsniedza 16 miljonu kopiju atzīmi, tas sasniedza topu pirmo vietu abpus Atlantijas okeānam, bet singls Think Out Loud kļuva par globālu megahitu. Savukārt 2017. gada martā iznākušais trešais studijas albums - pārliecinoši kļuva par aizvadītā gada pārdotāko ierakstu pasaulē, iegūstot multiplatīna statusu 36 valstīs. Tā ievērojamākie hiti - Shape Of You (visu laiku visvairāk Spotify atskaņotā kompozīcija), Castle On The Hill, Galway Girl, Perfect un Happier. Savas karjeras laikā Eds Šīrans saņēmis virkni mūzikas balvu, tostarp četras Grammy, piecas Brit Awards, sešas Billboard utt. Par sasniegumiem mūzikā un labdarību Šīrans apbalvots ar Britu Impērijas ordeni.

Labi arī iesildītāji

Starp citu, šonedēļ Lucavsalā notiekošo pasākumu varētu dēvēt pat par nelielu popfestivālu, jo nebūtu taisnīgi nepieminēt arī abus iesildītājus - britu dziesminieku Džeimsu Beju un jauno zviedru popsensāciju Zāru Larsoni. Iespējams, ka viņiem pievienosies vēl kāds mūziķis vai grupa, taču tas kļūs zināms tuvāk koncerta dienai.

Simpātiskā Zāra Larsone (21 gads) kļuvusi populāra ar tādiem hitiem kā Symphony (sadarbībā ar Clean Bandit), Lush Life, Uncover, Never Forget You, Ain’t My Fault, I Would Like, So Good, This One’s For You (kopā ar Deivu Getu) u.c. Viņas debijas albums So Good (2017) ierindojās vismaz pirmajā desmitniekā Skandināvijas valstīs, Lielbritānijā, Īrijā, Somijā, Nīderlandē, Taivānā, Austrālijā un Jaunzēlandē. Pērn oktobrī izdots singls Ruin My Life, kas kalpo par priekšvēstnesi Zāras trešajam studijas albumam. Arī britu dziesminieks Džeimss Bejs (28) ir ļoti interesants - viņš atpazīstamību iemantoja jau ar pirmo singlu Hold Back The River, kas klajā nāca vēl pirms debijas albuma Chaos And The Calm (2015). Albums kļuva par Nr.1 Britu salās un pat ASV folkmūzikas topā.

Pērn maijā tika izdots otrais Džeimsa Beja albums Electric Light, kura pazīstamākie hiti ir Us, Wild Life un Pink Lemonade. Jaunā folkroka un soulmūzikas dziesminieka talants novērtēts ar Brit Awards (divreiz), Q (divreiz), Ivor Novello un citām balvām.

Rezumējot - uz koncertu jānāk laikus, nav ko dirnēt mājās, jo jādzird ir visi trīs!