Mikas nedēļa

© publicitātes foto

Jau pašā nākamās nedēļas sākumā, 2. augustā, Arēnā Rīga uzstāsies britu popmūziķis Mika. Beidzot kāds svaigs malks panīkušajā latvju koncertdzīvē.

Britu mūziķa Mikas koncerts Arēnā Rīga notiks amfiteātrī, kas garantē krietni labāku pārredzamību uz skatuves notiekošajam. Ko redzēt būs, jo Mika ne velti tiek pieteikts kā "dauzonīgs un spilgts autsaideris, kam nepiemīt mākslīgi radīts popmūziķa tēls". Mika pats ir savu dziesmu autors un veiksmīgi iemieso senu un popmūzikā teju aizmirstu konceptu – individualitāti.

Šā dziedātāja izcelsme ir ne mazāk interesanta par viņa karjeru. 26 gadus vecais Maikls Holbrūks Penimens jeb Mika dzimis Beirūtā bohēmiskā daudzbērnu ģimenē: viņa tēvs ir amerikāņu uzņēmējs, māte – libāniešu izcelsmes tērpu dizainere, kas ir Mikas skatuves tēla autore. Savukārt māsa Jasmīna radījusi dziedātāja albumu dizainu un psihedēlisko skatuves šovu scenogrāfiju.

Karš maina plānus

Kad Tuvajos Austrumos sākās karadarbība, ģimene bija spiesta pamest Beirūtu. Tēvs bija devies biznesa braucienā uz Kuveitu un neatgriezās – valsti ieņēma Sadāms Huseins, un Mikas tēvs vairākus mēnešus pavadīja ķīlnieka statusā. Ģimene pārcēlās uz Parīzi, no kurienes ceļš tālāk veda uz Londonu. Biežās dzīvesvietas maiņas atsaucās uz Maikla sekmēm – viņš cieta no smagas disleksijas, nespēdams ne lasīt, ne rakstīt. Vienubrīd viņu gandrīz izslēdza no skolas, tāpēc mūzika bija kā glābiņš.

Jau deviņu gadu vecumā zēns bija strikti nolēmis, ka komponēs un izpildīs dziesmas. Pie šīs apņēmības jauneklis pieturējās ar dzelžainu tvērienu, nelaižot garām nevienu darba piedāvājumu – kaut vai iedziedāt košļājamās gumijas reklāmu (starp citu, par to viņš tolaik saņēma tikai 45 mārciņas...). Mika uzstājīgi piedāvāja sevi mūzikas ierakstu kompānijām, taču operai skolotā balss, kurai piemīt trīs oktāvu diapazons, saskārās ar atraidījumu. Jāpiebilst, ka Mika mācījies dziedāt pie profesionālas krievu opermākslinieces. Par laimi, Island Records Lielbritānijā un Casablanca Records ASV saskatīja šajā mērķtiecīgajā jauneklī potenciālu, un jauna zvaigzne bija dzimusi.

Kā komēta

Savu pirmo uzstāšanos radio un televīzijā Mika gan piedzīvoja tikai 2006. gada beigās – viņa debijas singls Relax (Take It Easy) vēl tagad dārdina dažādus deju klubus. Nākamā gada janvārī tika izdots dziedātāja singls Grace Kelly, kas tika pārdots vairāk nekā trīs miljonos eksemplāru, bet britu hitparādē pirmo ailīti aizņēma piecas nedēļas pēc kārtas. Šajā pašā gadā veikalu plauktos nonāca Mikas debijas albums Life In Cartoon Motion, ko kritiķi nodēvēja par "dinamisku, taču tajā pašā laikā lirisku mūziku, kas balstīta uz personīgiem pārdzīvojumiem un spilgtām, neaizmirstamām melodijām". Klausītāji šo darbu novērtēja godam, un ripulis varēja palepoties ar 5,6 miljonu kopiju lielu tirāžu.

Pērn klajā nāca Mikas otrais albums The Boy Who Knew Too Much, no kura zināmākās dziesmas ir We Are Golden un Rain – tās iekaroja lielu popularitāti arī Latvijas radiostacijās. Šā albuma panākumi gan ir krietni piezemētāki – pat Britu salās šis ripulis aizsniedzās tikai līdz ceturtajai vietai topos, arī komerciālie rādītāji ir nesalīdzināmi sliktāki. Izskatās, ka klausītāji ir aprimuši savā atklāšanas priekā un jaunās zvaigznes karjeras līkne strauji ies lejup, taču varbūt tas ir tikai Neatkarīgās apskatnieka subjektīvs vērtējums.

Pagaidām gan Mika par savu karjeru galvu nelauza: komerciālie rādītāji viņu neuztrauc, dziedātājam lielu prieku sagādā paša komponētie gabali, un šajā priekā viņš labprāt dalās ar saviem klausītājiem. Mikas mūzika ir vienlaikus dzīvespriecīga un dramatiska, lipīgas popmūzikas melodijas savijas ar teatrāliem operas elementiem. Īpašu uzmanību mūziķis pievērš dziesmu tekstiem – viņam patīk izaicināt klausītājus atšifrēt to nozīmi, palauzīt galvu. "Es izbaudu, ja varu lepoties ar padarīto – tas sniedz daudz lielāku gandarījumu nekā nauda vai jebkas cits," pārliecinoši saka Mika. Viņam var ticēt.