Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

VĒRTS APMEKLĒT. Diksilenda mūzikas pozitīvās vibrācijas

RĪGĀ UN UMURGĀ. Starptautiskais diksilendu mūzikas festivāls šogad notiks no 30. maija līdz 1. jūnijam, savā astotajā jubilejā piedāvājot koncertus gan Rīgā, gan Umurgā © Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

«Mūsu virsuzdevums ir nodrošināt festivāla nepārtrauktību, un to arī darām, rīkojot festivālu jau astoto reizi. Turklāt šim ciparam ir ļoti liela saistība ar bezgalības zīmi,» saka Starptautiskā diksilendu mūzikas festivāla producents Armands Leimanis.

Festivālā piedalīsies grupas no Polijas, Sanktpēterburgas un, protams, Latvijas. * Festivāla ieskandināšanas vakars - ceturtdien, 30. maijā, pulksten 20 džeza bārā - restorānā Trompete (Peldu ielā 24, Rīgā), kur brīvā un nepiespiestā atmosfērā varēs baudīt gan Trompete Taproom piedāvāto sortimentu, gan diksilenda mūzikas pozitīvo vibrāciju piesātināto skanējumu jam session ietvaros. Uzstāsies un improvizēs pašmāju diksilenda muzikālās apvienības. Ieeja bez maksas. * Šā gada jaunums - vieskoncerts viesnīcas Hotel Roma 7. stāva restorānā (piektdien, 31. maijā, pulksten 19), kur uzstāsies festivāla rīkotāju draugi no Sanktpēterburgas - apvienība Easy Winners, kā arī Sunny Groove Dixie (Latvija). * Festivāla kulminācija gaidāma sestdien, 1. jūnijā, Umurgā, kur pulksten 15 laukumā pie Kultūras nama muzicēs grupas Homeopāti LV, Lauku ielas diksilends un diksilends Sigulda, savukārt vakara koncertā pulksten 19 vārds tiks dots festivāla viesiem - The Dixie Company (Polija), Easy Winners (Sanktpēterburga), kā arī Sunny Groove Dixie (Latvija). Vakara koncerts tiks atklāts ar tradicionālo festivāla viesu gājienu pa Umurgas ielām, bet vakara koncerta noslēgumā klausītāji tiks priecēti ar live jam session. Gaidot vakara koncertu, Umurgas Kultūras nama mazajā zālē bērni varēs noskatīties populāras animācijas filmas, bet lielajā zālē pulksten 16.30 ikviens tiks aicināts noskatīties režisora Jāņa Mūrnieka iestudēto muzikālo komēdiju Precies, māsiņ! ar Raimondas Vazdikas, Jāņa Jarāna un Gunta Veita piedalīšanos.

* Festivāla viesi Easy Winners (Sanktpēterburga) par sevi saka: «Krievijā ir daudz kolektīvu, kas spēlē 40.-70. gadu mūziku, taču neviens no tiem savā daiļradē nav pievērsies džeza saknēm. Savukārt mēs esam izņēmums. Grupa dibināta 1998. gadā, piedalās Eiropas un Krievijas mūzikas festivālos, uzstājas Sanktpēterburgas labākajās koncertvietās un, neraugoties uz jaunu dalībnieku pievienošanos, ir palikusi uzticīga 20. gadsimta pirmās puses muzikālajiem principiem.» Grupas repertuārā ir tā sauktais arhaiskais džezs, turklāt tā izvēlējusies īpašus instrumentus: bungu vietā mūziķi izmanto veļas dēli, kontrabasa vietā - tubu, bet ģitāras vietā - bandžo. Kā uzsver paši mūziķi, šie instrumenti lieliski saskan ar džezā tik ierastajiem instrumentiem - saksofonu, klavierēm un trombonu. Grupā muzicē: Andrejs Vojevodskis (kontrabass, tuba, vokāls, kazoo), Svjatoslavs Lobanovs (trombons, vokāls, bandžo), Andrejs Blinčevskis (alta saksofons), Aleksandrs Kiahidi (taure), Nikita Arefjevs (klavieres), Boriss Šulmans (rezonatorģitāra, bandžo, vokāls) un Vlads Ļašuks (veļas dēlis). * Dixie Company (1993) ir diksilends no Poznaņas Polijā, kas sniedzis simtiem koncertu un piedalījies daudzos prestižos pasākumos un festivālos gan Polijā, gan citviet Eiropā. Grupā muzicē: Kšistofs Zaremba (trombons, apvienības līderis), Jakubs Maršaleks (trompete), Rafals Kubale (klarnete, tenorsaksofons), Vojcehs Varšavskis (vokāls, bandžo, ģitāra), Marjušs Gajdzels (bass), Pjotrs Soroka (bungas, veļas dēlis, grupas menedžeris) un Bogdans «Vatsons» Ceselskis (klavieres, aranžijas). * «Ideja par diksilenda veidošanu radās, strādājot kopā Jānim Retenajam un Edmundam Brīvkalnam pie Normunda Rutuļa CD Vēlreiz mājās. Vēlākā sastāva veidošanās ir Jāņa Retenaja un Ivara Jercuma nopelns, kuru pūles un ieceres realizējās 2009. gada aprīlī un maijā, kad šis sastāvs sanāca uz pirmo iesildīšanās mēģinājumu. Tā nu radās viens no profesionālākajiem un šobrīd Latvijā aktīvi muzicējošiem diksilendiem,» tā par sevi stāsta Sunny Groove Dixie, kurā muzicē: Edmunds Brīvkalns (klarnete, saksofons, padomdevējs, diksilenda jautrais gariņš), Jānis Retenais (tuba, sosaphone), Artūrs Bērziņš (trombons), Edgars Švembergs (trompete, flīgelhorns), Kristians Priekulis (bandžo, vokāls) un Gundars Lintiņš (bungas, perkusijas).