Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Bukmeikeri izsaka prognozes, kurš uzvarēs Eirovīzijā

© Reuters/Scanpix

Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls Telavivā, Izraēlā gaidāms jau šo sestdien, 18. maijā. Lai gan Latvijas pārstāvji “Carousel” diemžēl neiekļuva finālā, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka interese par šovu būtu atslābusi. Daudzi nekautrējas izteikt kritiku par atsevišķiem skaņdarbiem un izpildītājiem, savukārt citi, gluži pretēji, aktīvi atbalsta savus favorītus. Kura izpildītāja izredzes uzvarēt konkursā visaugstāk vērtē bukmeikeri?

Betsafe par izteiktu favorītu uzskata Nīderlandes dziedātāju Dankanu Lorensu (Duncan Laurence) ar lirisko dziesmu “Arcade”, varbūtību, ka tieši viņš plūks uzvaras laurus, vērtējot ar 63%. Jāpiebilst, ka viņš bukmeikeru vērtējumā ir tālu priekšā saviem konkurentiem, jo otrs ticamākais scenārijs ir Austrālijas mūziķes Keitas Milleres-Heidkes (Kate Miller-Heidke) dziesmas “Zero Gravity” uzvara, kas vērtēta ar 14% varbūtību.

Protams, mums interesē arī prognozes par mūsu kaimiņu izredzēm Eirovīzijas finālā. No Latvijas kaimiņvalstīm visaugstāk Betsafe bukmeikeri vērtē Krievijas dziedātāja Sergeja Lazareva dziesmas “Scream” izredzes plūkt uzvaras laurus, šādam scenārijam atvēlot 6% varbūtību. No Baltijas valstīm finālā iekļuvusi vien Igaunija (Victor Crone, “Storm”), kuras iespējas uzvarēt konkursā bukmeikeri vērtē vien ar 0,4% iespējamību. Līdzīga iespējamība uzvarēt tiek lēsta arī Baltkrievijai (ZENA, “Like It”): 0,5%.

Bukmeikeru skatījumā starp favorītiem atrodami arī Zviedrijas (7% uzvaras varbūtība) un Šveices (6% uzvaras varbūtība) pārstāvji. Viszemākās izredzes kāpt uz Eirovīzijas skatuves kā konkursa uzvarētājiem bukmeikeru vērtējumā ir Vācijai un Sanmarīno (abām 0,3%). Sīvāka un interesantāka konkurence gaidāma attiecībā uz prognozēm TOP 3, 5 un 10 vietām. Tāpat Betsafe bukmeikeri uzskata, ka pats interesantākais prognožu ziņā gaidāms pašas translācijas laikā, jo prognozes tiks piedāvātās arī tiešsaites versijā, līdz pat brīdim, kad sāksies balsojums.

64. Starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls Izraēlas pilsētā Telavivā norisināsies sestdien, 18. maijā plkst. 22:00; to tiešraidē translēs Latvijas Televīzija. Finālā startēs 26 valstis, bet konkursā kopumā šogad piedalās 41 dalībvalsts. Par uzstāšanos finālā paziņojusi arī ASV popzvaigzne Madonna.

Balsot šogad iespējams ar īsziņas vai Eirovīzijas aplikācijas palīdzību. Balsojums atvēlētais laiks: aptuveni 15 minūtes. Televīzijas skatītāju balsojums konkursā veido 50 % no rezultātiem, savukārt otrus 50% nosaka profesionāļu žūrija.