Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Jānis Stībelis "Optimists"

© Publicitātes foto

Pavisam klusi un nemanāmi klajā nācis dziedātāja Jāņa Stībeļa devītais studijas albums – ja tiem pieskaita 1999. gadā izdoto dueta “Shake & Bake” jeb Jānis Stībelis & Raimonds Tiguls izdoto ripuli, tad sanāks visi desmit. Iepriekšējais studijas darbs “2 pasaules” tika izdots 2015. gadā, un jaunā albuma klajā nākšana tikai pieteikta jau uz 2018. gada rudeni, taču pagājušā gada sākumā dziedātājam nomira tēvs, kas uzlika zīmogu radošajām izpausmēm…

Nu Jānis ir atguvies, kas būtībā arī teikts jaunā albuma nosaukumā. Kopumā ducis dziesmu, no kurām vairākas (“Upe”, “Karogs”, “Optimists”) radiostacijās jau ir dzirdētas. Šajā ducī ietilpst arī simtgadei veltītais “Dzintara Latvijas stāsts”, kura iedziedāšanā dalību ņēmis pamatīgs “dream team”- bez paša Stībeļa vēl arī Aija Andrejeva, Intars Busulis, Antra Stafecka, Ivo Fomins un Māra Upmane-Holšteine. Arī albuma ierakstā kopumā piedalījies “dream team”: bez paša Stībeļa sapņu komandas - Jānis Kalniņš (ģitāra), Oskars Sproģis (bass), Miķelis Vīte (bungas), Raimonds Macats (taustiņi) un Iluta Alsberga (bekvokāls) - vēl arī ģitāristi Mārcis Auziņš, Kaspars Zemītis, Andrejs Jevsjukovs un Rihards Lībietis, kā arī fona vokāliste Megija Naunikas. Pie pults - šīs jomas monstrs Gints Stankevičs. Stilistiski šis albums ir raibs kā dzeņa vēders, amplitūdā no ierindas popa līdz gudram soulam.

PAR. Neganti labs albums - šķiet, labākais Jāņa Stībeļa karjerā! Viegli uztverams pops ar atmiņā paliekošām un labu garastāvokli rosinošām melodijām. Apskatnieks savā blociņā kā ieteicamas atzīmējis astoņas dziesmas (no 12!), kas ir ļoti daudz. Piemēram, dziesmas “Dzīve no jauna”, “Citas tādas nav” un “Džoanna” - superīgi gabali, kas iebliež pa klausāmo aparātu uzreiz un nekavējoties, paliekot atmiņā uz palikšanu, tāpat ar treknu plus zīmi jāvērtē “Upe”, “Karogs”, “Optimists”, “Dejo vēl” un “Ardievu, sirds”. Lai gan teju katra dziesma ir stilistiski citāda, tas viss tomēr mistiskā kārtā turas kopā - vienojošais elements ir pats Mr. Glāze Piena jeb Jānis Stībelis.

PRET. Diez vai kā albuma ievadošo dziesmu vajadzēja likt radiostacijās jau atklausīto “Upi”, drīzāk mazāk dzirdēto “Optimistu”, bet tās, protams, ir nianses.