Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Grupai "Credo" – 45!

ZELTA SASTĀVS. Dažādos laikos 45 gadu garumā cauri Credo dzirnām izmalušies vairāk nekā 30 mūziķu © Publicitātes foto

Mūžam jauneklīgajai grupai Credo piezagusies kārtējā apaļā jubileja: 11. maijā ar diviem koncertiem Liepājas koncertzālē Lielais dzintars tiks atzīmēta šīs apvienības 45. dzimšanas diena.

Šis koncerts šoreiz būs īpašs ne tikai ar zīmīgā skaitļa piesaukšanu, bet gan vairāk ar to, ka tiek piesolīta Credo zelta sastāva kāpšana uz skatuves. Tā, piemēram, uzstāties pierunāts pat kādreizējais vokālists Raivis Krūms, kurš savulaik dziedāja tandēmā ar Credo zīmolu Gunti Veitu. «Kad nolēmām rīkot šo koncertu, tas nedaudz atgādināja filmas, kur vienam cilvēkam uztic dažu dienu laikā savākt visu veco bandu, lai atkal varētu ķerties pie darbiem. Žurnāliste Andra Alksne savā grāmatā par Credo saskaitījusi, ka šo gadu laikā mūsu grupā muzicējuši vairāk nekā 30 cilvēku, un, vairākas dienas cītīgi padarbojoties pa Liepāju, man izdevās savākt vismaz piecpadsmit,» atminas Valdis Skujiņš. «Nebija gan viņi stāvā sajūsmā, cits citu ieraugot, jo visi palikuši vecāki un sirmāki,» viņš jokoja. Starp citu, pie viena tiks atzīmēta arī grupas kādreizējā dalībnieka izcilā ģitārista Armanda Alkšņa 60 gadu jubileja, kas gan ir mazliet novēloti - jau tūliņ, 12. jūnijā, viņam paliks 61.

Plānots, ka šajā divdaļīgajā koncertā spēlēs gan Credo kādreizējais, gan pašreizējais sastāvs ar Gunti Veitu priekšgalā, bet koncerta beigās uz skatuves kāps visi koncerta dalībnieki. Kā jau jubilejas koncertos pieklājas, gaidāmi vairāki pārsteigumi un negaidītas atkalredzēšanās. Esot uzrunāts arī Raimonds Pauls, kurš teicis, ka ceļu uz Liepāju nav aizmirsis un, ja vien būs tāda iespēja, tad centīsies ierasties.

Ja mazliet no vēstures, tad grupas pirmsākumi meklējami 1974. gada beigās, kad skolasbiedri - no Līviem aizgājušais basģitārists Valdis Skujiņš, Verners Bokums, Gina Burkēvice, kā arī Aivars Liepiņš un Valērijs Kosmiņins - uzsāka kopīgus mēģinājumus. Nedaudz vēlāk grupa kļuva par kokapstrādes kombināta Baltija vokāli instrumentālo ansambli un zem šā nosaukuma darbojās līdz pat 1979. gadam, kad oficiāli tika apstiprināts nosaukums Credo. Tajā pašā gadā grupa ieguva pirmo vietu Padomju estrādes mūzikas festivālā Liepājā, tai pievienojās solists Guntis Veits un sākās sadarbība ar Paulu.

1980. gadā grupas atpazīstamība sasniedza pašu augstāko virsotni: Credo izpildītā Ziņģe par bailēm superpopulārajā Mikrofona dziesmu aptaujā ierindojās trešajā vietā. 1980. gada decembrī sastāvu papildināja Armands Alksnis, kura ietekmē grupas skanējums sāka vairāk svērties rokmūzikas virzienā. 1981. gadā Credo atkal guva panākumus Mikrofona aptaujā: Raimonda Paula dziesmas Meitene ar kallu ziediem un Rozīt manu, nātru dārzā ierindojās attiecīgi trešajā un ceturtajā vietā. Panākumu sēriju turpināja otrā vieta 1982. gadā ar dziesmu Kad nekas nav palicis Tevī un divus gadus vēlāk arī joprojām populārās Disnejlendas ceturtā vieta. Ja par 80. gadiem, noteikti jāpiemin arī 1985. gadā tapušais Raimonda Paula un Gunāra Kroļļa dziesmu cikls Melnais kliedziens, kas veltīts Hirosimas un Nagasaki atombombardēšanas upuru piemiņai. 80. gadu pirmajā pusē grupa uzstājās arī dažādos reprezentācijas pasākumos sociālistiski brālīgajās VDR, Polijā, Vjetnamā, Kongo un citur, tika saņemta Latvijas ĻKJS prēmija (1986), kā arī ņemta dalība Maestro 50. dzimšanas dienas svinībās.

Taču 80. gadu otrajā pusē sākās krīze. Pamainījās sastāvs, Skujiņš grupā pievērsās administratīvajam darbam (basu sāka spēlēt Eduards Glotovs), un par līderi kļuva Alksnis, kura kursu smagā roka virzienā latvju publika nepieņēma. Pēc Armanda (un arī Glotova) aiziešanas grupai pievienojās basists, dziedātājs un arī dziesmu sacerētājs Edgars Silacērps, kura hits Vecais draugs 1992. gadā uz brīdi reanimēja ansambļa kādreizējo slavu, taču tikai uz brīdi. Credo nīkuļoja līdz 1997. gadam, kad mikrofonieši laida klajā grupas darbības sākotnējā perioda labāko dziesmu izlasi, savācās praktiski labākais sastāvs, kas sniedza desmit koncertu dažādās pilsētās, par kulmināciju izvēloties festivālu Liepājas dzintars.

Pagājušā gadsimta beigās sākās plēšanās par to, kas īsti ir Credo. Parādījās pat tāds mistisks veidojums kā Armanda Alkšņa K.R.E.D.O un vēl dažādi atvasinājumi, līdz beidzot 2000. gadā Gunta Veita četrinieks ar Valda Skujiņa svētību patentēja Credo vārda izmantošanu koncertos un albumos. Pašlaik Credo ir Guntis Veits (balss, ģitāra), Aivars Vīksna (bass), Guntars Endzelis (ģitāra) un Gundars Lintiņš (bungas). No jaunāko laiku perioda atmiņā paliekošākā dziesma ir Tur aiz mākoņiem ir saule. «Kādam Credo ir vienkāršs vārds, kādam - pazīstamas latviešu grupas nosaukums, bet ir arī tādi, kam Credo ir visa viņu dzīve,» tā Guntis. To viņš laikam par sevi.