Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Roks = Virga, Virga = roks. Latvju rokmūzikas bohēmists Virga atzīmēs jubileju

55 GADI. Pat grūti saprast, kāpēc, bet katrs Ainara Virgas koncerts liekas kā kaut kas īpašs un neatkārtojams. Nu, tad atzīmēsim to tā arī šoreiz! © Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Lai piedod pārējie latvju rokmūzikas dižgari, bet grūti iedomāties patiesāku Latvijas rokmūzikas tēlu par Ainaru Virgu. Īsts, patiess, bohēmisks un savā dzīvesveidā varbūt pat biedējošs. Viņš nupat nosvinējis savu 55 gadu dzimšanas dienu, ko vēlas atzīmēt ar kārtīgu jubilejas koncertu.

Savu īsto dzimšanas dienu liepājnieks Ainars Virga gan atzīmēja gandrīz nupat - 6. aprīlī, kad svinēja 55 gadu jubileju. Ko nu viņš darīja šajā dienā, lai paliek Ainara un viņa draugu ziņā, taču muzikālās svinības vēl tikai priekšā. Par godu savai dzimšanas dienai mūziķis šo ceturtdien, 18. aprīlī, nolēmis sarīkot vērienīgu jubilejas koncertu Liepājas koncertzālē Lielais dzintars. Lai gan - cik nu nolēmis, Ainaru vajag tikai nedaudz uz kaut ko parosināt, tad jau arī tā lemšana notiek... «Jā, 55 gadi jau nav it kā nekas īpaši apaļš, nemaz arī nebiju domājis to atzīmēt, taču kādā dienā man piezvanīja [producents] Sandis Mohovikovs un teica - es tev esmu sarunājis Lielo dzintaru, kur tev nosvinēt! Kā?! Kur?! Lielo dzintaru?! Nopietni?! Labi, tad jau jāsvin!» stāsta Ainars. «Es tiešām nemaz nebiju to taisījies darīt, bet tad sāku domāt - johaidī, tas taču baigi nopietni! 55 gadi un tā. Bet ko tad vairs, ja jau pateikts, tad jādara ir! Jāatzīst, ka tas mani baigi arī motivēja savākties, radīt jaunas dziesmas Līviem un pat uztaisīt jaunu albumu. Beidzot jaunu albumu ar jaunām dziesmām. Šobrīd tas jau ir ierakstīts - manas dziesmas, ar maniem tekstiem. Cik dziesmu tur kopskaitā ir? Es nezinu,» tie, kas kaut mazliet pazīst Ainaru Virgu, zinās, ka šāda veida nezināšana nav nekas īpatnējs, un te nav runa par alkoholu - līva izteiksmes veids ir tieši šāds, īss un lakonisks. «Šīs dziesmas [no Līvu jaunā albuma] skanēs koncerta pirmajā daļā, tas būs kārtīgi bliežamais. Un tad es kaut ko... nu, kaut ko pamuzicēšu! Iesākumā kaut ko akustiski, bet pēc tam pāriesim uz hitiem. Būs arī labi zināmas dziesmas no Līvu repertuāra visās iespējamajās aranžijās un salikumos, turklāt skatītāji tiks aicināti gan dungot, gan dziedāt līdzi. Bet tās nebūs nekādas baigās svinības, tas būs vienkārši mūsu koncis! Vēlaties - nāciet, nevēlaties - nenāciet!» ierasti vienkāršs savā runā ir Ainars.

Mazliet no ierakstu kompānijas Mikrofona ieraksti izplatītās vēstures faktu vācelītes, pie kuras gan jau savu roku pielicis Ainara līdzgaitnieks un smilšukastes biedrs Guntars Račs: «Mācoties Liepājas mūzikas skolā, Ainars Virga apguva vijoļspēli, bet savas muzikālās karjeras laikā kopš 1980. gada ir muzicējis grupās Vabolītes, Corpus, Neptūns, Liepājas brāļi, Līvi, Riga, Liepājas brāļi un Virga Hard Orchestra. Jāpiebilst arī, ka mūziķa kontā ir ļoti daudz populāru hitu - Dzimtā valoda, Eglīte, Meitene zeltene, Es karājos tavā bizē, Dzelzsgriezējs, Liedagā, Kādā brīnišķā dienā, Dieva dēls, Tikai tā, Deviņvīru spēks un citi. Atgādināsim arī, ka 2014. gada aprīlī Ainars Virga laida klajā pirmo solo albumu Dziesmas par dzīvi un mīlestību, kas tika atzīts par 2014. gada labāko metāla un roka albumu.» Starp citu, tieši tā Ainars atzīmēja savu 50 gadu jubileju - jācer, ka jaunais Līvu albums, tāds taustāms, silts, kūpošs un uzreiz no konveijera, pagūs arī uz viņa 55. dzimšanas dienu. Ak, jā, tad vēl atliek tikai atbildēt uz ierasto jautājumu, kas tad šobrīd ir Līvi: labi skarbi elegantais Jānis Buķelis jeb Buks pie mikrofona, jaunais ģitārists Henrijs Mucenieks un viņa tēvs - ilggadējais līvs - Guntars Mucenieks pie taustiņiem, bundzinieks Ilvars Manfelds (šis ir pārsteigums - lielākoties pazīstams pēc darbošanās ansamblī Dakota), kā arī saksofonists Aleksejs Balinskis. Un, protams, pats roka iemiesojums Ainars Virga.