Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: "Within Temptation" "Resist"

© Publicitātes foto

Kādu laiciņu no nīderlandiešu simfometāla brigādes "Within Temptation" jaunumu nebija – ja precīzāk jau gandrīz piecus gadus, kopš iepriekšējā studijas albuma "Hydra" klajā nākšanas. Jau šis ripulis iezīmēja Šāronas del Adelas un viņas vīra Roberta Vesterholta stūrētās brigādes došanos vieglāka skanējuma virzienā, un "Resist" tikai apliecina uzņemto kursu.

Grupas kontā šis ir jau septītais studijas albums, taču tā radīšana šoreiz bija īpaši grūta. Pēc nogurdinošās “Hydra” koncerttūres Šārona esot jutusies pilnībā iztukšota, iestājusies radošā krīze, sākušās arī personiska rakstura problēmas, tāpēc dziedātāja spējusi rakstīt kaut ko tikai sev, bet tas absolūti nav bijis rokgrupai piemērots. Šo “kaut ko sev” Šārona pērn izdeva kā soloalbumu ar nosaukumu “My Indigo”, kas ieturēts indīpopa toņos.

Beigu galā del Adela ķērās klāt arī “WT” repertuāra darināšanai, lai gan, kā tagad atzīst pati, viņai nav bijis skaidrs pat aptuvenais virziens, kam pieķerties. Kopumā albumā iekļautas desmit kompozīcijas, kuru ierakstā piepalīdzējuši arī vairāki metālmūzikā slaveni vīri. Piemēram, “The Reckoning” iedziedāta kopā ar grupas “Papa Roach” vokālistu Džeikobiju Šediksu, “Raise Your Banner” - ar zviedru blices “In Flames” vokālistu Andersu Frīdenu, bet “Firelight” - ar beļģu alternatīvā roka dziedātāju/ģitāristu Jesperu Steverlinku. Par koncertiem Eiropā - pagaidām zināms vien tas, ka grupa uzstāsies festivālā “Wacken Open Air”.

PAR. Smagi un tumši metālmūzikas rifi sintēzē ar simfoniskā orķestra skanējumu - skan iespaidīgi un efektīgi, kārtējais monumentālais un ļoti spēcīgais “Within Temptation” darbs. Pati efektīgākā dziesma, protams, ir “The Reckoning”, kurā lieli nopelni ir Šediksam, taču albumā ir virkne gabalu, kuri ir atsevišķas atzīmēšanas vērti, piemēram, “Endless War”, “Raise Your Banner”, augstākās raudzes simfoniskā metāla paraugstunda “Supernova” u.c. Dīvainā kārtā primāri uzmanību piesaista ar veiksmīgu melodiju apveltītā, elegantā “Mad World”, vienīgi jāšaubās, vai to vispār var saukt par metālmūzikas dziesmu… Apburošā Šārona ir līmenī, pārējie - arī.

PRET. Diemžēl šī “Within Temptation” pankūka sanākusi pašķība un pat drusciņ piedegusi, ko apliecina arī komerciālie rādītāji (Amerikā 129. vieta…). Nav runa par to, ka skanējums kļuvis vieglāks - tāds tas bija arī albumā “Hydra” -, taču, klausoties šo albumu, šķiet, ka Šārona tā arī nav tikusi skaidrībā ar to, ko īsti vēlas pateikt. Skan kā “Hydra” otrreizējais atlējums, turklāt ar dažiem šaubīgiem gabaliem, piemēram, “Firelight”. Ņemot vērā Šāronas soloaktivitātes, rodas pamatotas bažas, vai tikai šis nebūs pēdējais “WT” studijas darbs…