Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse. Skaistu pārdzīvojumu laiks

ĢIMENES SIRDS DZIESMAS. «Koncertdzīvē kopā ar mammu mēs rosāmies ļoti aktīvi, bet šis būs mūsu pirmais koncerts šogad. Jauka un ļoti sirsnīga programma, kurā ir gan drusciņ humors, gan drusciņ kas smeldzīgāks. Tās ir mūsu ģimenes mīļākās sirds dziesmas, un pārsvarā tas ir latviešu repertuārs,» saka dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse. Šogad Sieviešu dienu viņa svinēs uz skatuves kopā ar mammu, dziedātāju Iru Krauju-Dūdumu © Foto no Rūtas DŪDUMAS-ĶIRSES personīgā arhīva

«Ziema un gada sākums paskrēja ļoti ātri. Sirdī pavasaris man ir jau sen, ļoti gaidu, kad tas parādīsies arī dabā,» saka grupas Framest dziedātāja un dažādu TV šovu dalībniece Rūta Dūduma-Ķirse (27).

Piektdien, 8. martā, pulksten 18 viņa būs uz Zosēnu kultūras nama skatuves, kur dziedās kopā ar mammu dziedātāju Iru Krauju-Dūdumu. Akustiskajā koncertā Mūsu sirds dziesmas pie klavierēm būs komponists, producents, dziedātājs, grupas Framest mākslinieciskais vadītājs un Rūtas vīrs Jānis Ķirsis.

«Koncertdzīvē kopā ar mammu mēs rosāmies ļoti aktīvi, bet šis būs mūsu pirmais koncerts šogad. Jauka un ļoti sirsnīga programma, kurā ir gan drusciņ humors, gan drusciņ kas smeldzīgāks. Tās ir mūsu ģimenes mīļākās sirds dziesmas, un pārsvarā tas ir latviešu repertuārs - ar mammas un Jāņa oriģinālkompozīcijām,» stāsta Rūta Dūduma-Ķirse, atklājot, ka koncerta apmeklētājus gaida arī kāds pārsteigums - dziesmas pirmatskaņojums, ko viņa gatavo kopā ar mammu.

Rūta stāsta, ka viņas ģimenē Sieviešu dienā nav īpašu tradīciju, bet - bez ziediem neiztikt. Un, protams, ir ļoti skaisti, ja šo dienu ģimenei izdodas pavadīt uz skatuves, kā tas būs arī šajā reizē.

Savukārt svētdien, 10. martā, pulksten 11 un 13 Rūta Dūduma-Ķirse dziedās Spīķeru koncertzālē, kur gaidāms 2018./2019. gada koncertu cikla Patiešām maziņiem noslēdzošais koncerts Skaitāmpanti. Jautrās, rotaļīgās un pasauli vērojošās skaņās pavasari tur kopā ar Rūtu ieskandinās arī Jānis Ķirsis (taustiņi, vokāls), Mikus Abaroniņš (balss), Krišjānis Bremšs (sitaminstrumenti), Jānis Rubiks (kontrabass) un vokālā grupa Nando. «Es jau smejos, ka vārdi man nebija jāmācās, tikai melodija - tik pazīstami man ir šie skaitāmpanti,» piebilst Rūta Dūduma-Ķirse, kura jau šogad kļūs par māmiņu pati savam «patiešām maziņam». Taujāta, kad gaidāms viņas un Jāņa pirmdzimtais, dziedātāja izvairīgi nosaka, ka «nedaudz vēlāk - lai pavasaris mazliet ieskrienas».

Nedaudz vēlāk, iespējams, jau šogad, plānots izdot arī dziedātājas solo albumu. 14. februārī, kad visā pasaulē svinēja mīlestības dienu, mūziķu pāris laida klajā skaņdarbu, kuru savulaik veltīja viens otram - dziesmu Viena sirds. «Rūtu bildināju mīlestības galvaspilsētā Parīzē, kad kopā turp devāmies ceļojumā. Kāzas svinējām 2. februārī ģimenes un draugu lokā. Šajā pavasarī kļūsim par vecākiem savam pirmdzimtajam. Skaistu pārdzīvojumu laiks, kas atspoguļojas arī muzikālajā daiļradē,» par šo dziesmu saka tās mūzikas autors Jānis Ķirsis. Savu pirmatskaņojumu šī dziesma piedzīvoja Rūtas un Jāņa kāzu dienā, kad jaunlaulātie dejoja savu pirmo deju.

«Plānojot kāzas un īpaši domājot par pirmo deju, gribējām, lai pavadījums ir kaut kas īpašs un raksturīgs tieši mums, tādēļ nonācām līdz idejai par to, ka dziesmu radīsim paši. Mēs šo dziesmu dāvinām arī saviem klausītājiem - citiem pāriem, kuri, iespējams, meklē savu kāzu dejas pavadījumu. Mēs no sirds priecātos, ja šī dziesma skanētu vēl kādās kāzās,» piebilst jaunā sieva, šīs dziesmas vārdu autore.

Nedaudz vēlāk tiek plānoti arī vokālās grupas Framest koncerti - gan vasaras sākumā, gan uz gada beigām. Bet par tiem informācija vēl sekos. Tiesa gan, šie koncerti tiek plānoti teorētiski, jo - kad jaunā māmiņa atgriezīsies uz skatuves, iepriekš nevar saplānot. «Uz šo jautājumu neviens vēl nevar atbildēt,» piebilst Rūta Dūduma-Ķirse. Bet vienu viņa zina pavisam noteikti - lai, lienot ārā no ziemas migas, būtu spēks sagaidīt pavasari un aktīvi rosīties, ir maksimāli daudz jāiet svaigā gaisā!