Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

NRA VĒRTĒ: "Supernovā" uzvar vienkāršība

© Publicitātes foto: Lauris VĪKSNE

Ar dueta Carousel uzvaru naktī uz svētdienu Rīgas Kinostudijā noslēdzās LTV autoru un izpildītāju konkurss Supernova, kas nozīmē, ka Latviju šogad Eirovīzijā pārstāvēs dzīvesbiedru Sabīnes Žugas un Mārča Vasiļevska radošais tandēms.

Šogad Supernova savā ceļā uz priekšu virzījās straujos tempos - atlases kārtas, divi pusfināli, fināls, un uzvarētājam ceļazīme uz šoreiz Telavivā maijā notiekošo 64. starptautisko Eirovīzijas dziesmu konkursu rokā. Taču tas nenozīmē, ka Carousel panākums nāca viegli, jo konkurenti bija noskaņojušies uz kārtīgu cīņu.

Šoreiz nevienam it kā nevarētu būt iemesls sūdzēties, ka viņš būtu apdalīts (Markum Rivam no tā droši vien vieglāk nepaliek…): žūrija pirmajā vietā lika Carousel, otrajā - grupu Laime pilnīga, bet trešajā - Double Faced Eels, savukārt skatītāji nobalsoja par Marku Rivu (viņš žūrijas vērtējumā bija piektais), taču Carousel balsojumā bija otrie, līdz ar to viņu uzvaru var dēvēt par viennozīmīgu un neapstrīdamu. Kā zināms, kopvērtējumu veido žūrijas vērtējums un skatītāju balsojums proporcijās 50:50.

Carousel uzvara nebija milzīgs pārsteigums, jo viņu vienkāršā dziesmiņa ar kaut ko iekrita ausīs jau ar pašu pirmo reizi, klausoties to atlases kārtā. Vai ar to pietiks labu rezultātu sasniegšanai Eirovīzijā - diez vai, taču var gadīties, ka «vienkāršības čempioni» (Artis Dvarionas) par tādiem izrādās arī Telavivā - gadījumā, ja šogad nospiedoši lielākais vairākums valstu uz finālu nosūta samantas tīnas. Starp citu, interesantu viedokli izteica žūrijas komisijas priekšsēdētājs DJ Rudd (Rūdolfs Budze) - Latvijai taču tāpat nav tik daudz naudas, lai ar priekšnesumu starptautiskajā konkursā pārspētu lielās valstis, līdz ar to varbūt šis nemaz nav slikts risinājums… Žūrijai lielu problēmu vienoties par uzvarētāju neesot bijis, un tajā liels nopelns bijis Universal Music Group vadītājam Baltijas valstīs Petri Mannonenam, kurš finālā bija žūrijā un «deva svaigu skatījumu uz to, kuru mākslinieku varētu labāk virzīt starptautiskajā apritē». Kopumā speciālisti novērtējuši «Carousel autentisko, dabisko sniegumu un eksporta potenciālu». «Man tiešām patīk šī dziesma - vienkārša, šarmanta, patīkama. Jo vairāk to klausos, jo vairāk tā man patīk,» teica P. Mannonens.

Par to «eksporta potenciālu» gan rodas pamatīgas šaubas, taču, cerams, ka ietekmīgā ierakstu koncerna spices vīram labāk zināms… Markus Riva arī šoreiz sniedza Rietumu standartiem atbilstošu šovu un bija pacenties no sirds, taču atkal nekā - viņš Supernovā piedalījies visas piecas tās norises reizes, un otrais paliek, šķiet, jau trešoreiz - tīri vai žēl kļūst. Nu nekas, brāļi Olseni uzvarēja Eirovīzijā attiecīgi 46 un 50 gadu vecumā… Lielāks aplauziens gan varētu būt Samantai Tīnai, kura palika sestā gan klausītāju, gan žūrijas vērtējumā. Starp citu, viņu uzvarētājas lomā bija cēluši gan bukmeikeri, gan Eirovīzijas eksperts Toms Grēviņš. Samantas Cutting The Wire pilnīgi noteikti bija Eirovīzijai atbilstošākā - kārtīgs girl power (meiteņu spēks) ar uzreiz atmiņā paliekošu melodiju un simpātiskām bekvokālistēm, taču Samanta nebūtu Samanta, ja kaut ko nesačakarētu - pirmām kārtām jau ar savu visai augstprātīgo attieksmi. Turklāt pirms viņas uz skatuves bija kāpusi rokgrupa Laime pilnīga, kas «iznāca un vienkārši nodziedāja, varbūt pat pārāk vienkārši» (Artis Dvarionas), toties ar harismu un vokālo spēku. Cerīgi bija Double Faced Eels, kas bija gatavi nosvilināt Kinostudiju kā tādi ramšteini, taču viņu lielākā problēma Eiropā būtu tāda, ka dziesma Fire tā pa īstam iesākas tikai tad, kad klausītājiem jau apnicis no tās kaut ko gaidīt. Šovā bija tik daudz efektu, ka tie ņirbēja gar acīm, iespējams, traucējot uztvert visu uz skatuves notiekošo.

Ja par duetu Carousel - to veido dziedātāja Sabīne Žuga (kādreiz bija manāma trio Lady’s Sweet sastāvā) un grupas Laime pilnīga ģitārists Mārcis Vasiļevskis. Abi kopā sāka darboties 2015. gadā, manīti dažādos koncertos gan vasaras dārzos, gan citās uzstāšanās vietās. «Kopā izpildot un iedvesmojoties no sev iemīļotu autoru mūzikas, šobrīd Carousel ir sākuši realizēt savu sapni, radot oriģinālmūziku un strādājot pie topošā albuma. Mūziķiem ir tuva džeza, blūza, indī stilistika un muzikālā daudzveidība, bet viņu izpildījuma kvalitāte ir devusi iespēju uzstāties gan Latvijā, gan ārpus tās. Dziesma That Night stāsta par spilgtas iztēles lidojumu. Tās impulss ir doma, kas nedod mieru un ielaužas galvā, radot neierobežotu, nekontrolējamu un emocionālu ceļojumu laikā un telpā,» tāds ir īsais stāsts par konkursa uzvarētājiem. Jāpiebilst, ka Mārcim tieši sestdien apritēja 32 gadi - laba dāvana dzimšanas dienā! Pēc uzvarētāju paziņošanas abi iesākumā neko daudz vairāk kā «nereāli» un «liels darbs priekšā» pateikt nespēja, bet neko vairāk jau arī nevajadzēja - viss pareizi. Bet varbūt vienkārši sabijās, ka Ketija viņiem piesiesies ar glupo atmiņu kladi, kuras šoreiz gan nebija…

Ja mazliet par statistiku - Supernovas piektajai sezonai kopumā tika pieteiktas 83 dziesmas (nolikumam atbilda 64), bet kopumā šajā piecās sezonās iesniegtas 482 (!) dziesmas. Eirovīzijas dziesmu konkurss, kā to vairākkārt uzsvērusi šī gada žūrijas locekle Linda Leen, mūziķiem ir laba platforma starptautiskā tirgus iekarošanai, jo, piemēram, pērn šo pasaulē lielāko tiešraides televīzijas šovu vēroja 186 miljoni skatītāju Eiropā un visā pasaulē. Šā gada Eirovīzijā piedalīsies 42 valstis. Vieta finālā ir jau rezervēta tā sauktajam lielajam piecniekam, proti, Francijai, Vācijai, Itālijai, Spānijai un Lielbritānijai, kā arī 2018. gada uzvarētājai Izraēlai, bet pārējās 36 sacentīsies divos pusfinālos, kas notiks šā gada 14. maijā un 16. maijā. Latvija startēs otrajā pusfinālā, un cerams, ka mēs Sabīni, Mārci & Co redzēsim arī finālā, kas notiks 18. maijā Telavivā.

***

Supernova 2019 rezultāti

1. Carousel That Night

2. Markus Riva You Make Me So Crazy

3. Laime pilnīga Awe

4. Double Faced Eels Fire

5. Dziļi Violets feat. Kozmens Tautas dziesma

6. Edgars Kreilis Cherry Absinthe

7. Samanta Tīna Cutting The Wire

8. Aivo Oskis Somebody’s Got My Lover