Latvju panki piektdien atzīmēs Sida Višesa dienu

© Publicitātes foto

Šo piektdien, 1. februārī, klubā “Depo” notiks ikgadējais panku koncerts, kas veltīts leģendārajam grupas “Sex Pistols” dauzoņam Sidam Višesam – “Sid Vicious Day”.

Šāds koncerts februāra sākumā pirmoreiz notika jau tālajā 2001. gadā, un toreiz, kā vēsta šā gadsimta sākumā tapušie plakāti, tajā piedalījās divi no “Sid Vicious Day” tagadējiem dalībniekiem - pankroka grupa “PND” un Dambis (šoreiz kopā ar savu grupu “Inokentijs Mārpls”). Starp citu, “PND” amatu apvienošanas kārtībā šajā vakarā svinēs 21. dzimšanas dienu. Vēl uz skatuves Sida dienā kāps “hardcore sludge” pārstāvji “Woodoom”, hārdkora grupa “Have No Heroes”, igauņi panki ar sulīgo nosaukumu “MordaBoi”, varbūt vēl kāds. Par mūziku deju zālē un augšstāvā rūpēsies DJ, protams, būs alus un dejas līdz rītam. Vai līdz kritienam…

Ja par Sidu Višesu, tad viņš bija ļoti odioza personība - kā mūziķis nekam nederīgs, arī piemēru citās dzīves jomās no viņa ņemt nekādā gadījumā nevajadzētu (par to vēsta arī filma “Sids un Nensija”), tomēr, neskatoties uz to, jau vairākām paaudzēm nepieradinātais, trakulīgais un nekādos rāmjos neieliekamais Sids ir kā pankroka simbols. Viņš mira 1979. gada 2. februārī, 21 gada vecumā, no heroīna pārdozēšanas. Šis datums vai vismaz februāra sākums tad arī parasti kalpo par iemeslu “Sid Vicious Day” svinībām. Atminas pašmāju ortodoksālā pankroka veterāni no “PND”: “Ja mani atmiņa galīgi nav pievīlusi, ideja par Sida dienas - liela panku konča organizēšanu, radās ap 1999. gadu. Toreiz Vecrīgā dzerot alu ar “PND” biedriem tika apspriesta ideja par došanos uz Viļņu, kur 2. februārī - Sida miršanas dienā, notiekot liels panku koncis. Tā kā, jāatzīst, ideja nav oriģināla. Uz konci Viļņā mēs tā arī neaizbraucām, bet šī ideja realizējās citā formā - pēc pāris gadiem Sida diena tika organizētā Rīgā. Pirmās Sida dienas izcēlās ar divām lietām: tās notika [Latvijas Mūzikas akadēmijas] Studentu klubā un koncī spēlēja ne tikai panku grupas, bet diezgan plašs, teiksim, pagrīdes grupu spektrs: labi zināmā “Rūsa”, “Cyberpunk”, plaši pārstāvēts “ska” un “hardcore”, kā arī daudzas grupas, kas vairs nespēlē. Patiesībā tikai pirmie divi konči notika ārpus nu jau ierastās norises vietas - kopš 2003. gada visi Sida dienas konči ir notikuši klubā “Depo”.”

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais