Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Britu grupai "The Tiger Lillies" Rīgā būs papildkoncerts

© Daniela Matejschek

VEF Kultūras pilij piemīt kāds maģiskums – šķiet, te visi koncerti tiek pilnībā izpārdoti. Pat ārzemnieku.

Lai gan jokainajai britu dark cabaret grupai The Tiger Lillies arī pie mums ir teju kulta statuss, bija liels pārsteigums pagājušajā nedēļā saņemt vēsti, ka VEF Kultūras pilī izsludināts tās papildkoncerts - līdzās iepriekš jau anonsētajam 23. janvārim nu pievienojies arī 24. janvāris. Klausītāju interese ir iespaidīga.

Provokatīvie briti vismaz pāris reizes pie mums jau viesojušies - šķiet, iespaidīgākā uzstāšanās bija Positivus Festival ‘2019 ietvaros, kad grupa kāpa uz skatuves starp Pītu Dohertiju un Prāta vētru. Šogad The Tiger Lillies svin savas pastāvēšanas 30 gadu jubileju, grupa ar koncertiem ir apceļojusi visu pasauli, taču tās pirmsākumi nemaz tik rožaini nebija - pirmais ārzemju koncerts norisinājies Prāgā, kur grupa uzstājusies prostitūtu un čigānu klausītājiem pavisam vienkāršos bāros vai pat reizēm uz ielas. Apceļojot Čehiju, grupas dalībnieki naktis pārlaida viesos, guļot uz grīdas, taču vienlaikus šajā periodā arī radīja mūziku, kas nesa tiem atpazīstamību. Dzimšanas dienas svinībām par godu šie skatuves anarhisti laikam bija nolēmuši atgriezties pie saknēm vismaz no ģeogrāfiskā viedokļa, jo grupas jaunākais albums The Devil’s Fairground tika ierakstīts pērn 26. un 27. oktobrī dzīvās uzstāšanās laikā Čehijas galvaspilsētā Prāgā, Arha teātrī, kopā ar laikmetīgo Berga orķestri. «Nostalģija, ironija, skarbs humors un nebeidzams skaistums,» tā par jauno albumu izsakās paši tā radītāji. Šajā albumā iekļauto skaņu materiālu nolemts atskaņot arī Rīgas koncertā.

The Tiger Lillies diskogrāfija velk uz Ginesa rekordu grāmatu - oficiāli tiek minēts, ka grupa izdevusi jau vairāk nekā 40 albumu. Neatkarīgās apskatnieks saskaitīja 33 studijas CD, trīs audiokasetes, divas izlases, divus soundtrekus, piecus koncertniekus un četrus DVD, bet tam visam vēl klāt nāk albumi dažādu sadarbības projektu ietvaros. Nav slikti - 30 gadu laikā, vai ne?! Kas attiecas uz šīs trijotnes sastāvu, tad no pašiem grupas darbības pirmsākumiem ierindā ir tikai vokālists Martēns Žakē, kurš pie viena spēlē arī ģitāru, ukuleli, taustiņus, akordeonu un virkni citu instrumentu. «Dramatisks saviļņojums, klaunu ietērps un ironija raksturo The Tiger Lillies daiļradi. Grupa tajā savieno šķietami nesavienojamas lietas - ironiju, kabarē, ekstraordināru muzikalitāti un tumšas skumjas, bet dažkārt - izsmalcinātību un tīru skaistumu. Šīs īpašības padara grupas uzstāšanos atšķirīgu, tā ir daudzslāņaina un vienaldzīgos neatstāj,» tā tiek pieteikts koncerts. Jāpiebilst, ka arī lietuvieši bijuši tikpat ieinteresēti The Tiger Lillies apciemojumā - pēc diviem koncertiem Rīgā britiem plānoti pasākumi Viļņā un Kauņā.