Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Šo sestdien notiks Seno baltu karavīru turnīrs

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 19. janvārī, klubā “Melnā Piektdiena” norisināsies pirmais festivāla “Zobens un Lemess” ieskandināšanas pasākums ar Seno baltu karavīru turnīru un smagās mūzikas grupu “Green Novice” un “Symbolic” koncertu.  

Šī pasākuma laikā tiks noskaidrots, kurš no seno baltu karavīru bruņojumā tērptajiem dalībniekiem ir labākais cīnītājs. Plānotas tādas aktivitātes kā seno galda spēļu turnīrs, tā saucamais “soft” zobencīņas turnīrs skatītājiem, skatītāju veiklības un spēka sacīkstes un seno baltu karavīru turnīrs. Pasākumu rīko un par tā autentiskumu atbild “Exercitus Rigensis” - tā ir vēstures entuziastu grupa, kuri mūsdienās iedzīvina viduslaiku garu un paražas. Šis būs jau ceturtais gads, kad tiek rīkots šāds Seno baltu karavīru turnīrs, un tā nebūt nav vienīgā “Exercitus Rigensis” aktivitāte. Organizācijas dalībnieki piekopj viduslaiku tradīcijas arī daudz ikdienišķākās lietās, piemēram, dodoties viduslaiku stila pārgājienos un ceļojumos uz tālākām valstīm. Neizpaliek arī regulāri zobencīņu treniņi, kā arī citas aktivitātes.

Kas attiecas uz pasākuma muzikālo sadaļu, tad tā solās būt “smagi tautiska”. Grupas “Symbolic” pirmsākumi meklējami jau 2000. gadā, taču nepārtrauktās sastāva maiņas ilgi neļāva runāt par šo apvienību kā reāli pastāvošu vienību, nebija pat skaidra tās stilistika. It kā jau kopš 2003. gada grupa spēlē pasmagu folkroku, cienot seno latviešu kultūru un mitoloģiju un centrējoties ap šīm tēmām, taču tās debijas albums “Mūžam saule debesīs” nāca klajā tikai 2017. gada beigās. “Symbolic” visai aktīvi koncertē, bet redzamākais tās pārstāvis ir vīrišķīgās balss īpašnieks Uldis Kākulis.

Savukārt “Green Novice” ir latgaliešu folkroka/folkmetāla grupa, kura radusies 2005. gadā Preiļos. Paši mūziķi saka, ka viņu mūziku nevar īsti pieskaitīt ne pie popa, ne pie metāla, kā mūziķi stāstījusi kādā intervijā - “pa dienu ir bērnu mūzika, pēc tam folklora, popmūzika un roks, bet pēc pusnakts - alternatīvie.” Grupas debijas albums izdots 2014. gadā, tas saucas “Padebeši”. Albuma dziesmas ir latgaliešu valodā, un tās ir par aizvēsturi un mītiem. “Grupas dalībnieki augsti vērtē latgaliešu valodu un nebaidās to popularizēt ar savu mūziku. Mūziķiem viena no lielākajām vērtībām ir Latgales emocionāli kulturālais pamats, uz tā arī tiek balstīta mūzikas radīšana,” tā tiek pieteikti “Green Novice”.