Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Amorālā psihōze "Piena ceļš"

© Publicitātes foto

Grupa “Amorālā psihōze” pastāv jau no 80. gadu beigām, taču šis albums, kas izdots mūzikas izdevniecības “Jersika Records” paspārnē vinila plates formātā (protams, arī mūzikas straumēšanas servisos) ir tikai otrais tās pastāvēšanas vēsturē.

Šis projekts raksturojams kā labu draugu kopā sanākšana un muzicēšana mājas apstākļos, ļaujoties improvizācijai un eksperimentālai muzikālai jaunradei, līdz ar to “Amorālā psihōze” reti manāma koncertos, taču viens no šādiem vēsturiskiem notikumiem jau klauvē tepat pie durvīm - sestdien, 19. janvārī, grupa uzstāsies izklaides vietā “Aleponija”, kas atrodas Ernesta Birznieka-Upīša ielā. "Mūzika ārpus laika un telpas, kurā nenoliedzami var saklausīt drosmīgākās un radošākās 20. gadsimta rokmūzikas un džeza noskaņas," plati “Piena ceļš” pieteikuši izdevēji. Kopumā albumā ir… divas kompozīcijas, viena ir 18:24 minūtes, bet otra - 16:21 minūti gara. Ja nu kāds līdz šim neko nav dzirdējis par “underground” aprindās labi pazīstamo apvienību, tad atliek vien sausi uzskaitīt mūziķus, kas piedalījušies šajā ierakstā: Raimonds Lagimovs jeb Dambis, Ivo Stankevics jeb Skrips, Jānis Burmeisters, Didzis Erra, Sniedze Prauliņa, Kaspars Putriņš un Santa Miscenkova.

PAR. Ekselents albuma noformējums - vinila plate ar efektīgu ilustrāciju. Starp citu, tas tika atzīmēts arī Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons” nominantu paziņošanas pasākumā - šī plate tika atzīta par vienu no trim labākajām pagājušajā gadā dizaina ziņā.

PRET. Apskatniekam nekad nav bijis saprotams, kādi ir šīs apvienības muzicēšanas mērķi, un kāpēc to visu kāds vispār uzskata par klausāmu. Savu stilu “amorālieši” dēvē par psihedēlisko džezroku, taču precīzāko tā raksturojumu varētu dot valodnieki, kuru arsenālā ir termins “kakofonija”, proti, “haotisks skaņu sablīvējums, bezjēdzīgs troksnis”. Ja vajadzētu izvēlēties starp pneimatiskā āmura, kāpurķēžu traktora, nazīša skrāpēšanās pa stiklu vai “Amorālās psihōzes” radītajām skaņām, izvēle varētu krist uz pēdējo variantu, bet citādi gan ne…