Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Seira "Decrypting Parallels"

© Publicitātes foto

Šo sestdien, 19. janvārī, bārā “Nemiers” notiks konkursa “Nemiera blice 2019” pirmais raunds, kurā piedalīsies grupas “Mēnessputni”, “Ability” un nesen debijas albumu klajā laidusī “Seira”.

Ja par pēdējo, tad ““Seira” ir kaut kas starp “Guano Apes” un “Flyleaf”, tikai no Rīgas un pilnīgi citādāk,” daudzsološi skan alternatīvā metāla grupas pieteikums. To vienā teikumā varot raksturot kā “ritmiski smago skanējumu, kas apvienojumā ar melodisko vokālu ir atspoguļots astoņās dziesmās.” Grupa izveidota 2016. gadā, tās sastāvā ir Egija Ziediņa (vokāls), Agris Midegs (ģitāra), Pēteris Baumanis (bass) un Stasis Silovs (bungas). Nedaudz vairāk kā 29 minūšu garumā apkopotās dziesmas ir grupas dalībnieku pašu radītas, sākot no ģitāras akordiem līdz vārdiem. “Teksti un melodijas harmoniski veido vienotu, taču smeldzīgu noskaņu, kas atspoguļo cilvēku iekšējās pasaules pārdzīvojumus. Dziesmās ir dzirdams protests pret sarežģīto savstarpējo attiecību laikmetu. Metaforas mijas ar reālām dzīves situācijām, cenšoties mūzikā atšķetināt notikumus un sajūtas, kas skar mūs katru,” vēsta “Seira”. “Šis albums ir mūsu ceļa pats sākums. Vēl vairāk - tā ir mūsu pirmā lielā uzvara. Uzvara cīņā pašiem ar sevi, savu ikdienu, laika trūkumu un savu nedrošību. Uz “Decrypting Parallels” mēs raugāmies kā uz tādu kārtīgu pamatu, kuram tuvākajos gados ir jāapaug ar jaunām idejām, kas sevī turpina turēt klasiskas alternatīvā metāla vērtības.” Albums ierakstīts “KS Records - Unity Audio” studijā producenta Kārļa Šteimaņa aizgādā.

PAR. Lai gan pašiem mūziķiem šķiet, ka “Seira” skan “pilnīgi citādāk” nekā “Guano Apes”, par laimi, pateicoties Egijas Ziediņas vokālam, tik ļoti “citādāk” nemaz nav. Enerģiska, spēcīga un jaudīga mūzika. Patīkami, ka kāds spēlē kaut ko citu, nevis vecās skolas “hard & heavy”, metālkoru vai “nāvinieciņus” ar folkmetāla piegaršu. No albumā iekļautajām dziesmām saausīties liek “Neverland” ar tās noslēgumu un “Trader” ar trauksmaino ģitāras motīvu tās sākumā. Vēl - “Decrypting Parallels” un “Colorblind”, taču vispār šis albums klausāms kā vienots veselums.

PRET. Kā jau daudzām jaunajām grupām, vēlmes spēlēt netrūkst, bet ar prasmēm ir idejisko bagāžu vismaz pagaidām ir paknapāk. “Seira” lielākais mīnuss ir tas, ka šī programma gan ir visnotaļ klausāma, bet atrast tajā kaut ko izcelšanas vērtu ir teju vai neiespējami. Trijnieciņš varbūt ir ieliekams, taču ar krietnu avansa devu.