RECENZIJA: Mark Knopfler "Down The Road Wherever"

© Publicitātes foto

Ieskatoties leģendārās grupas “Dire Straits” ne mazāk leģendārā vokālista un ģitārista Marka Noflera biogrāfijā, viņa gadu skaits radīja neviltotu pārsteigumu – nākamgad šim vīram paliks jau 70!

Taču sēdēt rokas klēpī salikušam nav viņa dabā - lūk, klāt Noflera devītais soloalbums, kas seko pirms trīs gadiem klajā nākušajam “Tracker”. Ierakstā piedalījušies arī ģitārists Ričards Benets (ar Nofleru viņš spēlē jau teju ceturtdaļgadsimtu), basģitārists Glens Vorfs, taustiņnieki Gajs Flečers (Noflera komandā jau no “Dire Straits” laikiem) un Džims Kokss, bundzinieks Aiens Tomass un perkusionists Denijs Kamingss (kam tikai viņš nav piespēlējis…), kā arī vesela virkne studijas mūziķu. Kā jau visos Noflera albumos, arī šeit liela nozīme ir stāstiem - tie šoreiz ir par dienām kopā ar “Dire Straits” Deptfordā, par svešā pilsētā ieklīdušu futbola fanu, par putenī mājupceļu meklējošu muzikantu utt. Kopumā 14 skaņdarbi, 71 minūte. Paveroties topos, situācija it kā nav iepriecinoša - 15. vieta “Billboard” Top 200 un 17. vieta Apvienotajā Karalistē. Bet Nofleram šajā jomā jau sen nevienam nekas nav jāpierāda.

PAR. Jāatkārto burts burtā tas pats, kas tika vēstīts par “Tracker” - skaists un neuzkrītošs, it kā vienkāršs un nepretenciozs darbs. Klausoties šo albumu, nav sevi jānomoka ar domāšanu par augsto mākslu, var atpūsties no ikdienas steigas un lielveikalu radītā trokšņa. Galvenie trumpji ir Noflera teicamā ģitārspēle un mierīgais balss tonis, bet šoreiz īpašā goda vietā celta arī pūšamo instrumentu sekcija - trompetista Toma Volša un saksofonista Naidžela Hičkoka meistarības apliecinājumiem te dažkārt ir atvēlēts vairāk vietas nekā pašam Nofleram. Albuma testēšanai vislabāk der abas ievadošās dziesmas “Trapper Man” un “Back On The Dance Floor”, bet vēl ieteicamas ir “My Bacon Roll”, kura skan gluži kā “Dire Straits” laikos, un “Drover’s Road” ķeltu roka ritmos.

PRET. Ja Noflers ķeras klāt dzīvespriecīgākām melodijām, tad viņam tas absolūti nepiestāv (piemērs - “Heavy Up”), ja neķeras -, tad viss skan kā dzīves nogurdināta vīra muzikālie prātojumi. Un lielākoties jau neķeras, līdz ar to arī albums “neķeras”. It īpaši tādu pārmērīgi nopietnu “lounge” dziesmu kā “When You Leave” gadījumā.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.