Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Kaukulis prezentē albumu ar mūziku multfilmai

© F64 Photo Agency

Latvijas 1. Rokkafejnīcā pirmdien tika atzīmēta Rozes Stiebras jaunās animācijas filmas “Saule brauca debesīs” mūzikas albuma klajā nākšana. Tas ir pirmais latviešu pilnmetrāžas animācijas filmas skaņu celiņš, kas izdots albumā maziem un lieliem klausītājiem. Tā dziesmas radījis Juris Kaukulis kopā ar jaunfolka grupu “Jauno Jāņu Orķestris”.

Latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras multfilma „Saule brauca debesīs” veidota pēc latviešu folkloras motīviem. Ievērojama loma filmas stāstā ir mūzikai - dziesmām un instrumentālām kompozīcijām, ko radījis “dzelzs vilks” Juris Kaukulis, savukārt dziesmu vēstījums balstās Rozes Stiebras atlasītos un sakārtotos tautasdziesmu vārdos. „Kad pirms četriem gadiem kādu dienu man negaidīti piezvanīja Roze Stiebra, jautājot, vai esmu ar mieru rakstīt mūziku viņas jaunajai filmai, biju pamatīgi pārsteigts un neticami pagodināts. Izrādījās, viņu uzrunājusi mana un kolēģu iepriekšējā muzikālā darbošanās dainu apcirkņos,” atminas Juris. „Iepriekš bijām rakstījuši dainu iedvesmotu mūziku, tomēr skaņu celiņa radīšana animācijas filmai izvērtās par negaidītu izaicinājumu un pārsteigumu pilnu ceļojumu fantāzijas pilnajā animācijas pasaulē.”

Savukārt Roze Stiebra atminējās, ka šis stāsts sācies pirms četriem gadiem. Animatorei ļoti patīkot tautasdziesmas, taču “nepatīk, ja tās ierāmētas tādā kā tāšu rāmītī, tad tās it kā pazūd.” “Skatījos, kas tām varētu piedot spēku, un bija skaidrs, ka tāds vārdu savienojums kā “dzelzs vilks” uzmundrinās.” Filmas skaņu celiņu veido 17 dzīvespriecīgu, saulainu, rotaļīgu un arī mītiski kosmogonisku dziesmu kompozīcija, kurā apvienojas dainu tradīcija un mūsdienu mūzika. Ierakstā piedalījušies grupas „Jauno Jāņu Orķestra” mūziķi Juris Kaukulis, Ieva Strode, Artis Orubs un Valērijs Cīrulis, kā arī aktrise Zane Daudziņa un grupas „Tarkšķu mandolīnisti” dalībniece Marta Zakarīte. Skaņu inženieris - Kaspars Bārbals, mūzika ieskaņota studijā „Lauska”. Vienlaikus ar filmas mūzikas albumu klajā nācis „Saule brauca debesīs” DVD izdevums sērijā „Latvijas filma”, kurā bez pašas filmas (starp citu, to skatīties būs interesanti arī pieaugušajiem) atrodami arī papildus materiāli - dokumentālā filma par multfilmas radīšanas aizkulisēm, sarunas ar aktieriem Kasparu Znotiņu un Vili Daudziņu un filmas tituldziesmas video.

Filma „Saule brauca debesīs” tapusi pēc folkloras motīviem. Aptuvenā tās anotācija ir sekojoša. Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēku, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm un slinkumam. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko briesmu un piedzīvojumu pilns ceļojums, kas ikvienam māca būt ne vien drosmīgam un attapīgam, bet arī izpalīdzīgam. „Saule brauca debesīs” uz ekrāniem nonāca 2018. gada 16. novembrī. Filma tapusi „Studijā Lokomotīve” Nacionālā Kino centra programmas „Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros, tās producents ir Roberts Vinovskis. Starp citu, Juris Kaukulis solīja, ka vasarā diskā skanošo programmu varēs visā pilnībā dzirdēt arī koncertos.