RECENZIJA: Vineta Elksne ''Paguli vēl''

Kādreizējās dāmu trio „Lady’s Sweet”, Jāņa Stībeļa, Laimas Vaikules, Intara Busuļa (arī šobrīd) bekvokālistes Vinetas Elksnes debijas solodarbs tiek pieteikts kā „šūpuļdziesmu albums ģimenēm”, kuru klausoties dziedātāja „aicina baudīt nesteidzīgu vakaru kopā ar ģimeni, ieklausoties šūpuļdziesmu stāstos un ļaujoties īstam piedzīvojumam, kurš atklāj un ļauj ieraudzīt daudz brīnumainu mirkļu, ko sniedz kopā būšanas burvība.”

Šis albums ir ar Vinetas radītu mūziku un tādu teksta meistaru kā Jānis un Klāvs Elsbergi, Ojārs Vācietis, Inga Gaile, Anna Auziņa, Māris Cielēns, Ingmāra Balode un Evija Gulbe dzeju. Saprotams, ka Vinetai nav bijis problēmu nokomplektēt iespaidīgu mūziķu sastāvu albuma ierakstam - tajā piedalījušies Karīna Tropa, Jolanta Strikaite, Daumants Kalniņš, Kaspars Zemītis, Kaspars Grigalis, Roberts Rasa, Ieva Šablovska, pāris stīgu kvarteti un citi. Kopumā ducis skaņdarbu.

PAR. Par šo albumu labāk spriest bērniem vai vismaz viņu mammām, un šo vērtētāju spriedums ir sekojošs: Vineta labi dzied (viņai tiešām ir ļoti patīkama, sirsnīga un ”mammīga” balss), kā izdevušās šūpuļdziesmas esot jāvērtē ”Pilnas rokas” un ”Paguli vēl”, bet vēl dažas būšot derīgas audzinātājām bērnudārzos - tās varot likt no rītiem, kad miegaini bērni ierodas šajās iestādēs, kā arī dienas gaitā, pasludinot tās par tādu kā ievadošo melodiju kādām specifiskām aktivitātēm. Lūk, tā! Apskatnieks vēl varētu piebilst, ka albuma ierakstam pieiets ļoti nopietni, kas attiecas gan uz dažām kompozīcijām (it īpaši izceļas pārnopietnā ”Veļc peļeite mīdzeņi”, kas ieskaņota kopā ar Emīla Dārziņa jaukto kori), gan CD bukletu ar tekstiem, stāstiem un krāšņām fotogrāfijām. Vineta atradusi savdabīgu un citu vēl neiepropvētu nišu.

PRET. Tās nav šūpuļdziesmas to ierastajā izpratnē, tās drīzāk ir dziesmas ģimenēm, bet katrai taču ir citi muzikālie kopā būšanas rituāli, diez vai tiem derēs Vinetas piedāvātie. Kad bērni sāk dziedāt bērniem, kā tas ir dziesmās ”Miedziņam nāk miedziņš” un ”Miega dziesma”, tad vispār netop skaidrs, kam tas domāts. Taču pats galvenais: bērni (vismaz daži) pie šī albuma neguļ, pat negrasās to darīt, bet prasa ”kad tas beigsies” un ”vai vēl ilgi [līdz beigām]?”...

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu ”Randoms”.

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.