Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Māra "Therapy For An Empath"

© Publicitātes foto

Pašlaik Vācijā dzīvojošās latvju ekstremālā vokāla pārstāves Māras Lisenko projekta “Māra” debijas EP ar piecām dziesmām, kas ierakstītas pašu spēkiem Vācijā un arī Latvijā, bet albuma beigu apstrāde veikta Baltkrievijā.

Šī minialbuma atrādīšanai bija paredzēta neliela koncerttūre pa Eiropu, pa ceļam piestājot arī Latvijā, diemžēl to nācās atcelt Māras veselības problēmu dēļ. Pašlaik šajā grupā bez pašas Māras muzicē arī viņas vīrs Dmitrijs Lisenko (basģitāra), kā arī grupas “Trendkill Method” pārstāvji Deniss Meļņiks (ģitāra) un Alberts Mednis (bungas). Savu stilu grupas mūziķi definē kā ““modern melodic death groove” ar “thrash” un “blackened” elementiem”, bet vispār nepateicīgās definēšanas funkcijas labprātāk atstāj kritiķu pārziņā. Pagaidām repertuārs ir tikai angliski, taču “nākotnē BŪS dziesmas latviešu valodā, to mums daudzi jau prasa,” sola dziedātāja. Jāatgādina, ka “Māra” šovasar uzstājās Jēkabpilī notiekošajā festivālā “Metalshow.lv Open Air”.

PAR. Klausīties šajā albumā iekļautās dziesmas pēc kārtas ir ārkārtīgi sarežģīti, jo klausāmais agregāts regulāri “uzkaras” pie ievadošā gabala “Label Me Insane” - sen pašmāju metālmūzikā nav dzirdēts kaut kas tik labs, šī dziesma ar labi atmiņā paliekošo piedziedājumu ir iespaidīga arī uz Rietumu “female metal” fona. Ar resnu plus zīmi vērtējamas arī tādas dziesmas kā “Blameshifter”, “Sell Your Soul” un “Existential Survival”. Māra teicami variē “tīro” vokālu ar teju vai “sepulturiskiem” rūcieniem un metālkorisku balsi, “trendkilieši” gādā par labu instrumentālo atbalstu, bet lielākais trumpis ir tas, ka grupas mūzika vienlaikus ir gan melodiska, gan nikna, smaga un enerģiska. Albumam droši var likt piecas zvaigznes no piecām. Cerams, ka Māra ar “Māru” drīzumā tomēr “apmāros”, tas ir, aplaimos mūs ar kādu koncertiņu - gribētos šo grupu redzēt un dzirdēt “dzīvajā”.

PRET. Šķiet, “thrash metal” elementus tomēr varētu mazākās devās. Bet tā jau ir piekasīšanās.